Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Asi tak - mam soubor prvku, treba 10 ruznych osob.
Pokud ze zadani je jasne, ze osoby budu pouze premistovat (v plnem poctu, bez vytvareni mensich skupinek), tak je to permutace - napriklad - kolika zpusoby lze 10 osob postavit do jedne rady po 10.
Pokud mam tvorit mensi skupinky - tak variace nebo kombinace, ale rikame si pomucku - na poradi nezalezi/na poradi zalezi? a podle toho se rozhodnu, zda:
kombinace - na poradi nezalezi - napriklad, budu vytvaret druzstva po 3 osobach, ale uvnitr druzstva nejak do usporadani nezasahuji, tak to bude kombinace.
variace - na poradi zalezi - budu vytvaret druzstva po 3 osobach a zjistovat kolika zpusovy to lze udelat, aby jeden z druzstva byl vedouci, druhy zastupce a treti nastenkar, tj. jeste zasahuji do vnitrniho usporadani skupiny a je to novy zpusob usporadani.
Tak asi tak. Hodne zdaru
Zrovna jsme to dneska ve skole tak nejak "probirali". No probirali se tomu neda rikat, spis jsme se dozvedeli ze to existuje. No, od jeleny se to dobře chápe, také jsem si o tom něco hledal na internetu a jsem konečně chytřejší, je to pro mě opravdu zajímavé. Náš učitel nemá totiž talent na vysvětlování. (Gymnázium, Tercie /8. třída ZŠ/ )