Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 05. 2007 15:10

ňuf
Zelenáč
Reputace:   

variace,permutace,kombinace

ahoji,mohli by jste mi prosim nekdo vysvetlit rozdil mezi variacema,permutacema a kombinacema?a jak poznam ze zadani slovni ulohy o co z toho de?

#2 08. 05. 2007 16:37

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: variace,permutace,kombinace

Asi tak - mam soubor prvku, treba 10 ruznych osob.
Pokud ze zadani je jasne, ze osoby budu pouze premistovat (v plnem poctu, bez vytvareni mensich skupinek), tak je to permutace - napriklad - kolika zpusoby lze 10 osob postavit do jedne rady po 10.
Pokud mam tvorit mensi skupinky - tak variace nebo kombinace, ale rikame si pomucku - na poradi nezalezi/na poradi zalezi? a podle toho se rozhodnu, zda:
kombinace - na poradi nezalezi - napriklad, budu vytvaret druzstva po 3 osobach, ale uvnitr druzstva nejak do usporadani nezasahuji, tak to bude kombinace.
variace - na poradi zalezi - budu vytvaret druzstva po 3 osobach a zjistovat kolika zpusovy to lze udelat, aby jeden z druzstva byl vedouci, druhy zastupce a treti nastenkar, tj. jeste zasahuji do vnitrniho usporadani skupiny a je to novy zpusob usporadani.
Tak asi tak. Hodne zdaru

#3 25. 05. 2007 20:36

pecan987
Zelenáč
Reputace:   

Re: variace,permutace,kombinace

Zrovna jsme to dneska ve skole tak nejak "probirali". No probirali se tomu neda rikat, spis jsme se dozvedeli ze to existuje. No, od jeleny se to dobře chápe, také jsem si o tom něco hledal na internetu a jsem konečně chytřejší, je to pro mě opravdu zajímavé. Náš učitel nemá totiž talent na vysvětlování. (Gymnázium, Tercie /8. třída ZŠ/ )

Zápatí