Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím o pomoc v řešení...děkuji.
.Jsou dány tři různé přímky m, n , p se společným bodem T .Na přímce p
je dán bod P , P různý od T . Sestrojte trojúhelník M N P takový,aby na
přímkách m , n , p ležely jeho těžnice.
Moje řešení :
Napadla mi stejnolehlost se středem T a koeficientem (?) -1/2.
To jsem spíš někde vyčetla,že vrcholy by se měly zobrazit na středy stran a strany
na střední příčky,které jsou 2x kratší než strany.
Ale neumím to provést.
Středy stran jsem si v náčrtu označila S , ..........atd.
p
Těžnice v trojúh. M N P jsoutěžnice v trojúhel. S S S .
m n p
Neumím...!!!!!!!!!!
Zdravím,
děkuji za podporu místních pravidel a za samostatné téma :-)
Stejnolehlost je dobrý start. tedy můžeš sestrojit obraz bodu P a na přímce p vznikne S - střed strany MN. Máš PS těžnici na stranu MN. Pokud tuto těžnici prodloužíš za bod S, potom můžeš na p vyznačit vzdálenost |ST1|=|ST|. A v bodě T1 sestroj rovnoběžku přímce n (používám posunutí a opět stejnolehlost (doplněno)). Tato rovnoběžka odsekne na přímce m bod M. Závěr už by se měl podařit.
Zkus ještě jednou vložení obrázku, případně popiš, proč nejde vložit. Děkuji.
↑ Babča:
odkaz na uložený obrázek se zobrazuje rovnou nad oknem pro vložení (a po zmačknutí Odeslat). Objeví se nějaké takové hlášení:
Obrázek se podařilo nahrát. Chcete-li na něj odkázat ve foru, použijte prosím následující kód: [img]http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-12/03046_Sn%25C3%25ADmek%2B081.jpg[/img] Pokud zapomenete tento kód, můžete tento obrázek najít v tomto seznamu.
Tvůj obrázek jsem v seznamu našla. Pokud ještě budeš mít problém s obrázkem, tak se poptej v sekci Připomínek (například) - určitě někdo z kolegů pomůže. Ať se daří.
↑ Babča:
také děkuji. Ono není skoro žádný důvod, abys seznam používala. Jelikož rovnou po vložení obrázku máš vytvořený kód (adresu obrázku). Je uzavřen do hranatých závorek i textem [img], aby pro vložení do textu příspěvku byl vidět rovnou obrázek. Mně více vyhovuje použití tlačítka URL pod oknem zprávy, do kterého vložím adresu odkazu na obrázek.
[url=http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-12/03046_Sn%25C3%25ADmek%2B081.jpg]adresu odkazu na obrázek.[/url]
Něco jsme popsali do Manuálu, ale určitě se ptej, pokud něco není jasné.
↑ jelena:
Jeleno,díky za všechny rady,jsi moc obětavá.
Dnes jsem ještě založila nové téma - cosinova věta,chci si zkontrolovat moje řešení.
a] a^2 = b^2 + c^2 + bc
b^2 + c^2 - 2bc * cos alfa = b^2 + c^2 -bc
cos alfa = 3bc
Je to tak ??????? Je to výsledek? Neznám pro alfa znak...znaky pro řeckou abecedu.
Posoudíš to????Díky.
↑ Babča:
také děkuji, obětavá nejsem ani náhodou.
:-) Je výborné, že jsi téma založila - tedy 2. bod pravidel byl z poloviny pochopen. Pokračujeme ve studiu tohoto bodu: "Do každého tématu patří jen příspěvky k tématu" - v tématu řešíme stejnolehlost, tak to dořešme.
Cos. vetu prosím řeš s kolegou Lukášem, v tématu, co jsi založila + přidej návrh vlastního postupu (viz pravidlo 3). alfa se píše \alpha - viz Manuál.