Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobry den,mam 4 piklady u derivaci
1.vysetrete monotoni funkce a lokalni extremy
y=x*ln^2*x
y=x/(1+x^2)
2.vysetrete konvexnost,konkavnost a inflexni body
y=x*e^-(1/4*(x^2))
y=x+x/(3x-1)
mohl bz mi s tim prosim vas nekdo poradit,ja vubec nevim,dekuji mockrat
1. U zadani 1 :
- urci definicni obory,
- vypocti prvni derivaci a pokus se najit body, ve kterych derivace je nulova nebo neexistuje (budes resit rovnici 1. derivace =0 a hledat prislusne x),
2. U zadani 2 - definicni obor, prvni a pak druha derivace a opet najdi body, kde je druha derivace nulova nebo neexistuje (rovnice 2. derivace = 0).
az to budes mit, tak se ozvi tady, budeme pokracovat. Pokud nepujde derivovat, tak se ozvi take :-)
nemohla by si mi u te 2 poradit jak je to s tou derivaci,to vubec nevim.U te 1 mi ten druhy priklad vysel ze nema zadny lokalni extrem,a u te 1 ten prvni prikald,si nejsem jista derivaci jestli to ma byt ln^2*x+2,to sem delala podle vzorce pro slozene vzorce
y=x*ln^2*x to je soucin x a slozene funkce
derivace: 1*ln^2*x + x*2 lnx *(1/x) = ln^2*x + 2 lnx = lnx(lnx+2) musi byt 2 nulove body
y=x/(1+x^2) podil
derivace:
( 1*(1+x^2) - x*2x) / (1+x^2)^2 = (1-x^2)/(1+x^2)^2 musi byt 2 nulove body
Prekontroluj si derivaci, prosim
jitkaV6 napsal(a):
uz to vidim takze ten prvni ma dva body mi vyslo ze x=0 a x=-2e a ten druhy u toho prvniho zadani jeden -1 a druhy 1,akorat jak poznam co je minimum a maximum
Oprava pro prvni priklad
lnx(lnx+2)=0,
lnx = 0 , x = e^0 = 1
ln x = -2 , x = e^(-2)
druhy OK
Ted rozdelis celou osu od -oo do + oo pomoci nulovych bodu, udelas si tabulku a budes zjistovat znamenko derivace. Pujdes zleva a budes kontrolovat zmenu znamenka v nulovych bodech - tam, kde znamenko se zmeni z - ne + , je lokalni min. Kde je zmena z + na - , je lokalni maximum. Pokud neni zmena, nejedna se ani o min, ani o max.
http://mathonline.fme.vutbr.cz/Prubeh-f … fault.aspx tady je to pekne nazorne v krocich.
Aha,no vis to bude tim ze sem dlouho nemela matiku a trochu se ted v logaritmovani ztracim,nejsem si v necem jista kdyz neco pocitam jak driv.Ale uz to mam diky tobe spraveny a z te 1 oba dva udelany:-)
Ted akorat nevim u te 2 jak to mam zderivovat,jinak postup podle te stranky chapu
:-)
To bude v poradku - zkus vytvorit druhou derivaci pro tvoje zadani (derivuj poprve a pak, to, co vyjde trochu uprav - aby to nevypadalo nejak moc hororove) a derivuj jeste jednou.
Prvni priklad - soucin x a slozene funkce
druhy priklad - je to jeden zlomek?? nebo nejdriv x a k tomu jeste zlomek ??
Napis, jak to jde, pripadne to vytvorime spolu :-)
No ja taky doufam,to je jen otazka casu,kdy se zase do toho dostanu.U toho druheho je to x+pak dalsi x to jen lomeno tim (3x-1)jen to jedno x.Zkusim to zderivovat,ale u toho prvniho,to je docela slozity,to asi nezderivuju
jelena napsal(a):
jeste neco zaridim a postrcim :-)
No snad jsem to naklepala bez chyb :-)
prvni derivace:

druha derivace:

to jo teda.Co jsem se divala,tak by tam zadny sek nemel byt:-).Ted me napadlo kdyz se na ten priklad divam ze si ten priklad muzu upravit na hodim to na spolcny jmenov.a dostanu po uprave 3x^2/3x-1 a pak teprv s tim dal pocitata derivovat a tak ,Tak to taky muzu udelat ne?
Stránky: 1