Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ George5:
Ahoj. Zkus vyjít z toho, že dola je nulová potenciální a maximální kinetická energie a platí že 
↑ George5:
Zdravím,
potíž je v tom, že v textu máš "na obrázku je nakresleno kyvadlo", ovšem obrázek v tématu není. Pokud je to standardní úloha s kyvadlem odkloněným od svislé přímky, procházející nejnižším bodem pohybu kyvadla, potom závaží se pohybuje po kružnicovému oblouku se středem=místo zavěšení lanka. Odkloněné lanko a lanko v nejnižším bodě tvoří rovnoramenný trojúhelník: ramena=délka lanka L, úhel u vrcholu
. Lze určit délku základny trojúhelníku a úhly u základny
stupňů. Když dokreslíš vodorovnou čáru z polohy odkloněného kyvadla, potom máš pravoúhlý trojúhelník s přeponou="základna rovnoramenného trojúhelníku", uhly v tomto trojúhelníku znáš. A v tomto trojúhelníku je jedna odvěsna="výška odkloněného kyvadla nad nejnižším bodem".
Pokud slohovka nestačí (nebo neodpovídá Tvé situaci), tak přidej, prosím, Tvůj obrázek. Děkuji.
Shodou okolností řeším stejný příklad. a) i b) jsem vyřešil ze ZZE (mimochodem zmíněnou výšku jsem nepotřeboval). Ale u toho c) jsem se zasekl - jednak jsem dospel k tomu, ze odstrediva sila se musi rovnat tihove
, tedy
,
odtud dospěl jsem k rovnici
a jeji vysledek se neslucuje se spravnym vysledkem
.
Dekuji za pomoc
↑ George5:
to je dobře :-) Jiná možnost je tá, co využil kolega ↑ syskey: h=celá délka vlákna bez kousku délky vlákna nad vodorovnou přímkou, vyznačující výšku polohy.
Tedy 
↑ syskey:
levá strana pro ZZE je v pořádku, napravo chybí složka potenciální energie v nejvyšším bodě - je tak?
(nulovou polohu bereme nejnižší bod). Souhlasí to? Děkuji, zdravím.