Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ terezka-1:
to nemusíš tak definitivně považovat - je možné, že jsi rozdělila těleso na čtvrtiny a počítala jen čtvrtinu objemu (jelikož těleso je symetrické) nebo jiný postup, nebo já nemám dobře. Lepší je Tvé meze sem napsat (je možné, že téma zůstalo bez reakce, protože jen číselná hodnota se špatně kontroluje), děkuji.
↑ terezka-1:
děkuji, to se mi zdá v pořádku (za čtvrtinu), také můžeš použit válcové souřadnice.
Jinak pro odhad, zda máš výsledek alespoň orientačně dobře, můžeš si představit objem tělesa, který počítáš - u Tebe je kupole vysoka h=1 ve tvaru rotačního paraboloidu nad kruhovou podstavou o poloměru r=1. Takový paraboloid je víc, než kužel se stejnou podstavou a výškou h=1, ale méně, než polokoule s poloměrem r=1. Tedy výsledek by měl být cca v rozmezí 1,2 až 2,4 "krychlových jednotek".
Případně kontrola zde nebo rozepiš, prosím, jak jsi počítala.
↑ terezka-1:
ano, vyšlo mi to stejně. Samotný výpočet integrálů bude trošku pracnější (zde je sbírka metod pro takové typy), můžeš případně dojit až k řešení.
Zde je vidět, že převod do válcových souřadnic by dával pohodlnější výpočet. Převod mi vychází tak (pro celé těleso):
má meze 0 až 1
má meze 0 až 
má meze 4 až
.
Zkoušela jsi převádět a souhlasí? Děkuji.