Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, píšu hlavně ze zvědavosti, protože jsem narazil na jeden neřešitelný integrál, který má zajímavé řešení. :D Zní to jako hloupost, ale hned vysvětlím.
Zkrátka jsem řešil úlohu z fyziky a zasekl jsem se na tomhle integrálu. Tak jsem celou úlohu vyřešil jinak a řešení jsem měl správně. (Takže tu chyba není.) Nicméně mě to nedalo a zkusil jsem si zjistit kolik by ten integrál byl, což se mi stejně nepovedlo. :)
Ale čím víc uvažuju o tom řešení, tím víc mně přijde zajímavé, jak to vychází. Ono to na první pohled vypadá jako zbytečnost, ale když si to řešení jen na hrubo představím, tak se mi zdá zajímavé.
V prvé řadě mě překvapuje, že z výsledku lze vytknout "x". To by mohlo naznačovat, že výsledná funkce "F" je sumou zlomků s "y", ale v tom případě by její derivace nemohla vypadat takto.
Představím-li si ale, že výsledná funkce
, pak je zřejmé, že
. (Kvůli vytknutému "y" nemusím řešit skutečnost, že je tu i dolní mez.)
Když do původní funkce dosadím, tak vyjde
, což je logické, protože se "x" vykrátilo. Ač to může znít až moc triviálně, tak z toho plyne, že ať už je zlomek "y/x" na jakémkoli místě unvitř funkce G(y), tak je vždy roven "1".
Tyto polynomy se mohou objevit uvnitř funkce G(y):

Další polynomy se ve funkci G(y) objevit nemohou, protože by narušily racionalitu výsledku - i π se musí nakonec vykrátit. Nicméně přiznávám, že nějaká pevná racionální čísla uvnitř G(y) být mohou, jen pro ně nevidím žádný důvod.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Na závěr připojím jen pár věcí:
1) Vážně doufám, že je tu někdo, kdo tu funkci dokáže vyřešit, přestože je závislá na dvou proměnných a musí jich tudíž existovat nekonečně mnoho. Vím o tom, ale třeba je v tom nějaká logika, kterou nevidím.
2) Tohle je poprvé, co jsem se snažil přijít na integraci nějaké funkce pozpátku. Třeba to dělám úplně blbě, takže sorry jestli jsem vás tím nějak urazil. ;)
3) Beru v potaz možnost, že ta funkce vůbec mít integraci nemusí. I to se stává a vím o tom. To mi nemusíte vysvětlovat.
4) Pokud vám to snad nějak pomůže, tak tenhle integrál popisuje jednu z vlastností koule.
To je vše
Díky za přečtení ;)
P. S. Teď když jsem si to po sobě přečetl, tak mě napadá, že "F(y)" se nemusí nutně rovnat "y*G(y)", spíš to bude "x*G(y)", protože to není proměnná a může být tedy snáze vytknuta. V tom případě je třeba brát v úvahu i dolní mez, což už je asi úplně nad lidské síly. :(
Tak jsem nad tím přemýšlel a ještě mě to vytáhlo z postele. Měl jsem určitá podezření, tak jsem si graf té funkce nakreslil.
kde 
Graf opisuje jasnou půlkružnici s poloměrem "1" a se středem v bodě "0". Z toho se dá vyvodit další hodnotu určitého integrálu.
Teď už jsem si jistý, že ten integrál existuje a beztak ho znám, jen si za boha nemůžu vzpomenout. :D
Edit: Ještě menší úprava předchozího vzorce...
Edit 2: Tak moment, to je blbost!
Ale když jsem si znova ověřil fyzikální vzorec, tak byl správně...
Ok, asi vážně nevím o co jde...

↑ Nikdo Ok.:
Ahoj, ten integrál je roven
. Stačí použít vzorec
, je to pak celkem jednoduché dopočítat.
↑ Pavel Brožek:
Ahoj. Díky za reakci.
Hádám, že pro vzorec
jsi vycházel ze vzorce
. To mě nenapadlo a je to celkem dobrý fígl, protože tím značně zjednodušíš celý integrál.
Nic méně má to dva háčky. :)
1) Já neumím integrovat, když je to celý takhle pod odmocninou. Hledal jsem to na internetu a lidi to běžně počítají. Já ale nepochopil jak. 0:)
2) Ten určitý integrál by měl pořád vyjít "(16/15)x" a ne "(πx^2)/4" - to jsem jen předpokládal z faktu, že graf funkce vypadá jako čtvrtkružnice, což ale nemusí být nutně pravda.
Proto se mi úplně nelíbí, že by ten integrál byl roven
, už protože
a ne
. V podstatě nevyšla zkouška.
Třeba se pletu. Nevím. Ale pořád jsem tedy na ten výsledný integrál zvědavý. ;)
↑ Nikdo Ok.:
Budu to řešit jako primitivní fci:
1. úprava 
2. substituce (1) 
3. řešíme integrál
, kde
, proto (2) 
4. úprava (3) 
5. zaměření na
, substituce
, proto 
6. zpětné dosazení do (3) dává (po integraci
) 
7. zpětné dosazení do (2) dává ![kopírovat do textarea $x{\int}cos^2(u)du=x\[\frac{1}{2}\(u+\frac{1}{2}sin(2u)\)\]$](/mathtex/85/850d25427b0309e9d424f3414441dc6c.gif)
8. úprava substituce (1)
a po dosazení za u vychází:
.
↑ Tomas.P:
Díky moc. ;) Doufám, že jednou budu taky z hlavy sypat takovéto integrály. ;)

Nevím, proč mě to nenapadlo rovnou, ale úplně nejjednodušší je rovnou hned na začátku substituovat
. Ani tam pak nebudeš mít žádné odmocniny.
Stránky: 1