Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
mám tu zase jeden řešený příklad ze statistiky, tentokrát odhad střední hodnoty při známém rozptylu.
Není mi tam jasná červeně zvýrazněná část, zelená část je ok.
U červená části jsem očekával dosazení do vzorce pro odhad střední hodnoty při známém rozptylu:
![kopírovat do textarea $[1]$](/mathtex/02/0271f32c565603e6b90f9946cbc33eee.gif)
Když jsem dosazoval do vzorce
, vyšlo mi
. Výsledek má členy
a
prohozené.
Takže se ptám, jak se přijde na správné řešení? Děkuji moc
edit: případně zjednodušená verze skript, ze kterých se učím, je dostupná zde
Zdravím,
v textu 4.19.2 je upřesněno, že
je označení pro inverzní (tedy je to u(...) z tabulky) - ale to asi víš. V kterém místě jsi dosazoval, co píšeš
? Dekuji.
Ve vzorci
je člen
.
Pro normální rozdělní
do
dosadím přímo hodnoty
a
.
V mám případě je
a proto do
dosadím za
výraz
.
A jak na to tak koukám, tak tím vlastně dostávám to, co je v řešení příkladu. Pokuď nemáš nic proti tomu, jak jsem to zde popsal, tak už vím, jak se dostanu k červeně podtrženemu výrazu.
Nyní prosím ještě k tomu zelenému - jak dostat
? Zdá se mi, že jsem někde viděl vzorec ve smyslu
, jistě to už nevím a nemůžu to dohledat.
↑ darkmagic:
ano, mně se to zdá v pořádku. "Přetočený vzorec" je, když zapisuješ T (a ve stejné kapitole 6.4.2 vašeho textu je i "skoro vzorec", na který se ptáš - přesně
), odvození mi teď připomínal kolega Brano.
↑ darkmagic:
také děkuji.
ve vzorci
, který platí pro jeden výběr, máme n=velikost výběru. Ve vzorové úloze však máme 2 výběry (rozsah prvního je n=9, druhého je m=9). Vzorec, jak je zapsán v řešeném příkladu, již je komplet (např. levá hranice).
Mám dojem, že ve studijním textu jsem všechno potřebné viděla, jak pro jeden výběr, tak i pro více výběru - zkus ještě projít, prosím.
↑ jelena:
Ve svém textu jsem to přímo napsané nenašel, ale v doporuč. literatuře je vztah pro (mj.) tento typ příkladu přímo uvedený, takže víceméně není třeba nad tím příliš bádat. Myslím, že takhle to bude stačit.
Děkuji ti za pomoc i na Štědrý den, pěkné svátky.
↑ darkmagic:
také děkuj a přeji pohodový závěr roku.
Stránky: 1