Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Oznacme p pocet zpuusobu, kterými mužeme rozdelit 20 stejných jablek mezi Honzíka, Tomáše a
Michala, když každý z chlapcu musí dostat alespon dve jablka.
řešila jsem to tak že jsem dala každému chlapci dvě jablka, zbylo mi jich tedy 14 a potom jednoduše kombinace s opakováním. Z vzorce mi vyšlo kombinační číslo 16 nad 3 . Bohužel výsledek je 16 nad 2. Umíte mi někdo vysvětlit jakto? nebo proč vzorec nemůžu aplikovat?? děkuji předem,
Ahoj ↑ natalie1993:,
začala si správne - predstavila si si, že každý z chlapcov už dve jablká dostal.
Zostalo teda 20-6= 14 jabĺk, ktoré ideme rozdeliť trom chlapcom.
Ako správne píšeš, ide o kombinácie s opakovaním - doplňme, že 14. triedy z 3 prvkov.
Takže n=3 a k=14.
Podľa vzorca pre kombinácie s opakovaním platí
Takže uvádzaný výsledok je naozaj správny.
K tomuto výsledku možno dospieť aj bez vzorca pre kombinácie s opakovaním, ale treba sa na to pozrieť trošku "špeciálne". Chceš vedieť ako?

↑ Arabela:: přes přepážky počítám? :) to jsem věděla..jen mě ten vzorec stále nesedí, proč je to zrovna takto? proč je k rovné n-1 ?
↑ natalie1993: ano, cez prepážky.
Tá náhrada k výrazom n-1 je založená na vlastnosti kombinačných čísel
.
Poznáš?

↑ Arabela:: nikdy jsem o tom neslyšela..vždy když jsme používali vzorec kombinací s opakováním nic takového jsme tam nedělali.. to se tak dá nahradit pokaždé ano?

↑ Arabela:: a mohu se zeptat proč jste dala za n 3 a za k 14 ? já to brala tak že doplňuji na 3 místa (tedy k =3 ) ze 14 prvků.

ahaaaaa chápu :) jako kdyby položím jablka, a jednotlivým jablkům přiřazuji chlapce že? :)
↑ natalie1993:
prezradím Ti, že u kombinácií s opakovaním určiť, čo je n a čo je nie je také jednoduché; ľudia sa v tom často mýlia.
Treba si tie konkrétne kombinácie totiž vhodne predstaviť.
Najčastejšie si ľudia začnú predstavovať rôzne možné výsledky takto:
H T M
14 0 0 .... súčet 14,
7 0 7 .... súčet 14,
3 5 6 ... súčet 14,
.....................................
atď.
Táto predstava ale k cieľu (vyorcu nevedie). Všimnime si, že pri tomto spôsobe vytvárame ako keby "trojice".
Predstava, ktorá vedie k cieľu, je naozaj taká, že vezmeme jablká, a postupne ich priraďujeme chlapcom. Vytvárame takto vlastne akési "štrnástice" typu
H H H H H H H H H H H H H H,
H H H H M M M M M H H H M M,
H T T T M M H H T M M M M T,
atď.
(Teda ten prvý spôsob predstavy riešenia je o tom (napr.), že H dostane 3 jablká, T dostane 5 jabĺk a M dostane 6 jabĺk, atď.,
kdežto ten druhý pohľad hovorí o tom, že prvé jablko dám H, druhé, tretie a štvrté , piate a šieste M, siedme a ôsme H, deviate T, desiate, jedenáste, dvanáste a trináste M a štrnáste T; atp.)
Ľahko prídeme na to, že v druhom prípade nezáleží na tom, v akom poradí ktorý chlapec jablká dostal, a že to môžme zoskupiť; napr. namiesto
H T T T M M H H T M M M M T,
písať
H H H T T T T T M M M M M M,
čo je už iba krôčik od "prepážkového" odvodenia vzorca pre kombinácie s opakovaním...
A keďže ide o neusporiadané štrnástice, k=14...
presne tak, ↑ natalie1993:...
nuž, ja som Ti to medzitým podrobne rozpísala...:)