Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mám fci
1) Určím D(f)
a ted nevím jestli mám rovnici řešit dál, když odmocním a odečtu 2 a zbyde
nebo D(f) se rovná všechna reálná čísla ...?
2) Určím intervaly monotonie
nejprve zderivuji a dostanu
a ted bych měl celou tu derivaci dát = 0 a počítat rovnici ? A vyjde mi 1/4 a tenhle bod dam na osu, nalevo od něj vyberu číslo a dosadím za x (u zderivované fce), napravo od něj vyberu číslo ... a ty dve císla která mi vyjdou to jsou ty intervaly ? (kde poznam klesající či rostoucí)
poraďte, díky !
↑ onlycheck:
je kladné číslo nebo nula. Přičteš k tomu čtyřku. Může být výsledek nula?
1/4 ti nevyjde, vyjde ti
. Jak to je s těmi intervaly se řešilo předevčírem tady.
↑ onlycheck:
1. Proč by tam měla být nerovnice?
2.
Máme tu rovnici
. Přece nechceš tvrdit, že řešením je 1/4, nebo ano?
Ke dvojce jsem se dostal tak, že jsem převedl
doprava a odmocnil.
protože určuji D(f) a ve jmenovateli nesmí být nula, proto nerovnice...tedy x^2+4 se nerovna 0
:-) z hlediska logiky máš pravdu - negaci rovnice jsou dokonce 2 nerovnice. Vážně - to je jen zápis
(ve skutečnosti řešíš rovnici
a z def. oboru vylučuješ bod(y), kde rovnice platí. Jelikož tato rovnice platí pro všechna R, není co vylučovat a def. obor jsou všechna R).
2) pokud je 1. derivace
nekontrolovala jsem, tak nejlepší pomoci tabulkové metody rovnou určit jak nulové body, tak i znaménka derivace na intervalech - obdobný systém. Pokud je problém s obdobným systémem, tak si v sekci SŠ poptej na řešení rovnic/nerovnic v součinovém a podílovém tvaru.
Používej, prosím, pro kontrolu MAW (z úvodního tématu VŠ), děkuji.
Stránky: 1