Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 01. 2013 22:43

AnneBoleyn
Reputace:   

Soustava nerovnic

Ahoj,

nejsem si jistá, zda mám příklad vypočítaný správně. Mohl by mi někdo prosím poradit?

Řešte soustavu nerovnic:

$2x+3\le x+1$
$4x je věttší než 4-x$

Výsledek první nerovnice je $x\le -1$ a výsledek té druhé$x je větší než 4/5$.

Výsledek tedy bude $x\in (-nekonečno, -1 teď bde uzavřený interval \wedge (4/5, + nekonečno)$

Nejvíc si nejsem jistá, zda jsem dobře vypočítala nerovnice.

Moc děkuji.

#2 09. 01. 2013 22:45

AnneBoleyn
Reputace:   

Re: Soustava nerovnic

↑ AnneBoleyn:

ta druhá nerovnice je: 4x je větší než 4-x, její výsledek: x je větší než 4/5 a ten celkový výsledek: (-nekonečno, -1uzavřený interval $\wedge $ (4/5, + nekonečno)

#3 09. 01. 2013 23:00 — Editoval bejf (09. 01. 2013 23:04)

bejf
Místo: Kolín
Reputace:   55 

↑ AnneBoleyn:
Zdravím,

první nerovnice vyjde $x\le -2$ a druhá vyjde $x> \frac{4}{5}$.
Tyto dva údaje pak dávají interval $(-\infty ;-2\rangle$ pro první nerovnici a $ (\frac{4}{5};+\infty )$ pro druhou nerovnici. Řešením soustavy je průnik těchto dvou intervalů, který ale neobsahuje žádné společné prvky. Tedy $K=\emptyset $.

Mimo téma - k vyjádření matematických symbolů pomocí Latexu nelze používat české znaky (lépe řečeno zaměňovat je za "české" vyjádření), zřejmě proto se výraz zobrazuje špatně. Jako alternativu lze používat klasické znaky (>,<,>=,<=, atd.) s přihlédnutím na správnost a dodržování matematických pravidel (zejména u zlomků používat závorky například). Je to případně popsáno v pravidlech tohoto fóra.

#4 09. 01. 2013 23:05

Miky4
Místo: Ostrava!!!
Reputace:   30 

↑ AnneBoleyn:↑ AnneBoleyn:
Ahoj, do LaTeXu nemůžeš (jen tak volně) psát české znaky s diakritikou.

Zápatí