Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím o pomoc-radu v těchto zadáních :
1.Dokažte,že v každém rovnoramenném trojúhelníku ABC součet vzdáleností libovolného bodu L základny AB od obou jeho ramen je konstantní.
2.Obsah čtverce,jehož strany leží na úhlopříčkách AD,BG,CF,EH pravidelného osmiúhelníku ABCDEFGH,vyjádřete pomocí poloměru r kružnice trojúhelníku opsané.
Děkuji za pomoc.
↑ Babča:
Zatím jen k tomu prvému příkladu. Namaluj si rovnoramenný trojúhelník ABC, jeho základna je podle zadání AB, ramena jsou a, b. Pak sestroj bod C´ symetrický podle AB k vrcholu C. Odpovídající ramena označ a´, b´. Nyní zvol na AB libovolně bod L, a nakresli vzdálenosti bodu L k ramenům a, b (jsou to kolmice na ramena a,b). Označ patu kolmice na a třeba Pa a patu kolmice na b třeba Pb. Nyní sestroj z téhož bodu L vzdálenost např. na rameno AC´a označ patu kolmice P´b. Vidíš tam dva trojúhelníky LAPb a LAP´b? Snadno dokážeš, že vzdálenosti LPb a LP´b jsou stejné. Čemu je roven součet vzdáleností P´bL + LPa ? Je to vlastně vzdálenost b´od a. Ta je konstantní. A toto platí pro všechny libovolně zvolené body L. Zvláštním případem bodu L jsou body A nebo B. Poznámka: u značení pat by měla být malá písmena v indexu ale pomocí LaTeXu se mi to nepodařilo dát dohromady s čárkou v horním indexu, tak jsem to nakonec zapsal tak, snad to rozluštíš.
↑ Babča:
Ke druhému příkladu dotaz. Namá být v zadání kružnice opsaná osmiúhelníku (nikoliv tojúhelníku, jak je napsáno)?
Pokud by tomu tak bylo, tak se podívej na poslední nákres na webové adrese
http://www.salvatorstrechy.cz/rovinne-o … M8shKwpQVg
a pokus se odvodit vztah pro a. Čemu se pak rovná plocha čtverce uvedeného v zadání?
↑ Babča:
Př 2)
Obrázek:
Podle obrázku:
Dopočítej úhel resp. kosinus úhlu a máš hotovo
Nápověda:
Těch trojúheníků jako troj.SED je celkem 8 stejných. Z toho jde dpočítat úhel gama
Mělo by ti vyjít:
↑ ((:-)):
Jsou výsledky správné? Prosím o jejich kontrolu,děkuji.
Výsledky (jak mi vyšly) .
1. a = r / 2
2. S trojúh. ABC : S trojúh. A ´B ´C
9 . odm. ze tří 3 . odm. ze tří
----------------- : -----------------
4 4
3 : 1
2
r . odmocnina z 3
3. S trojúh. ABC = --------------------------------
2
Děkuji za posouzenía odpověď....děkuji.
↑ Cheop:
Jsou výsledky správné????Prosím o jejich kontrolu,děkuji.
Výsledky (jak mi vyšly) .
1. a = r / 2
2. S trojúh. ABC : S trojúh. A ´B ´C
9 . odm. ze tří 3 . odm. ze tří
----------------- : -----------------
4 4
3 : 1
2
r . odmocnina z 3
3. S trojúh. ABC = --------------------------------
2
Děkuji za posouzenía odpověď....děkuji.
Ještě žádám o radu,díky.
K výsledkům :
-první příklad jsem měla dobře ,protože jsem odvěsnu měla oznarčenou r-jako rameno
-poměr stran trojúhelníku je 3:1 a v takovém poměru jsou i jejich obsahy...???
-s třetím si nevím rady,stále mi tam do výsledku ...čitatele ...nutí odmocnina kromé
r^2/2
Nepíšu svůj postup v řešení,protože ještě dobře nezvládám pravidla pro zápis,ale učím se je zvládnout.
Dano,omlouvám se,že si dovoluju oslovovat,ale jsem moc vděčná.
Dostali na přípravu k maturitěvždy sady příkladů,teď naposled 60 příkladů z nějaké učebnice vysoké školy s názvem "geometrie v rovině".
Snažím se je vyřešit sama,ale některé nezvládám,tak jsem strašně vděčná za POMOC,
uvědomuju si,že je to z vašeho volného času.
Teď jsem asi u 51. příkladu.
Včera ve 0.41 h jsem založila nové téma s příkladem,uvítala bych pomoc.....děkuji.