Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravim,
studuji vysokou skolu a jaksi jsem si nedokazal rozlozit vsechny na ma kladene ukoly.
Pro to prosim nekoho, kdo rozumi diskretni matematice a maticim, jestli by mi nevypocital cca 20 - 25 prikladu a nepopsal, co se ve kterem kroku deje.
Odmennu necht si resitel primerene ohodnoti sam. Jsem schpen zaplatit prevodem, paypalem...
Piste sem nebo na ludek20@email.cz
Predem diky za zajem - celkem specha
↑ Ludek:
1) důkaz, že číslo je iracionální - sporem
(podrobně - http://www.matematika.webz.cz/ostatni/dukazy/dukazy.doc ) - str. 6
6) izomorfní grafy - je srozumitelná definice tohoto pojmu? - prakticky projdu podle stupnů jednotlivých vrcholů - a zároveň sledují, zda jdu po stejné ceste - proto skupiny izomorfních grafů: {F, T}, {K, X} {M, V, Z}
"A" nema k sobe izomorfni graf.
Stačí to tak nebo budeš potřebovat podrobnější výklad?
Ještě doplnim relace (al musím hodně zvětšít obrázek :-)
↑ jelena:
moc ti dekuju - ty 2 uz chapu:
Ta odmocnina ze dvou je v tech skriptech rozepsana dokonale.
A ty izomorfni vlastne znamenena, ze ty pimena maji stejne vrcholy - tj. jdou preskaladat do tvaru tech ostatnich pismen.
Pokud by jsi mi pomohla i stemi ostatnimi byl ti moc vdecny.

K ěm relacím:
relece je relací ekvivalence pokud je symetrická, tranzitivní a refexivní, můžeš se podívat na spousty příspěvků tu na fóru, v nichž se to řešilo. Tyto tři vlastnosti se dají shrnout takto: danou množinu jde rozdělit na podmnožiny tak, že každé dva prvky ze stejné podmnožiny jsou v relaci a každé dva z různých podmnožin nejsou. Těmto podmnožinám se říká "rozklad". Jedna z množností, jak příklad řešit, je pokusit se takový rozklad sestrojit. Nejprve ověříme reflexivitu relace, tzn. že obsahuje (1,1),(2,2),...,(5,5). Pokud ne, nemá cenu rozklad hledat.
Pokud je relace reflexivní, začneme s podmnožinami {1},{2},{3},{4},{5} a procházíme postupně relaci. Když narazíme na dvojici (a,b) spojíme množinu obsahující a s množinou obsahující b. Po každém takovém spojení ověříme, že každá dvojice prvků v nově vzniklé množině je v relaci, a to jak v podobě (a,b), tak (b,a).
Pro P nám takto vyjde {1,3},{2},{4},{5} a všechna ověřování projdou.
Pro Q nám by nám vyšlo {1,3,4},{2},{5}, ale prvky 1 a 4 nejsou v relaci, takže se nejedná o ekvivalenci (není tranzitivní).
Relace R není ani reflexivní.
Pro S nám vyjde {1,3,5},{2},{4}, opět bez problémů.
Pro T vyjde {1,2,3,4,5} -- to, že X^2=T znamená, že každá dvojice prvků z X je v relaci.
K boolovým algebrám:
nastává právě tehdy, když y je menší z prvků y,x', tedy právě když
.
Pokud
, pak 
Na druhou stranu pokud
, pak
.
Používal jsem přitom definiční vlastnosti těch operací, které najdeš v článku http://cs.wikipedia.org/wiki/Booleova_algebra a navíc asociativitu, která v definici není, ale plyne z ní.
↑ Kondr:
nevsiml jsem si tech relaci, omlouvam, ze tam jsou znovu
Moc diky - vsechno jsem pochopil, jen to T ne - ta se bude rovnat relaci R, nebo tam bude uplne kazdy prvek s kazdym a budou mit jednu skupinu???
Relace:
a) relace inverzní k R1: {(2, 1), (6, 1), (4, 2), (4, 3), (6, 3), (8, 3)} - zaměníš pořádí prvků ve dvojicích, neboť obor hodnot se stává definičním oborem a naopak.
b) relace inverzní k R2: {(u, 2), (s, 4), (t, 4), (t, 6), (u, 8)}
c) skládání relací R2°R1 - čteme jako "R2 po R1" - to znamená, že nejdřív použíjeme dvojici z relace R1, pak vyhledaš v R1 prvek, který je stejný, jako 2. prvek ve dvojici z R1 a "rovnou přejdeme z def. oboru R1 na obor hodnot R2:
dvojice z R1 (1, 2), spojim s R2 (2, u), výsledek skládání R2 po R1 je (1, u)
výsledek (R2°R1): { (1, u), (1, t), (2, s), (2, t), (3, s), (3, t), (3, u)}
d) požaduji vytvořit inverzi ke složení relací, které jsme provedli v c)
e) požaduji vytvořit složení inverzních relací z toho, co jsme vytvořili v a) b) - vysledek by mel byt stejný jako d)
To uže určitě dokážeš.
------
Izomorfní grafy - v podstatě máš pravdu - musí jit "přeskladat" bez odpojení vrcholů a porušení hrán :-)
↑ Kondr:
Zdravím srdečně :-)
považuji za velkou čest se potkat ve stejném tématu, snad nepovídám nesmysly :-) Tak už nemusím dál pokračovat, že ano?
Pro Ludka - zkus nakreslit graf K_3,3 a dokázat, že je se zadaným grafem (2. sada zadaní na závěr) izomorfní - to už dovedeš :-)

Ano, pro transformaci T je celý rozklad tvořen jednou množinou, tou je celá množina X.
---
Tvrzení na následujících pěti řádcích jsou ekvivalentní:
* (x,y) patří do
* existuje z splňující
a 
* existuje prvek z pro který
, 
* (y,x) patří do
* (x,y) patří do
Ekvivalence mezi sousedními řádky plynou z toho, jak je definovaná inverzní relace a skládání relací. Dokázali jsme tak i ekvivalenci mezi zadanými tvrzeními.
----
Na množině {0,1} je nekonečně mnoho algeber s jednou operací. Není totiž řečeno, jaká má být arita té operace. Pokud by se mělo jednat o agebry s unární operací, pak touto operací může být f,g,h nebo i, kde
f(1)=1, f(0)=1
g(1)=1,g(0)=0
h(1)=0,h(0)=1
i(1)=0,i(0)=0
Algebry s jednou unární operací jsou tedy 4.
Algeber s binární operací je 16, s ternární operací 256,...,s n-ární operací
. Předpokládám, že autor měl na mysli binární operace. Jak jsem už psal, je jich 16 a každou z nich jde popsat čtveřící čísel podle toho, co vrací pro dvojice (0,0),(0,1),(1,0) a (1,1).
Zkusíš je najít?
---
Graf K33 obsahuje vrcholy x,y,z,X,Y,Z a hrany mezi každým malým písmenkem a každým velkým. Dva grafy jsou izomorfní, pokud vrcholy jednoho stačí přejmenovat, abych dostal ten druhý. Takovým přejmenováním je v našem případě a->x, c->y, e->z, b->X,d->Y,f->Z.
---
Příklad "řešte úlohu 5 pro konkrétní relaci" nedává smysl bez úlohy 5.
Úloha s kongruencemi mi připadá divná, zatím si myslí, že žádná kongruence na dvouprvkové množině s netriviální operací být ani nemůže, ale budu o tom ještě přemýšlet.
EDITACE: kromě identity, samozřejmě.

↑ jelena:Zdravím,
budu se snažit Luďkovi odpovědět, pokud mi síly budou stačit :o) ty máš teď určitě spoustu práce s analýzou a podobnými spojitými věcmi, ve kterých já moc pomáhat nemůžu nebo radši nechci :o) A díky za titul! Kdybych měl nástěnku, tak si ho tam pověsím.
No nic, končím OT, toto téma bude za chvíli přetíkat příspěvky i tak.

K těm uzávěrům: Q={(1,2),(2,1),(3,1),(4,5),(5,5)}
Symetrický uzávěr: do Q s každou dvojicí (a,b), která v Q je, doplníme (b,a). Dostaneme {(1,2),(2,1),(3,1),(1,3),(4,5),(5,4),(5,5)}.
Reflexivní uzávěr: do Q doplníme všechny dvojice (a,a), dostaneme {(1,1),(1,2),(2,1),(2,2),(3,1),(3,3),(4,5),(5,4),(4,4),(5,5)}
Tranzitivní uzávěr: s každými dvěma dvojicemi (a,b),(b,c), které jsou v Q, doplníme (a,c). Dostaneme {(1,2),(2,1),(1,1),(3,1),(3,2)(4,5),(5,5)}
Minimální ekvivalence: tři předchozí úpravy provedeme po sobě (na pořadí prvních dvou nezáleží, ale tranzitivní uzávěr se musí dělat jako poslední. Po prvních dvou úpravách máme {(1,1),(1,2),(2,1),(2,2),(3,1),(1,3),(3,3),(4,4),(4,5),(5,4),(5,5)}, po třetí
{(1,1),(1,2),(2,1),(2,2),(3,1),(1,3),(2,3),(3,2),(3,3),(4,4),(4,5),(5,4),(5,5)}. Dostali jsme tak ekvivalenci s rozkladem {1,2,3},{4,5}. Což mi připomíná jeden formální nedostatek mých předchozích příspěvků: rozklad není posloupnost množin, ale množina množin, měl by se proto zapisovat jako {{1,2,3},{4,5}}.
↑ Kondr:
Moc diky za vysvetleni.
K prikladu: "Najdete vsechny algebry s jednou operaci na mnozine {0 ; 1}":
Pokud jsem dobre pochopil Vas vyklad, tak operaci muze byt vice druhu, ale jde o to aby se uskutednily vsechny mozne kombinace, tudis operaci muze byt vice. Pokud jsem dobre pochopil, tak vysledek tohoto ukolu by mohl byt:
EDIT: uz jsem si nasel, jak vypada graf K(3;3) - a poznam, ze jsou izomorfni, ale nevim, jak to mam odborne zapsat... Myslite, ze bude stacit napsat tu vetu o prohozeni pimenek (vrcholu)?
EDIT2: ty uzavery uz vych taky asi chapal (proste porad doplnuju dalsi prvky (podle podminky), nez uz neni co doplnovat). Jen me znervoznuje veta: "Tyto vztahy dokazte", myslite, ze bude i tak stacit tyto uzavery jen vypsat, nebo budu muset po jejich vypsani jeste neco dokazovat?

↑ Ludek:Nejprve osobní poznámka: tady na fóru si všichni tykáme. Takže pokud nemáš něco proti, tykejme si i my dva.
Co se týče těch algeber, tak jsi našel všechny. Formálně tou algebrou je dvojice (M,o), kde M je {0,1} a o některá z těch operací, co jsi našel.
K tomu grafu K(3,3): má li to být formálně, napsal bych, že mezi grafem na obrázku a grafem K(3,3) s označením vrcholů, jak jsem ho popsal výše, existuje izomorfizmus g daný vztahy g(a)=x,...,g(f)=Z. Že se jedná o izomorfizmus plyne z toho, že
* se zřejmě jedná o bijekci mezi množinami vrcholů
* pro každou hranu {x,y} z našeho grafu snadno ověříme, že {g(x),g(y)} je v K(3,3)
* protože oba grafy mají stejný počet hran, platí i opačná podmíínka (tj. že pokud {g(x),g(y)} je v K(3,3), je {x,y} v našem grafu.
K těm uzávěrům: v úloze 5 píšou nalezněte obecné vztahy. Tím možná myslí
(nezáleží na tom, jestli děláme nejdřív symetrický a pak reflexivní, nebo naopak)
(nezáleží na tom, jestli děláme nejdřív tranzitivní a pak reflexivní, nebo naopak)
(udělat dvakrát reflexivní uzávěr je to samé, jako jednou).

Možná mají na mysli i nějaké jiné. V té obecné úloze je máme dokázat a v úloze pro konkrátní množinu po nás jen chtějí ověřit, že tyto vztahy pro danou množinu platí.

K té relaci:
Reflexivita: ab=ba, takže podle definice R je (a,b) v relaci s (a,b) pro všechny dvojice (a,b) z X
Symetrie: pokud je (a,b) a (c,d) v relaci, pak ad=bc, tedy cb=da, takže je v relaci i (c,d) a (a,b).
Tranzitivita:pokud je (a,b) v relaci s (c,d) a (c,d) s (e,f), pak ad=bc a cf=de, tudíž adf=bcf=bde, protože d není nula, máme odtud af=be, takže (a,b) je v relaci s (e,f)
Ta čtyřka a osmička mají na fóru samostatné téma, pokud se týká jich, přesuňme diskusi tam.
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=5079
Mohl by jste mi někdo pomoct prosím s tímto příkladem?
http://forum.matweb.cz/upload3/img/ … 0666_n.jpg
Všem moc děkuji za pokus
↑ Hangy:
Zdravím,
pro nový dotaz si, prosím, založ nové téma v sekci podle stupně školy, co studuješ (úlohu bych viděla na úpravu lomených výrazu na ZŠ) viz pravidla.
Pokud potřebuješ upravit ke společnému jmenovateli, tak rozložíš jmenovatele na součin:
dle vzorce
, druhý jmenovatel upravit:
a rozložit na součin. Pokud nepomůže, založ si, prosím, téma v sekci ZŠ, v tomto tématu již nepokračuj. Děkuji.
Stránky: 1