Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zadani: Vypocitejte (
+
)x(
-
) jestlize
x
=(-1,0,1)
x...... je vektorovy soucin
Vedel by nekdo postup pls?
jestlize 
Vektorový součin je distributivní, takže ty závorky můžeš roznásobit (ale pozor na pořadí). Pak se zamysli kolik je vektorový součin nějakého vektoru se sebou. Vektorový součin je antikomutativní, takže
. Taky se z něj dá vytýkat konstanta. Tohle všechno využij a uprav to tak, abys v tom výrazu už měl jen vektorový součin
, o kterém už víš kolik to je (ze zadání).
Pošli svůj postup. Výrazy v TeXu musíš celé uzavřít mezi dolary. Když klikneš na ty mé obrázky, zkopíruje se ti kód do pole pro odpověď.
Nevim jak to myslis to mam jako udelat prvni krok (
-
+
-
)
???
Dik za info
↑ SnowManiak:
No, tak nějak. Akorát že ten součin je vektorový. Je potřeba rozlišovat co je vektor a co skalár. Neplatí například, že
- to ani nemůže, protože nalevo by byl vektor a napravo číslo. Když budeš důsledně psát šipky tam kam patří, tak to uvidíš líp.
Ty jako narovinu ti řeknu, že uplně tápu a nevim co mam vlastně udělat:D

↑ SnowManiak:
Zdravím,
nabízí se postup, který je dost pracný a asi i primitivní, ale vede k výsledku.
Prostě si vektory a, b rozepsat na složky a s těmi dál pracovat:

A teď si to rozepište jako vektorový součin. Jen naznačím jak vypadá první složko toho vektorového součinu:
A bz-cy víme kolik je, že?

↑ LukasM:
Je mi to jasné, že jste mířil za něčím jednodušším. Ale na rozmyslení bych potřeboval více času a SnowManiak se tvářil dost zoufale. Proto jsem to takto otrocky rozepsal.
Ale předpokládám, že to je cvičení z VŠ a že je cílem použít Vámi ukázaný aparát.
Chlapi a co je teda konkretni vysledek?:D:D:D

↑ SnowManiak:
Ten výpočet podle mého primitivního postupu je celkem dlouhý, já jsem jen ukázal návod tím, že jsem spočítal první souřadnici toho hledaného vektorového součinu (-16). Zbytek jsem nechal na Vás. Je něco z toho návodu nejasného?