Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
potřeboval bych pomoci s následujícím příkladem. Děkuji.
Nechť X = {1,2,5,7,10,14,35,70}. Položme
,
,
pro všechna
. Dokažte, že
je Booleova algebra. Nakreslete její Hasseův diagram.
Hasseův diagram by podle měl být následující:
Ale s tím důkazem si nevím rady, děkuji

Hasseův diagram máš dobře.
Že je to boolova algebra ověříš tak, že za + dosadíš nsn a za * nsd v axiomech na stránce http://cs.wikipedia.org/wiki/Booleova_algebra
Něco z toho je dost triviální, třeba že nsd(a,b)=nsd(b,a). Upřesni, které axiomy ti nejsou jasné, nebo které důkazy chceš vidět a já se třeba pokusím ti pomoct. Nebo nějaký kolega, který mě předběhne :)
Takže:
komutativita: nsn(x,y) = nsn(y,x), nsd(x,y) = nsd(y,x) - obě operace jsou komutativní
distributivita:
- toto se mi ale nějak nezdá...
neutralita 0, 70: nsn(x,y)
0 = nsn(x,y), nevím jak na druhý důkaz
komplementarita: x'
x = 70, x'
x - zde by se to mělo rovnat nule, ale nevychází mi to
Díky za rady

↑ Mautinek:Chyba bude asi v tom, že minimální prvek je 1, ne 0.
Proto ta druhá neutralita je nsd(x,70/x)=1. To platí, protože kdyby nějaké prvočíslo p dělilo x i 70/x, muselo p^2 dělit 70.
Tu distributivitu bych si nejdčív kompletně přepsal:
nsn(a,nsd(b,c))=nsd(nsn(a,b),nsn(a,c))
Když v okruhu celých čísel ukazujeme rovnost čísel x a y, vyplatí se postupovat tak, že nejdřív x|y a pak y|x. Jejich rovnost z toho plyne.
EDIT: tak už jsem se k tomu dostal :) Musíme využít toho, že výraz nalevo i napravo je z naší množiny a tudíž je každým číslem dělitelný nejvýše v první mocnině. Stačí tedy ukázat, že
* když prvočíslo p dělí levou stranu, pak dělí pravou
* když prvočíslo p dělí pravou stranu, pak dělí levou
Tím se nám problém redukuje na práci s výroky (p|nsn(x,y) jde přepsat na p|x nebo p|y, p|nsd(x,y) na p|x a p|y).
Stránky: 1