Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,a předem děkuji za odpověď
Mám úlohu -
Na obrázku jsou tělesa spojena nití.Těleso o hmotnosti
=2kg je na nakloněné rovině s úhlem sklonu 60 stupňů a těleso
=5kg na rovině s úhlem sklonu 45 stupňů. Součinitel smykového tření je 0,7. Rameno valivého odporu je 0,1. Poloměr válce je 1m.
1. Určete směr,kterým se tělesa budou pohybovat
2. Určete,s jakým zrychlením se tělesa budou pohybovat
3. Určete sílu,kterou je napínána nit.
4. Určete zrychlení a sílu,kterou je napínána nit,za předpokladu,že odporové síly nepůsobí.
Obrázek - 
To
je špatně vidět,je to jen nějaký neurčitý kvádr
Začali jsme to chvíli před vánoci,dostali sme to jako úkol po vánocích a nějak tomu pořád nerozumím,obrázek sem si nakreslil,zaznačil síly F (lano),normálové síly,
a
které ho táhnou dolů po podložce a tady jsem se nějak zasekl. Nevím co dál mi tam chybí a jak postupovat,díky moc za radu.
EDIT : Tak jsem trochu pokročil,a spočítal jsem úlohu 4. Pokud to někdo bude počítat,tak mi to vyšlo bez odporových sil a=2,5
a F=37,5 N (což se mi teda nezdá),tak kdyby ste mi to mohli zkontrolovat,díky :) skusím nějak pokročit i s tím zbytkem.
EDIT 2 : Dále jsem spočítal třecí sílu 24,5 N a valivý odpor 1 N,ale žádný další edit asi nebude,prtže tady opravdu nevím jak dál :/