Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
resim ukoly do skoly ale na nekterych prednaskach jsem nebyl a tak mi chybi informace. Mohl by mi nekdo poradit jake metody pouzit pro reseni nasledujicich prikladu? nechci reseni, jen poradit kterym smerem se vydat. Jedna se o zaklady pravdepodobnosti a matematicke statistiky. Diky.

↑ usr87654: ahoj,
k úlohe s kartami. Skús najskôr vypočítať prevdepodobnosť, že medzi štyrmi vytiahnutými kartami budú práve dve esá (reep. práve tri, práve štyri)...
↑ Arabela:
Ted nad tim prave premyslim, jestli na to pouzit binomicke rozdeleni. Ale myslim, ze to nelze, protoze s kazdym dalsim tahem se meni pravdepodobnost ze dany jev nastane. Coz u binomickeho rozdeleni nelze, tam by mela byt pravdepodobnost jevu stale stejna.
- tzn. ze pravdepodobnost, ze vytahnu eso se meni po kazdem tahu podle vzorce:
kde
je poradi daneho tahu
.
Nevim, jestli to ma na reseni vyznam ale myslim, ze kvuli tomu nelze pouzit bomicke rozdeleni (mozna kecam).
↑ usr87654:
hmm... skús sa na to pozrieť takto:
zo sady 32 kariet vyberám štyri karty. Koľko je všetkých možností môjho výberu?
Zjavne
.
A teraz priaznivé javy. Vytiahnem práve dve esá - koľkými spôsobmi sa to môže udiať? V sade sú štyri esá, a ja vytiahnem niektoré dve z nich; súčasne ale zvyšné dve karty vytiahnem z tých 28, medzi ktorými nie sú esá. Takže
.
(použili sme kombinatorické pravidlo súčinu - každá možnosť môže nastať s každou možnosťou.)
Napokon teda
= ...
↑ Arabela:
Diky, uz jsem to dopocital.
Co ty ostatni priklady? Mohl by mi nekdo poradit jakou metodou to vypocitat?
↑ usr87654:
Zdravím,
nalezeno při úklidu. Taková užitečná rada - i v případě, že jsi vynechal přednášku, určitě máte materiály online, nebo doporučenou literaturu, případně spolužáka, který nevynechal.
Pokud materiálů je nedostatek, potom zde mám takový seznam celkem použitelných. Pokud budeš ještě potřebovat konzultovat, tak, prosím, dle [url=http://forum.matweb.cz/misc.php?action=rules]pravidel[/url] - 1 úloha do tématu+vlastní nápady (po prostudování materiálů určitě se dostaví). Toto téma označuji za vyřešené. Děkuji.
Stránky: 1