Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
je vhodné použít toho, že určíš obrazy bazických vektorů. Zvolíš takovou bázi (označím ), aby 2 vektory byly zároveň generátory roviny a 3 libovolný normálový vektor. Kolmá projekce normálového vektoru je nulový vektor a projekce libovolného vektoru z roviny je vektor sám.
Matice má proto v bázi tvar:
Protože není zadáno v jaké bázi má být výsledek, tak lze použít tuto matici, pokud autor příkladu vyžaduje nějakou konkrétní bázi (například standardní), tak je do ní třeba výsledek převést.
Řešení dostaneš, tak že si zvolíš bázi. Takže nejdřív provedu volbu báze, jak jsem to popsal ve svém prvním příspěvku.
2 vektory, které generují rovinu, například
Teď už ten třetí, který je na ně kolmý (při standardním skalárním součinu je vidět přímo ze zadání, jinak ho musíš nalézt výpočtem). Zvolím například:
Báze ve které jsem uvedl výsledek je
.
Teď zbývá jen převést matici operátoru do standardní báze. Dovedeš to provést sám?
Poznamka:
Da sa pouzit tento znamy (pozri na poznamky z prednasky alebo skripta) vzorec
kde je jeden normalny vektor na danu rovinu.
Inac podobne priklady som uz na fore kompletne riesil.
↑ user:
Když vyřeším tu rovnici, tak mně vektory vyjdou (-1,1,0) a (2,0,1). Protože z = t a y = s, dopočítám x: x = -s + 2t. Když položím t rovno nule tak mně vyjde 1. vektor (-1,1,0) a když položím s rovno nule tak mně vyjde 2. vektor (2,0,1).
Kde dělám chybu?
Chybu neděláš nikde, řešení není dané jednoznačně. Rovnici řeší i vektor, který jsi našel Ty. Protože leží v lineárním obalu vektorů, které jsem našel já ().
Vzorec pro převod operátoru máš dobře v tomto příspěvku ↑ slukin:, (za předpokladu, že T je správná transformace mezi bázemi).
Schválně si zkus spočítat matici převedením operátoru z báze, kterou jsem uvedl já:
A báze, kterou sis zvolil ty
Výsledky budou stejné.
↑ user:,
Poznamka
Nie je sravne povedat : řešení není dané jednoznačně
Skor povedz: riesenie je zavisle na vybratej baze. ( a pri tom ide o tu istu aplikaciu!).
↑ slukin:,
Preco neskusis, aspon pre porovnanie, metodu co som navrhol.
Ahoj,
řeším taky kolmou projekci.
Uniká mi však to, jak vznikne
Umím zvolit vektory a jejich obraz v projekci.
Ale jak z toho udělat výše uvedenou matici?
Asi to nebude nic složitého, ale já prostě nevím.
Předem díky za osvětu.