Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 12. 2008 21:47 — Editoval O.o (04. 12. 2008 21:56)

O.o
Veterán
Reputace:   16 

Diferenciální rovnice

Ahoj :),

mám tu nějaké problémy a tak trochu nevím, jak dál. Mohl bych Vás prosím požádat o pomoc?
Chyběl jsem na látku dif. rovnic, tak se to snažím do hlavy nějak nasypat přes skripta.

$  a) \ \frac{1+y^2}{1+x^2}+y'=0, \ y(- \frac{\sqrt{3}}{3}) = \sqrt{3} \nl vysl: \ y=tg(\frac{\pi}{6}-arctg(x)), x \in (- \sqrt{3}, oo) \nl b) \ y' + \frac{y}{x}=\frac{sinx}{x}, \ y( \pi )= \frac{3}{\pi} \nl vysl: \ y=\frac{1}{x}(2-cosx), x \in (0; oo) \nl c) y'-sinx=3x^2 \nl vysl: \ y=x^3-cosx+C, C \in R, x \in R $

Add a) - řešil jsem asi takto:

$  y'= - \frac{1+y^2}{1+x^2} \nl g(x) = -(1+x^2)^{-1}, \ h(y) = 1+y^2 \nl D(g) = R; \ D(h) = R \nl Konstantni \ reseni \ (h(y)=0) \ neni. \nl Podle \ PP \ jsem \ hledal \ obdelnik, \ kde \ najit \ reseni: \nl Reseni \ lezi \ v \ obdelniku: \ O=(-oo; oo)x(0; oo) \nl Tady \ jsem \ si \ nebyl \ jist, \ zda-li \ nemela \ byt \ prva \ cast \ obdelniku \ (-oo; 0)? \nl  $

Dále jsem pokračoval separací:

$  \frac{dy}{dx}=-\frac{1+y^2}{1+x^2} \nl \int {\frac{1}{1+y^2}dy}=- \int{\frac{1}{1+x^2}dx} \nl arctg(y)=-arctg(x)+C \nl y=tg[C-arctg(x)] \nl  $

- Teď nevím, doufám, že to nepletu, ale tahle část je obecným řešením nebo až po dosazení za C? Mám trochu chaos mezi partikulárním řešením a obecným řešením.

$  Dosazeni \ PP: \nl \sqrt{3}=tg[c-arctg(\frac{- \sqrt{3}}{3})] \nl arctg(\sqrt{3})=-arctg(\frac{- \sqrt{3}}{3})+C \nl C=\frac{1}{6} \pi \nl y(x)=tg[-arctg(x) + \frac{1}{6} \pi]  $

- Tohle si myslím, že je partikulárním řešení, ale říkám, mám v tom trochu chaos.

- Teď mám problém s výsledky, podle výsledků je toto řešení správné, ale ještě tam mají podmínku $x \in (-\sqrt{3}; oo)$. U této podmínky netuším, jak na ni přišli. Můj tip je nějaký průnik z def. oboru tg, arctg a obdelníku, kde hledáme řešení, ale nejsem si tím vůbec jistý a už vůbec nevím, jak bych to dohromady složil.

Teď se přiznám, že u toho za b) a c) jsem se nedostal nikam. Nějak z těch skritp nechápu, jak mám řešit NLDR (nehomogenní ...). Jediné co jsem z toho psotřehl je, že bych měl nějak řešit nejprve HLDR, řešením nakonec té původní funkce by měl být jakýsi součet partikulárního řešení a řešení HLDR. Nemohl bych Vás požádat, jestli byste mne alespoň nenavedli u prvého příkladu (rád bych to nějak zvládl vyřešit, ale musím říct, že v tom mám strašný zmatek)?
   Druhý bych rád zkusil sám, ale postnul jsem ho sem, jestli by nebyl někdo, tak laskavý a pak mi to nezkontroloval?

Děkuji předem za jakoukoli pomoc.

EDIT:
Omlouvám se az psaní nekonečna jako oo a ne \infty.
PP - Počáteční Podmínka
Určit mám obecná (partikulární) řešení.

#2 04. 12. 2008 21:55

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

Re: Diferenciální rovnice

Poradím ti tretí:-)

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#3 04. 12. 2008 21:58

O.o
Veterán

↑ lukaszh:

to jsem si nevybral zrovna dobrý příklad, na kterém bych si to vyzkoušel :)

Jinak samozřejmě díky. Jen snad otázka, tohle je tedy obecné řešení této dif. rovnice, že?

#4 04. 12. 2008 22:01

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

↑ O.o:
Myslím, že áno. Vieš ja som ešte diferenciálne rovnice nemal. To len tak, čo som sa naučil po mimo :-) Dík za príklad. Ja viem iba tie ľahké :-)

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#5 04. 12. 2008 22:45

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

ad c) vypocita se y' a normalne se to zintegruje

ad b) linearni diferencialni rovnice - jeji reseni je popsano na spouste mist a da se na ni pouzit i MAW (teda aspon na to obecne reseni)

#6 06. 12. 2008 08:12

O.o
Veterán

Díky moc.

#7 06. 12. 2008 09:54

ttopi
Místo: Ústí nad Labem
Reputace:   

Tu 2. si střihnu z cvičných důvodů. Teď to taky bereme a rád si to zkusím.

$y\prime+\frac{y}{x}=\frac{\sin(x)}{x}$

1.Položíme $q=0$

$y\prime=-\frac{y}{x}\nl\frac{dy}{y}=-\frac{1}{x}\ dx\nl \ln|y|+C_1=-\ln|x|+C_2\nl y=e^{-\ln|x|}\cdot e^{C_2-C_1}\nly=\frac{1}{x}K$

2.Variace konstanty
$y=\frac{1}{x}K(x)\nl y\prime=\frac{-1}{x^2}K+\frac{1}{x}K\prime$

Dosadím do původního zadání
$\frac{-1}{x^2}K+\frac{1}{x}K\prime+\frac{K}{x^2}=\frac{\sin(x)}{x}\nl \frac{K\prime}{x}=\frac{\sin(x)}{x}\nlK\prime=\sin(x)\nlK=-\cos(x)+C\nl\rightarrow y=\frac{-\cos(x)+C}{x}$

Požadavek na hodnotu v bodě $\pi$ - $\frac{3}{\pi}=\frac{-\cos(\pi)+C}{\pi}\nl3=1+C\nlC=2$

Řešením je tedy: $y=\frac{-\cos(x)+2}{x}$

oo^0 = 1

#8 08. 12. 2008 07:50

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

↑ O.o:
Kdyz se nakresli graf te funkce tak jde videt, ze funkce tan(pi/6-atan(x))  ma v -sqrt(3) svislou asymptotu. Proto se reseni neda prodlouzit dal doleva.

nekam (http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=5281) jsem psal, ze reseni diferencialni rovnice muze bud skoncit na kraji oblasti, kde jsou nase funkce se kteryma pracujeme spojitte, anebo tak, ze reseni v konecnem case utece do nekonecna. Ted nastal ten druhy pripad.

Tak snad to ted uz pomoze.

#9 08. 12. 2008 18:18

O.o
Veterán

↑ kaja.marik:

díky moc, ač jsem překvapený z další odpovědi.
Ještě jednou děkuji

Zápatí