Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 12. 2012 01:52 — Editoval Kriss33 (25. 12. 2012 01:53)

Kriss33
Reputace:   

Problém s interpoláciou

Dobrý večer,
Mám malý problém s chápaním zadania jednej úlohy, je to síce úloha z programovania, ale problém je matematický, keďže toto programovanie je iba "prídavok" k fyzike.
Ide o to, že mám krivku zadanú parametricky

Code:

x=sin(t)-sin(6t)/2
y=cos(t)+cos(6t)/4

Ale to v podstate nie je dôležité.
Mám najprv napísať funkciu PribliznyObvod, ktorá vypočíta obvod toho niečoho, čo mám zadané parametricky tak, že tam dosadí za tčko nejaké te malinké čísielka a dostane polygón s N počtom strán, ktorých vypočíta dĺžky, ktoré potom spočíta. To je lahké ako facka.
Druhý bod je, že mám napísať funkciu lagrangeove interpolácie funkcie zadanej k bodmi polynómom stupňa k-1, čo bude trochu horšie, ale stále sa to dá zvládnuť.
Čo ale neviem je tretí bod, kde mám napísať reálnu funkciu LepsiObvod, pre dva parametre, N a k, ktorá spočíta obvod krivky tak, že extrapoluje hodnoty PribliznyObvod(N/2^(k-1)) ako funkciu x=1/N^2 a to v hodnote x=0, kde by odpovedalo N=inf.

Je mi jasné, že tým, že interpolujem funkciu približného obvodu, tak získam polynóm, ktorý mi povie, ako približne sa správa funkcia približného obvodu pre meniace sa N. Teraz by som asi chcel N poslať do nekonečna a pozrieť sa, akú má ten polynóm tam hodnotu, nie? Tak by to v podstate spočítalo ten obvod, akurát neviem ako na to, preto tam je tá formulka "ako funkciu x=1/N^2 v bode x=0". Ale neviem, čo to pre mňa v praxi znamená.
Ďakujem za pomoc

Zápatí