Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 12. 2008 00:47 — Editoval Green (07. 12. 2008 00:52)

Green
Reputace:   

Asymptota č. 2

Prosím o vyřešení příkladu na asymptotu funkce (2*x)-((cos(x))/(x)). Vychází mi asymptota y=2x. Když si to ale chci zkontrolovat graficky zjistím, že se v určitém místě protíná s grafem ale pak se k němu opět blíží až do nekonečna. čím to je? Docela mě to zajímá.

PS: Pokud jsem to nenapsal dost jasně, doporučuju si nechat tuto funkci i s asymptotou vykreslit.

Děkuji.

EDIT:
Teď mi ještě došlo, že pokud to není správné řešení, pak tato funkce nemá asymptotu (což je málo pravděpodobné, vzhledem k tomu, že je to testový příklad). Kdyby ta asymptota neprotla tu funkci a pouze se přiblížila k té "vypouklé" části, v dalším průběhu (k nekonečnu) by se od průběhu funkce vzdalovala. Takže ani v jednom případě neplatí definice pro asymptotu.

#2 07. 12. 2008 02:36

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Re: Asymptota č. 2

Řekneme, že přímka y=ax+b je asymptotou funkce f(x), pokud $\lim_{x\to \infty} f(x)-(ax+b)=0$. Když spočítáme tuto limitu pro tvou funkci g a přímku y=2x, vyjde $\lim_{x\to \infty} \frac{\cos(x)}x=0$ (podíl ohraničené a do nekonečna rostoucí funkce), přímka y=2x je opravdu asymptotou.

Když přitom sledujeme průběh funkce g(x)-(ax+b)=g(x)-2x=cos(x)/x, vidíme, že nekonečně mnohokrát se rovná nule, její znaménko se stále mění, ale absolutní hodnota se blíží nule. Funkce g tedy protne asymptotu nekonečněkrát, bude kolem ní oscilovat ale s čím dál menší amplitudou (není moc korektní tvrdit, že funkce osciluje kolem jiné funkce, ale je snad jasné, co tím myslím).

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

Zápatí