Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahojte mám problém s řešením rovnice. Výsledek by měl vyjít v okolí 6,ale nevím jak na to přít...
Jsou tam dvě X a nevím jak na to...
Děkuji za pomoc..;)

Nerozumím, je potřeba mě nakopnout..

Si jako myslíte, že to neumím zadat do WA? POtřebuji postup..
Mihelherbiii napsal(a):
Nerozumím, je potřeba mě nakopnout..
To už musíš být samá modřina - opakuj, numerickou metodu bisekce pan učitel uzná. Zdar přeji, případně se podívám až hodně pozdě večer.
↑ lpfm:
děkuji, do WA je třeba vkládat tak, ale to už kolega ↑ Mihelherbiii: s týmem ve svém tématu má.

Ta neumerické hodnota mi vůbec nic neříká...
↑ Mihelherbiii:
udělej si v tom, prosím, jasno - pokud pan učitel požaduje výpočet průsečíku s osou x, tedy řešení rovnice
(a nechce žádný jiný odhad), tak v práci napíšeš, že tato rovnice nejde vyřešit pomocí úprav vedoucích k jednoznačnému vyjádření x=...
Proto jsi použil některý z dostupných nástrojů - WA (v upraveném zápisu z důvodu odlišné definice arccotg) nebo MAW. V MAW je přímo část, která umí řešit takové rovnice a řeší to numerickou metodou - teorie např. zde kapitola 2. Tuto metodu samozřejmě při trošce nácviku provedeme i ručně - zřejmě jste na SŠ nic takového nebrali, tedy abys splnil požadavky pana učitele, třeba nastudovat alespoň princip metody a buď ho použiješ, nebo rozumně dokážeš použit metodu a výstup z MAW.
V nouzi největší si jen zapiš svůj vzorec do EXCEL a dosazuj hodnoty v okolí x=-6 (drobouňce si to nakrokuj), až výstupem výpočtu bude "skoro 0".
Umíš, prosím, použit tuto stránku a vložit své zadání, podívat se na výstup z MAW a potom již mít jasno v tématu? Nebo jak jinak to mám napsat? Děkuji.