Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 12. 2012 11:44

Kláraaa
Pozice: student
Reputace:   

podgrupa

Dobrý den,
mohli byste mi poradit prosím s tímto? :
Je dána nekomutativní grupa (G,o), kde $G=R-\{0\}*R $ (zde to * má vypadat jako x - značka kar.součinu?) resp $(x,y)o(u,v)=(xu,xv+y), pro \forall (x,y),(u,v)\in R-\{0\}*R$ (opět má být místo * x) . Rozhodněte, zda (H,o) je podgrupa resp komutativní podgrupa grupy (G,o), jeli:
$H=R-\{0\}*Q$ (opět má být místo * x)
Podle výsledků není podgrupou, takže by mi mělo stačit najít jeden protipříklad, ale ne tom končím. Nedokážu si totiž pořádně tuto grupu představit, natož tu podgrupu. (co se čemu přiřazuje) Mlžete mi prosím pomoc? Děkuji.

• (téma jako vyřešené označil(a) Kláraaa)

#2 30. 12. 2012 11:48

kompik
Místo: Bratislava
Škola: FMFI UK
Pozice: ucitel
Reputace:   54 

Re: podgrupa

↑ Kláraaa:
Karteziánsky súčin sa dá zapísať pomocou \times, krúžok pomocou \circ; $A\times B$, $g\circ f$.

Tvojou úlohou vlastne je či vieš vymyslieť príklad takých čísel x,y,v, že y aj v sú racionálne ale xv+y nie je racionálne.

#3 30. 12. 2012 12:09

Kláraaa
Reputace:   

↑ kompik:
Děkuju, princip už chápu, ale snažím se tu ty čísla vymyslet a nějak se mi to nedaří :/

#4 30. 12. 2012 12:12

Kláraaa
Reputace:   

↑ kompik:
AA tak teď už sem to snad pochopila úpně :) já to x nemusím brát jako racionální :) tak moc děkluju :)

Zápatí