Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 05. 2007 12:32

engi222
Zelenáč
Reputace:   

analytická geometrie v rovině: kuželosečky

Je dána elipsa x(na druhou)+4y(na druhou)-16=0
Určete hodnoty reálného parametru c tak, aby přímka p:2x-3y+c=0 byla sečnou dané elipsy.

věděli byste si někdo rady? možná to není těžké, ale já na to ne a ne přijít

#2 27. 05. 2007 09:48

hellenka
Zelenáč
Reputace:   

Re: analytická geometrie v rovině: kuželosečky

ahoj.no pred tejdem sem odmaturovala z matiky,snad jeste vim jak se to dela:))jen si nejsem moc jistá,jeslti ti to tady vysvětlim dost názorně.Napíšeš si dvě rovnice: x2+4y2-16=0 a tu druhou 2x-3y+c=0. "c" je parametr,takze mas dve rovnice o dvou neznamych.Z ty druhy si vyjadris "x" takze: x=(3y-c)/2 a to dosadis do rovnice elipsy..takze uz mas jenom jednu rovnici o jedny neznamy s parametrem "c" a to takovou: ((3y-c)/2)2 + y2-16=0....to upravuješ až ti z toho vyleze: 13y2- 6cy - 16 + c2 =0...ty chceš aby přímka byla sečnou elipsy,takže tahle rovnice co ti ted vyšla musí mít dvě řešení,že jo..a to znamená, že diskriminant týhle rovnice musí bejt větší než nula..takže zase počítáš..diskriminant je b2-4ac,kde za "b" si dáš -6yc, za a: 13 a za c: -16+c2...takze máš (-6yc)2-4x13x(-16+c2) je větší než nula...a to už je nerovnice,to už zvládneš:))...doufam,že si to pochopila a nějak ti to pomohlo:) pa

#3 27. 05. 2007 09:52

Lishaak
Veterán
Místo: Praha
Reputace:   
Web

Zakladni veci je si uvedomit, ze k tomu, aby byla primka secnou elipsy musi s ni mit spolecne prave dva body. Cili staci z rovnice primky vyjadrit napriklad promennou x a za tu potom dosadit do rovnice elipsy. Po uprave vyjde kvadraticka rovnice v promenne ypsilon. Pote staci si vyjadrit diskriminant a parametr c zvolit tak, aby diskriminant byl vetsi nez nula, protoze prave v takovem pripade ma kavdraticka rovnice prave dve reseni a tim padem ma primka s elipsou prave dva spolecne body

Nothing in the world that's worth having comes easy.
Always do what you are most afraid of.

#4 27. 05. 2007 10:48

hellenka
Zelenáč
Reputace:   

neni to náhodou to samý,co sem tam pred deseti minutama napsala já?:)

#5 27. 05. 2007 11:33

Lishaak
Veterán
Místo: Praha
Reputace:   
Web

Vsimni si, ze rozdil casu odeslani je asi 4 minuty, cili ve chvili kdy sem tohle psal, taks mne proste predbehla a ja sem si toho nevsiml (-:

Nothing in the world that's worth having comes easy.
Always do what you are most afraid of.

#6 27. 05. 2007 15:32

engi222
Zelenáč
Reputace:   

ahoj, děkuji moc oběma, ještě jste to stihli za což jsem moc ráda, maturuju zítra, tak to snad zvládnu, když tam budu mít podobný příklad tomuto, tak si na vás vzpomenu, fakt děkuju!!! držte mi palce

#7 29. 05. 2007 12:24

hellenka
Zelenáč
Reputace:   

jé tak to držím palečky:) pak se ozvi jak ti to dopadlo:) já sem taky u maturity měla štěstí,dělala jsem jí minulý pondělí a řešila sem tam zrovna příklad, se kterým sem se den předtím asi hodinu vztekala...takže sem byla ráda,že sem se na něj nevykašlala a tam ho pak vyšvihla bez problémů:) tak ještě jednou hodně štěstí! :)

#8 30. 05. 2007 23:58

engi222
Zelenáč
Reputace:   

ahoj, matika ustní za jedna, docela mě to překvapilo, ale já jsem asi vážně měla z části štěstí a musím se přiznat, že jsem to i trochu uměla, jedna část byl příklad o rovnicích a druhý o komplexních číslech... Lidi, je to super pocit mít to za sebou!!!!!! Ještě jednou ti děkuji za všechno, vážně moc a gratuluji k maturitě i když opožděně...

#9 31. 05. 2007 00:45

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Tak to jsou skvele zpravy, gratuluji vam vsem a hodne dalsich uspechu!!!!!

Zápatí