Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, mám úkol z diskrétky a mám problém. Máme dokázat toto:![kopírovat do textarea ${m+n \choose r}=\sum_{i\in [r]}^{}{m \choose i}{n \choose r-i}$](/mathtex/b7/b79d56bb33bdd8c572b18115b7c0d730.gif)
pro
.
Poznámka:
, takto to máme definované.
Zvolil jsem indukci podle
:
1.) Indukční předpoklad (IP) (pro:
):

2.) Indukční krok (pro
):
Zde používám indukční předpoklad a nahrazuji sumu levou stranou původní rovnice. Nezapomínám přitom odečíst poslední (r-tý) sčítanec sumy.

Nyní nastává PROBLÉM. Tahle rovnice prostě neplatí. Zkoušel jsem dosazovat testovací hodnoty
a rovnice nevychází.
Zřejmě jsem něco někde zanedbal nebo předpokládám něco špatně, můžete se na to, prosím, někdo podívat? Díky moc.
Ahoj,
nerozumím tomuto kroku:
Můžeš ho prosím rozepsat? Díky
↑ check_drummer:
Používám zde indukční předpoklad (proto je nad 'rovná se' napsáno 'IP'). Nahrazuji výraz se sumou levou stranou původní rovnice ze zadání. To mohu udělat, protože předpokládám, že se ta suma rovná levé straně té rovnice (viz. indukční předpoklad). Takže pokud by suma šla do r, byl bych hotov, prostou náhradou pravé strany rovnice za levou. Jenomže suma jde v indukčním kroku do r-1, takže když suma do r je levá strana rovnice, tak od toho ještě musím něco odečíst - a to sice poslední (r-tý sčítanec té sumy). Tak vezmu výraz uvnitř sumy (z původního zadání) a za i dosadím r (protože chci dostat r-tý sčítanec). Čímž dorovnám pravou stranu rovnice a jsem hotov - můžu jít upravovat. Je z toho jasné, jak jsem to myslel?

↑ hrubon:
Ani to fungovat nemoze. Ta suma pre r, je trochu jina nez jenom o jeden scitanec delsi.
pre r![kopírovat do textarea ${m+n \choose r}=\sum_{i\in [r]}^{}{m \choose i}{n \choose r-i}$](/mathtex/b7/b79d56bb33bdd8c572b18115b7c0d730.gif)
pre r-1
v menovateli toho druheho kombinacneho cisla mas r-1, nie r. Ta suma sa neda tak jednoducho rozsirit.
↑ JohnPeca18:
Díky, chvíli mi to trvalo, ale už tu chybu vidím. Chvilku jsem si s tím (změnil jsem indukci na r...r+1) 
zkoušel hrát a různě vytýkat a upravovat, ale zatím nic z toho nevyšlo tak, abych mohl použít indukční předpoklad. Nenapadá tu někoho, jak by tvrzení dokázal? Nebo z jakého jiného předpokladu vyjít? Díky.

A co kdyby si se vykaslal na indukci a dokazal to primo. Leva strana je pocet zpusobu jak vybrat r prvku z m+n prvku a prava strana. Tam vyberes i prvku z m prvku a pak r-i prvku z n prvku, pre ruzne i. Takhle napsany to nezni moc hezky ale podle mne to si staci nejak takhle rozmyslet. Udelat nejaky priklad s kulickama nebo neco takovyho.
↑ hrubon:
Rozviň odle binomické věty výrazy
,
a
. Využij toho, že platí
. Roznásobení pravé strany a porovnáním koeficientů na levé a pravé straně u stejných mocnin
dává identitu, která se má dokázat.
Díky moc,
dřív jsem to odevzdal úvahou s "kuličkama". Ale každopádně díky moc za návod na nějaký formálnější postup, zkusil jsem si to podle něj a hezky to funguje. Ještě jednou díky všem!
Stránky: 1