Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 12. 2012 10:22

Babča
Reputace:   

Geometrie v rovině

Prosím o pomoc v řešení...děkuji.

.Jsou dány tři  různé přímky   m, n , p   se společným  bodem   T  .Na přímce   p

je dán bod  P  ,  P různý od  T  . Sestrojte trojúhelník   M N P  takový,aby na

přímkách  m , n , p ležely jeho těžnice.

Moje řešení :
       Napadla mi  stejnolehlost se středem  T a koeficientem  (?) -1/2.

To jsem spíš někde vyčetla,že vrcholy by se měly zobrazit na středy stran a strany

na střední příčky,které jsou  2x kratší než strany.

Ale neumím to provést.

Středy stran jsem si v náčrtu označila  S  ,  ..........atd.
                                                                p
       Těžnice v trojúh.  M N P  jsoutěžnice v trojúhel.   S   S    S    .
                                                                                m   n    p

Neumím...!!!!!!!!!!

#2 27. 12. 2012 11:14 — Editoval jelena (27. 12. 2012 11:17)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Geometrie v rovině

Zdravím,

děkuji za podporu místních pravidel a za samostatné téma :-)

Stejnolehlost je dobrý start. tedy můžeš sestrojit obraz bodu P a na přímce p vznikne S - střed strany MN. Máš PS těžnici na stranu MN. Pokud tuto těžnici prodloužíš za bod S, potom můžeš na  p vyznačit vzdálenost |ST1|=|ST|. A v bodě T1 sestroj rovnoběžku přímce n (používám posunutí a opět stejnolehlost (doplněno)). Tato rovnoběžka odsekne na přímce m bod M. Závěr už by se měl podařit.

Zkus ještě jednou vložení obrázku, případně popiš, proč nejde vložit. Děkuji.

#3 27. 12. 2012 11:20

Babča
Reputace:   

↑ jelena:

Vložení obr. se mi nedaří.Okopírovala jsem si náčrt,mám uloženo v dokumentech.

V Upload obr. dám procházet,najdu obr.,dám otevřít,ale nezobrazí se mi    uložit,pak v seznamu obr. není.

Díky za návod,podívám se na řešení.

#4 27. 12. 2012 12:09

jelena
Jelena

↑ Babča:

odkaz na uložený obrázek se zobrazuje rovnou nad oknem pro vložení (a po zmačknutí Odeslat). Objeví se nějaké takové hlášení:

Code:

Obrázek se podařilo nahrát. Chcete-li na něj odkázat ve foru, použijte prosím následující kód:

[img]http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-12/03046_Sn%25C3%25ADmek%2B081.jpg[/img]

Pokud zapomenete tento kód, můžete tento obrázek najít v tomto seznamu.

Tvůj obrázek jsem v seznamu našla. Pokud ještě budeš mít problém s obrázkem, tak se poptej v sekci Připomínek (například) - určitě někdo z kolegů pomůže. Ať se daří.

#5 27. 12. 2012 22:32

Babča
Reputace:   

↑ jelena:

Díky za zprávu,pokusím se ho v seznamu najít,myslela jsem,že bude úplně v seznamu nahoře.

#6 28. 12. 2012 09:43

jelena
Jelena

↑ Babča:

také děkuji. Ono není skoro žádný důvod, abys seznam používala. Jelikož rovnou po vložení obrázku máš vytvořený kód (adresu obrázku). Je uzavřen do hranatých závorek i textem [img], aby pro vložení do textu příspěvku byl vidět rovnou obrázek. Mně více vyhovuje použití tlačítka URL pod oknem zprávy, do kterého vložím adresu odkazu na obrázek.

Code:

[url=http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-12/03046_Sn%25C3%25ADmek%2B081.jpg]adresu odkazu na obrázek.[/url]

Něco jsme popsali do Manuálu, ale určitě se ptej, pokud něco není jasné.

#7 28. 12. 2012 11:34

Babča
Reputace:   

↑ jelena:

Jeleno,díky za všechny rady,jsi moc obětavá.

Dnes jsem ještě založila nové téma - cosinova věta,chci si zkontrolovat moje řešení.

a]     a^2  =  b^2 + c^2 + bc

b^2 + c^2 - 2bc * cos alfa = b^2 + c^2 -bc

cos alfa = 3bc

Je to tak ???????  Je to výsledek? Neznám pro alfa znak...znaky pro řeckou abecedu.

Posoudíš to????Díky.

#8 28. 12. 2012 12:36

jelena
Jelena

↑ Babča:

také děkuji, obětavá nejsem ani náhodou.

:-) Je výborné, že jsi téma založila - tedy 2. bod pravidel byl z poloviny pochopen. Pokračujeme ve studiu tohoto bodu: "Do každého tématu patří jen příspěvky k tématu" - v tématu řešíme stejnolehlost, tak to dořešme.

Cos. vetu prosím řeš s kolegou Lukášem, v tématu, co jsi založila + přidej návrh vlastního postupu (viz pravidlo 3). alfa se píše \alpha - viz Manuál.

Zápatí