Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 12. 2012 21:25

Babča
Reputace:   

geometrie v rovině

Narazila jsem na další příklady,které nevyřeším,prosím o pomoc :

1.Do rovnoramenného pravoúhlého trojúhelníku ABC o přeponě c je vepsán čtverec CDEF se stranami na odvěsnách trojúhelníku.Určete velikost strany  a  vepsaného čtverce.

2.Body A´,B´,C´,které leží v jedné třetině od vrcholů A,B,C na stranách AB,BC,CA rovnostranného trojúhelníku ABC,určují rovnostranný trojúhelník.Určete poměr obsahů trojúhelníků ABC a A´BˇC´.

3.Určete obsah rovnoramenného trojúhelníku ABC,který je vepsán do kružnice  k (S,r) tak,že základna  AB je tětiva příslušná středovému  úhlu 90 stupňů.

K úloze 3  :

Ze střed. úhlu určím obvod. úhel gama  rovnor. troj.....45 stupňů.

Mám obsah troj.ABC určit jako součet obsahů 3 rovnor. troj,v kterých znám vnitřní úhly?

Použít gon. funkce v pravoú. troj....?

#2 18. 12. 2012 09:37 — Editoval Iktomi (18. 12. 2012 09:41)

Iktomi
Reputace:   15 

Re: geometrie v rovině

1) V rovnoramenném pravoúhlém trojúhelníku je podle zadání pravý úhel u vrcholu C. Když to nakreslíš tak, že vrchol čtverce D leží na CA, vrchol E na AB, vrchol F na BC, pak CD=DE=EF=FC. Trojúhelníky BFE a EDA mají stejné úhly, takže jsou podobné, navíc podobné s trojúhelníkem BCA, tedy rovnoramenné. Pak už dokážeš, že strany čtverce mají poloviční délku ramen trojúhelníku ABC (tedy že např. CD=DA).
2) Nápověda: Dokaž třeba sínovou větou, že trojúhelníky AA´C´, BB´A´, CC´B´jsou pravoúhlé. Poměr dvou jejich stran je známý. Dál už je to jen Pythagorova věta.
3) Nápověda: Je-li AB tětiva příslušná ke středovému úhlu 90°, pak z pravoúhlého trojúhelníka podle Pythagorovy věty je $(AB)^{2}=2r^{2}$, tedy znáš velikost AB. Pak v rovnoramenném trojúhelníku znáš velikost základny AB, znáš velikost úhlu u vrcholu C (je to obvodový úhel k pravému úhlu středovému, je tedy poloviční, tedy 45°). Dva zbývající úhly v tomto trojúhelníku snadno vypočítáš, protože jsou oba stejně velké (rovnoramenný trojúhelník), takže zase třeba sinovou větou vypočítáš výšku v trojúhelníku ABC (trojúhelník ABC rozdělíš na dva pravoúhlé trojúhelníky, jejich všechny úhly můžeš stanovit) a pomocí výšky a základny AB plochu tohoto trojúhelníku.
Ke tvému dotazu, tvůj postup by taky vedl k cíli, ale asi by byl delší.

„Matematika je dokonalou metodou jak vodit za nos sám sebe.” Albert Einstein

#3 18. 12. 2012 20:04

Babča
Reputace:   

↑ Iktomi:

Děkuji za řešení a nápovědu ke všem třem příkladům,to jsem nečekala...!

Podívám se na to...a když by mi nebylo něco jasné,tak se ozvu.

Ještě jednou díky.

#4 26. 12. 2012 23:03

Babča
Reputace:   

↑ Babča:↑ Babča:

Asi jsem měla  text napsat sem,ale napsala jsem poznámku krátkou a dlouhou,

která je u řešení z 18.12.

Ale psala jsem ji dnes,prosím o kontrolu mých výsledků k příkladům,děkuji.

Zápatí