Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím,
poradili byste mi prosím s tímhle příkladem?
limita x-> 0 pro x/sinx pokud si dobře pamatuju je 1... Takže bych to řešil jako x/x - x/sinx, což je evidentně blbost? Možná v tom bude muset být zahrnuta už nějaká "vyšší" matematika, s kterou jsem se ještě nesetkal, proto to dávám radši do VŠ, díky :-)
↑ FlyingMonkey:
Že
je blbost, o tom by nemělo být třeba se bavit.
Stačí nahoře i dole vytknout x a zkrátit ho, pak využiješ tu limitu
.

Díky, proč mi ale ve wolframu vychází stále +nekonečno?
http://www.wolframalpha.com/input/?i=li … 8x-sinx%29

bože, já jsem ... půl roku jsem neviděl matiku a všechno je to pryč :( dík

ok dobří lidé, poradí mi prosím někdo, proč mi to nevychází podle L'H pravidla? jsem asi už mimo ...
pro x->0
(umím ještě vůbec derivovat?) :D
ale jak z toho teď vyvodit +nekonečno?
díky, něco mi chybí v tom kroku, asi mozek :)
E: jakože pokud stále snižuji hodnotu pro cosx z (0,1), tak je jasné ,že se ten zlomek bude zvětšovat, ale pro cosx je limita x->0, 1 ... Takže? Mám s tím uvažovat tak, že budu jakoby do cosx zadávat stále menší a menší (blížím se k nula) a celkový zlomek poroste až do nekonečna? Protože k té nule jakoby nikdy nedojde správně? Takže to bude 0.000042424, 0.000042423 atd ... donekonečna menší cosx => donekonečna větší zlomek ..
Já vím, že je to strašně jednoduchý, ale trochu se potřebuju vrátit do hry, díky :D
Mějte se
↑ FlyingMonkey:
Ta rovnost co píšeš neplatí, musíš tam psát to "lim". Vypadá to jako formalita, ale je to dost trapný způsob jak přijít v písemce o body.
Zderivované to je dobře. Co se ti na tom nezdá? cos(0) je jednička, takže tam máš výraz 1/0 - limita je tedy buď + nebo - nekonečno, nebo neexistuje. Protože ten kosinus je na obou stranách od nuly menší než jedna, tak je ve jmenovateli "kladná nula" na obou stranách, a limita je tedy +nekonečno.