Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, potřebuji poradit s příkladem, který je nejspíš řešen pomocí stejnolehlosti.
Je dán trojúhelník ABC se stranami délek a,b,c . Sestrojte rovnoběžku MN se stranou AB, tak aby body M, N půlily obvod trojúhelníka.
Já jsem na to šla přes logickou úvahu, podobnost trojúhelníků a výpočet. Pak jsem si pomocí redukčního úhlu vytvořila dělky CM a CN. Mám ale pocit, že musí existovat i jednodušší postup.
Pokud by někoho napadlo řešení, budu velmi ráda :o)
Děkuji.
Zdravím v tématu,
přeformulovala bych úlohu na "Na úsečce o známé délce najdete bod X tak, aby úsečku dělil v poměru b/a", tedy bych to viděla na algebraickou konstrukci, jak jsi napsala ↑ paja.ppp:.
Součet délek jak NB + AB + AM, tak MC + CN máme ( je to polovina obvodu a+b+c). Pokud označím MC+CN=m, potom MC/BC=(m-MC)/AC, odsud vyjádřit MC. Doufám, že jsem nepopletla označení. Nějaké další konstrukce (se mi zdá), že by vyžadovaly ještě důkaz, což je více pracné.
Může být? Děkuji.