Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer,
Mám malý problém s chápaním zadania jednej úlohy, je to síce úloha z programovania, ale problém je matematický, keďže toto programovanie je iba "prídavok" k fyzike.
Ide o to, že mám krivku zadanú parametricky
x=sin(t)-sin(6t)/2 y=cos(t)+cos(6t)/4
Ale to v podstate nie je dôležité.
Mám najprv napísať funkciu PribliznyObvod, ktorá vypočíta obvod toho niečoho, čo mám zadané parametricky tak, že tam dosadí za tčko nejaké te malinké čísielka a dostane polygón s N počtom strán, ktorých vypočíta dĺžky, ktoré potom spočíta. To je lahké ako facka.
Druhý bod je, že mám napísať funkciu lagrangeove interpolácie funkcie zadanej k bodmi polynómom stupňa k-1, čo bude trochu horšie, ale stále sa to dá zvládnuť.
Čo ale neviem je tretí bod, kde mám napísať reálnu funkciu LepsiObvod, pre dva parametre, N a k, ktorá spočíta obvod krivky tak, že extrapoluje hodnoty PribliznyObvod(N/2^(k-1)) ako funkciu x=1/N^2 a to v hodnote x=0, kde by odpovedalo N=inf.
Je mi jasné, že tým, že interpolujem funkciu približného obvodu, tak získam polynóm, ktorý mi povie, ako približne sa správa funkcia približného obvodu pre meniace sa N. Teraz by som asi chcel N poslať do nekonečna a pozrieť sa, akú má ten polynóm tam hodnotu, nie? Tak by to v podstate spočítalo ten obvod, akurát neviem ako na to, preto tam je tá formulka "ako funkciu x=1/N^2 v bode x=0". Ale neviem, čo to pre mňa v praxi znamená.
Ďakujem za pomoc