Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
ahoj potreboval bych poradit s temito priklady. Nejsem schopen rozeznat o jaky druh se jedna - jestli jsou to kombinace variace ci permutace. Pak tu mam i par prikladu na pravdepodobnost.
Pr: Mame 18 muzu a 14 zen, kolika zpusoby muzeme vybrat trojici slozenou: a) jenom z muzu nebo jenom zen? b) ze dvou muzu a jedne zeny
Pr: V prostoru je 10 bodu. Kolik rovin muzeme sestrojt jestlize: a) 4 body lezi v rovine b)zadne 4 body nelezi v jedne rovine. myslim si ze toto vede na kombinace bez opakovani?
Pr: pomoci cifer 0,1, 2, 3, 4, 5, sestavte trojciferma cisla ve kterych se cisla nebudou opakovat. Myslim si ze tento priklad vede na variace bez opakovani?
Pr: 3x hazime kostkou jaka je pravdepodobnost, ze padne: a) prave jednou 6 b) ani jednou 6 c) cislo 6 padne 2x d) soucet hodu bude 15?
Pr: Mame krychli o hrane delky 4cm. Tuto krychli obarvime a pote ji rozrezeme na krychle o hrane 1cm. Vybereme 8 krychli. Jaka je pravdepodobnost, ze z techto krychli sestavime: a) celou barevnou b) neobarvenou?
Pr: mejme 8 bilých, 7 cervenych a 5 modrych kouli. tahame 3 koule, jaka je pravdepodobnost, ze vytahneme 3 koule stejne barvy? b) jaka je pravdepodobnost ze vytahneme 3 koule ruzne barvy?
za odpovedi a pripadne popisy predem dekuji
↑ d.lord:
Ahoj :),
já už si tuhle látku také zrovan moc nepamatuji, ale mám to tušení, že jsme se nejprve potřebovali rozhodnout, zda-li záleží na přoadí nebo ne. Podle toho bych pak používal kombinace nebo zbytek. Ale jak říkám, nějak se mi to už stihlo vypařit z hlavy ;).
- Podívej se třeba na web k tomuto foru: http://www.matweb.cz/
- Kdyby to platilo, tak nad prvním bych se zamyslel a řekl si, že je jedno v jakém pořadí setřídím trojici ze třech mužů/žen a stejně tak je jedno, jak poskládám trojici ze dvou mužů a jedné ženy ;). Tak bych možná volil kombinace pro: jen muži ( osmnáct nad třemi ); jen ženy ( čtrnáct nad třemi ); dva muži jedna žena ( (osmnáct nad dvěmi) krát (čtrnáct nad jednou) ). Ale raději si to někde poledej nebo vyčkej až ti poradí někdo pořádně.
K pravděpodobnosti:
- Máš možnost řešit pomocí klasické definice, kdy musí platit tři podmínky (konečný počet, stejně možné, vylučují se,) - ty si najdi sám, já jen vypsal části, abys si vzpomněl? Nebo podmínky neplatí a aplikuješ tedy jiný systém?
Klasická definice:
A - náhodný pokus nebo jev (nebo jak se tomu říká?), ten si pojmenuj podle sebe, to určitě zvládneš.
m - počet příznivých možností
n - počet všech možností
takze: Pr: pomoci cifer 0,1, 2, 3, 4, 5, sestavte trojciferma cisla ve kterych se cisla nebudou opakovat. Uvaha: na prvni misto muzu vybrat cokoliv kromu nuly, takze moznosti mam 5 na druhe misto muzu cokoliv krome toho co jsem vybral jako prvni takze opet 5(vcetne nuly) a na treti misto muzu vybrat 4x. Takze vysledek 5*5*4=100.
Tento priklad se resi pomoci kombinaci
Pr: Mame 18 muzu a 14 zen, kolika zpusoby muzeme vybrat trojici slozenou: a) jenom z muzu nebo jenom zen? b) ze dvou muzu a jedne zeny - presne jak jsi psal,
U tohoto si nejsem moc jisty:
Pr: 3x hazime kostkou jaka je pravdepodobnost, ze padne: a) prave jednou 6 b) ani jednou 6 c) cislo 6 padne 2x d) soucet hodu bude 15?
a) mam 3*(1/6*5/6*5/6) b) 5/6*5/6*5/6 c) 3*(1/6*1/6*5/6) d) na tohle nemuzu nejak prijit :(
↑ d.lord:
Ten prvý máš podle mne správně.
Ten s kostkami mi nepřijde správně. Házíš třikrát kostkou a z těch hodů by měla padnout právě jednou šestka, tak bys to neměl násobit třemi, ne?
Za b mi přidje správně, ale za c znovu násobíš třemi, to je jako by jsi neměl tři hody, ale třikrát tři hody, tzn. šest hodů a to v zadání není ;).
K tomu dčku: Napši si všechny možné variace hodů, tak aby ti vycházel součet patnáct (např. začni u 3, 6, 6; 4, 5, 6; atd..., to ti pomůže uvidíš ;))
O.o napsal(a):
↑ d.lord:
Ten prvý máš podle mne správně.
Ten s kostkami mi nepřijde správně. Házíš třikrát kostkou a z těch hodů by měla padnout právě jednou šestka, tak bys to neměl násobit třemi, ne?
Za b mi přidje správně, ale za c znovu násobíš třemi, to je jako by jsi neměl tři hody, ale třikrát tři hody, tzn. šest hodů a to v zadání není ;).
K tomu dčku: Napši si všechny možné variace hodů, tak aby ti vycházel součet patnáct (např. začni u 3, 6, 6; 4, 5, 6; atd..., to ti pomůže uvidíš ;))
JJ udelal a melo by to byt neco ve smyslu (10/216)
Koukal jsem na ten priklad s rovinama a to bude orisek. Rovina muze byt urcena 3 body. Poradis mi jak dal? diky moc
↑ d.lord:
No já na tenhle příkald také moc nejsem (proto jsem se mu nenápadně vyhnul :)). Když to hodíš do googlu (ne celé, samozřejmě heldej pod nějakými kombinacemi, atp..), tak ti to najde podobné řešené příklady.
Rozhodně je důležité, že rovina je určena minimálně třemi body, ale jak dál, to bych si snad netroufl ani odhadovat .. no odhadnout bych si trofunul, ale vím, že špatně, tka bych to raději nechal na někom dalším ;)
Tzn. omlouvám se, ale s tímhel asi nepomohu..
Stránky: 1