Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Všechny zdravím, mám docela problém s určením mezí pokud dostanu přesně zadaný trojúhelník. Mé zadání je: A = (0,0); B = (1,0), C = (2,2). Nakreslit ho není problém, z obrázku je mi jasné, že to opravdu nebudou meze typu 0<=x<=2 a 0<=y<=2
Nejde mi jen o správné řešení, ale i o postup, abych byl schopen to řešit u jiných příkladů. Děkuji.
Zdravím,
je třeba si sestavit rovnice přímek omezujících zadaný trojúhelník - potom z obrázku je vidět, že na 1. úseku od x=0 do x=1 oblast se nachází pod přímkou AC a nad přímkou AB, ale na úseku x=1 do x=2 oblast se nachází pod přímkou AC, ale nad přímkou BC. Tedy celou oblast si rozdělíme na 2 intervaly pro x a tomu odpovídající vymezující funkce f(x), g(x), h(x).
V každém konkrétním případě ještě půjde o to, jak efektivně poskládat postup výpočtu - např. zde pro výpočet obsahu trojúhelníku ABC bych od obsahu pod přímkou AC nad osou x na intervalu x=0 až 2 odečetla obsah pod přímkou BC na intervalu x=1 až 2. Nebo i změnu na integraci po y (pokud si představíš obrázek otočený o 90 stupňů).
Stačí tak na zorientování? Děkuji.
Stránky: 1