Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ SoniCorr:
Predpokladám že tu už môžeš používať L'Hospitala, lebo inak to je zabijak.
Ak ale bez L'H, tak treba aj čitateľa aj menovateľa vydeliť výrazom.
a potom dosadiť 1. Možno tu ale niekto pridá nejaký elegantný spôsob ako to obísť.
↑ standyk:
Zdravím,
může být podobná úprava? Děkuji
↑ standyk:
děkuji. Potom použitím užitečného vzorce (a po krácení) máme např. v čitateli
, obdobně jmenovatel. Tedy opět použijeme užitečný vzorec a vytkneme
. Je tak? :-)
↑ standyk:
tak to mne těší :-) Dělením se dostáváme na takový dlouhý nepřehledný výraz (což je i výsledek užití užitečného vzorce), ale to může odradit. Ale jak jsi rovnou viděl, že x=1 je dvojnásobný kořen (já jsem viděla, až po zapsání rozkladu, že v závorce je (50-50) po dosazení)?
↑ jelena:
No veď ja som to tiež rovno nevidel, povedal mi to Wolfram :)
Ale myslím, že stačí spočítať koľkokrát musím použiť L'Hospitala aby som došiel k výsledku a mám najvyššiu mocninu daného výrazu. V tomto prípade 2 razy.
Aj keď v tomto prípade bol L'H zakázaný ale potajomky to urobiť môžem - no nie? :)
povedal mi to Wolfram :)
:-) no to je nesportovní - já jsem poctivě vyhrabala kus papíru a propisku. Také se myslím, že pro kontrolu lze l´Hospital použit (je více průhledný), ale zde na fóru je historicky potlačován - což mělo myslím pozitivní vliv na schopnost používat jiné nástroje (zejména prostředky ZŠ).
↑ jelena:
Ja som sa tiež najprv vytiahol ceruzku a papier. Wolfram prišiel na rad až potom - keď som sa nevedel pohnúť :)
L'H som chcel použiť len na zistenie násobnosti koreňa x = 1. Ale ako ste ukázali neskôr, dá sa to aj elegantnejšie :)
↑ SoniCorr:
Ahoj, tento postup je od ↑ jelena: a malo by to vypadať takto nejak:
Aby tam nebolo toľko vypisovania v tej limite tak si označme :
Potom: