Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
zdravim,
nevěděl byste někdo prosím o nějakém "grafickém vysvětelní"
těchto pojmů? ze skript si nějak nedovedu udělat představu,
moc jsem do tohoto předmětu zatim nenaskočil takže každá rada dobrá,
klidně kdybyste věděli i celkově o něčem co by obsahem mohlo
odpovídat "algebře v obrázcích" :)) tak to taky rád uvítám, jenom
pls žádný odkazy na wikipedii.
↑ kowtnaak:
Neviem, čo myslíš pod grafickým vysvetlením. Proste grupa je grupa, je to abstraktný algebraický pojem.
nooo..co jsem do teď pochopil tak grupa je nějaká množina a její operace,
splňující určitá pravidla(jestli jsem to správně pochopil), ale pak jsem trochu
zabřed do těles a ten vztah grupa-těleso nějak nechápu, nedovedu si to nějak představit právě
a k tomu sem myslel že by mi bodlo nějaké schéma, obrázek nebo tak něco...
možná by mi ještě helplo kdybych pochopil proč množina celých čísel neni tělesem

Osobně se snažím učit algebru pomocí reprezentantů. Když se řekne komutativní grupa, vybaví se mi zbytkové třídy modulo n se sčítáním. Když nemusí být komutativní, tak třeba grupa symetrií. Když se řekne okruh, tak celá čísla. Pokud nemusí být oborem integrity, tak zbytkové třídy mod 6. Když nekonečné těleso tak reálná čísla, když konečné těleso tak zbytkové třídy modulo prvočíslo. Chce to mít vyzkoušené, co v těchhle množinách znamená sčítat, co znamená násobit, kde můžu dělit, kde rozkládat na součin. Jak tu na fóru psala Ivana, cvik dělá mistra.
Jak jsem psal, těleso jsou třeba reálná čísla. Tělesem jsou proto, že se v nich dá dělit cokoliv čímkoliv. V celých číslech se dá dělit jen něco. Třeba 6:2 je ok (to je 3), ale 2:3 v celých číslech nespočítám, protože 2/3 není celé číslo.
Stránky: 1