Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ Indie:
Ahoj.
Myslím:
Smernica dotyčnice je v skutočnosti tangens uhla, ktorý dotyčnica zviera s kladnou polosou x.
Ak tento tangens neexistuje, hovorí to niečo o uhle...
Graf:
↑ Indie:
Tak az ted jsem pochopil jak tu vetu myslis :-))) Ta slovenstina mi dava zabrat.. To vase nie je me vzdy zmate :-)) Jinak Dana to jiz myslim dostatecne vysvetlila..
Existuje, ale jak rikala Dana. Urcujes hodnotu uhlu. A kdyz je hodnota uhlu mezi kladnou casti osy x a tecnou rovna 0, pak je tecna prave osa x. Tzn rovnice je y=0
↑ Indie:
Napísala som, že je to uhol dotyčnice s kladnou polosou x.
a tangens neexistuje, keď
a teda keď uhol má
.
Dotyčnica je priamka, ktorá zviera s kladnou polosou x uhol 90°a teda je to os y (podľa mňa, ale môžem sa mýliť).
Podľa grafu funkcie by to aj mohlo tak byť ...
Možno sa mýlim - a v tom prípade sa ospravedlňujem za mystifikáciu ...
Zdravím v tématu,
v takovém případě se mluví o jednostranné tečně (a vyšetřuje se jednostranná derivace) pár témat se zde nejde. ↑ Indie: Math Tutor byl trošku kritizován, tak se podívej do vašich definic.
↑ Emca21 :↑ ((:-)): Čo si pamätám z prednášky, tak buď by mala byť funkcia v danom bode diferencovateľná, alebo by mala mať deriváciu +oo alebo -oo .
Z toho mi vyplývalo, že dotyčnicu v danom bode graf nemá, ale ešte som sa pri počítaní s takým príkladom nestretla a nebola som si istá, na internete som k tomu nič nenašla.
Ďakujem vám za pomoc.
↑ Indie:
děkuji za upřesnění definic. Vyšetřila jsi jednostrannou derivaci dle definice jednostranné derivace? Jelikož splňuje Tvé doplnění.
Čo si pamätám z prednášky, tak buď by mala byť funkcia v danom bode diferencovateľná, alebo by mala mať deriváciu +oo alebo -oo .
Ještě se, prosím, podívej na závěr str. z odkazu.
↑ Indie:↑ jelena:
Ahojte.
To bolo jasné, že derivácia ide k nekonečnu, tak ako tg pri 90° (aspoň mne to tak pripadalo).
Nebola som si ale istá, čo to znamená pre dotyčnicu (či je pravda to, čo som si myslela o 90°... )
Ďakujem Jelene, že vstúpila a aj za materiál, lebo v ňom explicitne vidím:
↑ ((:-)):
Veriť verím :-) Len tým chcem povedať, že o takejto dotyčnici som ešte nepočula, preto taký zmätok.
Keďže podľa jedinej definície, čo sme brali a ktorú som napísala vyššie, by dotyčnica existovať nemala
a tento príklad som vytiahla zo skúškovej písomky z minulého roku.
Ďakujem za radu o konzultácii, ale našťastie ja už len vylepšujem známku, tak prípadnú diskusiu si nechám po písomke :-)
↑ jelena: ďakujem.
Stránky: 1