Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj. Pokud budete někdo od té dobroty, potřeboval bych pomoci s touto šifrou: http://imageshack.us/f/832/sifraw.jpg/
Jediné co mě napadá je, že se jedná o vyjádření písmen české abecedy. Vlevo jsou vždy max. tři čárky vpravo max. devět tak bych to typoval na pořadí písmen v abecedě, jenže to mi nevychází, takže jsem asi na špatné cestě. Pokud by jste měl někdo lepší nápad budu rád za cokoliv. Šifra by měla být v češtině. Díky moc.
V té šifře je poměrně dost znaků (víc jak 100). Pokud je to v češtině, snad by pomohlo zjistit si četnost výskytu jednotlivých znaků a srovnat to s četností výskytu písmen v českém textu. Alespoň některá písmena by se mohla určit. Analýza četnosti písmen v českém textu je například na adrese:
http://www.algoritmy.net/article/40/Cetnost-znaku-CJ
Ale zašifrování by mohlo být i složitější. Některé možnosti se na uvedené adrese také zmiňují.
↑ jirik23:
Jiříku, tentokrát jsem snad na dobré stopě. Ale nedám ti hotové řešení, protože budeš muset ještě něco sám vyzkoušet. Nejprve se podívej pro inspiraci na anglicky mluvící webovou stránku, která mě taky inspirovala:
https://www.ncetm.org.uk/resources/20914
Šifra je velmi podobná tvé. V odkazu se používá tabulka 6 řádků a 5 sloupců, která je schopná zakódovat 30 písmen. Písmena podle nich se kódují tak, že čárky vlevo znamenají pořadí řádku, čárky vpravo znamenají pořadí sloupce. Je tam jako příklad zakódování slova WAS.
Ve tvé šifře je na jednu stranu maximálně 9 čar (já jsem napočítal sice jen 8, ale hlavolam jsem si nestahoval a nemohl jsem jej proto pořádně zvětšit, jeden případ je tam dost málo zřetelný), na druhou stranu maximálně 3 čáry. Součin 3x9=27 by mohl pokrýt abecedu bez diakritiky (podle příkladu v odkazu), pokud by to bylo jen 3x8=24, asi by se vynechala písmena s diakritikou a dále snad Q a W. Pak by zbylo právě 24 písmen (podle tabulky v odkazu). Pro vyluštění tvé šifry se nyní musí vyzkoušet tyto věci:
1. Používají tabulku 3 sloupce x 9 řádků, nebo tabulku 9 sloupců x 3 řádky? (případně místo 9 číslo 8)
2. Označují čárky vlevo řádky nebo sloupce (to bude souviset s parametry tabulky)?
3. Čte se šifra ze středu po spirále, nebo opačně? Domnívám se, že ze středu, protože je tam jakási šipka, jakoby označovala začátek, tímto způsobem ze středu také čtou své zprávy indiáni
Tak doufám, že tentokrát se to podaří a poklad tě nemine. Napiš, jak jsi dopadl, to mě dost zajímá.
Iktomi
(to je jméno takového pavoučího raráška indiánů Lakotů, jinak je to také patron internetu)
Díky za rady.
Dnes jsem se s tím trápil téměř celou pracovní dobu :) ale výsledek nula. Už když jsem zkoušel rozlousknout šifru pomocí četnosti písmen, podrobil jsem ji rozboru a seřadil jsem za sebe v šifře se vyskytující “znaky“:
12,14,15,21,22,23,24,26,27,28,31,33,34,35,36,37,38 (první číslice je počet čárek vlevo od středové čáry a druhá v pravo)
Na řešení pomocí tabulky (3x8 nebo 3x9) mi nesedí jedna věc. Nikde v šifře se nevyskytuje znak 11 tj. písmeno A pokud bych pořadí písmen otočil a jako 11 dal písmeno Z a za 39 písmeno A, stejně se nedoberu výsledku. Za povšimnutí také určitě stojí, že kombinace s jednou čárkou na začátku jsou pouze 3, ale se dvěma a třemi čárkami je jich 7 viz. tabulka. Červená políčka jsou kombinace (počty čárek), které se nikde v textu šifry nevyskytují. Zelená ano.
http://resize.like.cz/images/81_25_16_6 … age006.png
Zkoušel jsem všechny možné kombinace tabulek 3x8 i 3x9 s písmem CH i bez i možnost, že písmenka nejdou za sebou v řádcích, ale ve sloupcích. U tabulky 3x8 je problém v tom, že nevím jaká písmena vynechat. Protože jak píšeš, nějaká se vynechat prostě musí. Zkoušel jsem vynechat Q a W ale opět nic.
To pak vypadá takto:
http://resize.like.cz/images/81_25_16_6 … age002.png
Další možností je posouvat postupně písmeno a do prava tj. a=1,2; z=1,1. To je dalších 24 možností. To už jsem ale nezkoušel.
Nevím, jestli sem byl schopný to srozumitelně vysvětlit :) Když to shrnu tak jakýkoliv typ tabulky začínající písmenem A není řešením, protože je velmi nepravděpodobné, že by se A v textu nevyskytovalo. Pokud je řešením tabulka, která nebude začínat písmenem A a pokud k tomu přidám fakt, že není jasné jaký typ tabulky použít, je množství tabulek, které musím zpracovat abych se dostal k výsledku velmi velké.
Celé jsem to řešil pomocí Excelu a jednoduchého prográmku ve Visula Basicu. Kdy jsem si do proměnné typu array načetl různé varianty z tabulky výše, a převedl je na písmenka podle počtu čárek (tj. podle 2D pozice v tabulce).
Tady je kompletní šifra převedená na číselnou formu (z kraje do středu):
14,21,38,24,21,35,33,37,33,24,27,37,33,26,33,31,22,12,35,14,31,15,23,24,33,37,22,14,28,33,37,34,28,31,23,15,23,22,12,35,14,22,14,31,15,23,14,36,12,35,14,28,23,37,14,35,28,23,28,38,12,15,14,37,22,23,28,33,24,28,38,12,27,37,33,24,33,37,22,14,28,31,23,15,23,28,31,23,15,23,24,33,37,22,14,26,33,31,28,33,37,34,22,12,35,14,21,38,37,22,33,28,31,33,28,31,23,18,35,33,28,33
↑ jirik23:
Ty úvahy kolem písmene A jsou dost závažné, to jsem přehlédl. To je fakt záhada, budu přemýšlet. Zvětšil jsem si obrázek, maximální počet čar je skutečně jen 8. Myslím, že se ti nezobrazuje celý přepis šifry do číselné řady. Napsal jsem si to sám taky a našel jsem v té posloupnosti jakési zajímavé věci. Pošlu ti to ve WORDU na tvůj web. Iktomi
↑ jirik23:
Zdar Jirko! Tak to mám!!! Nakonec jsem neřešil otázku sestavení převodní tabulky mezi písmeny šifry a znaky (resp. ve tvém vyjádření dvojicemi čísel). Nejprve jsem myslel, že taková tabulka setavená podle nějaké logiky existuje a že šifra je snad navíc komplikovaná nějakým klíčovým slovem (zde jsem myslel především na slovo KLADIVO, nebo THOR, tato slova se nabízela ze souvislostí na originální stránce geocachingu). Nyní o té tabulce dost pochybuji, autor se spíš spolehl na to, že text je dlouhý a bude řešen jinak. Jak? Nápadné byly zejména opakující se delší řetězce (až 7 znaků). Pomohly mi přibližné souřadnice, které jsi mi poslal. Skutečně se nabízelo, že číslice souřadnic budou vypsány slovy. Poprvé jsem se chytil na řetězci vyjadřujícím číslice 1441. Pak už to šlo, sice ztuha, ale přece. Trochu to komplikovala skutečnost, že stejný znak se používá pro dvijici písmen S a C a podobně jiný znak pro dvojici písmen I a Y. Navíc autor šifry omylem v jednom slově vynechal písmeno N. Takže zpráva zní (po doplnění mezer, diakritiky a dalších symbolů (v originále jsou jen písmena bez diakritiky řazená bez °,.! a čte se to proti zvyklosti indiánů od obvodu do středu - nevím, proč do středu autor namaloval tu značku, možná to měla být mapová značka triangulačního bodu?):
AHOJ! HLEDEJ ZDE 50°31,740 NA TRIA(N)GULACI. DALŠÍ SOUŘADNICE JSOU ZDE 14°41,570. HODNĚ ŠTĚSTÍ V LESE!
Písmeno (N) je to, které autor opomenul.
Takže i já ti přeji hodně štěstí nejen v lese!!!
Iktomi