Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj :),
mám tu nějaké problémy a tak trochu nevím, jak dál. Mohl bych Vás prosím požádat o pomoc?
Chyběl jsem na látku dif. rovnic, tak se to snažím do hlavy nějak nasypat přes skripta.
Add a) - řešil jsem asi takto:
Dále jsem pokračoval separací:
- Teď nevím, doufám, že to nepletu, ale tahle část je obecným řešením nebo až po dosazení za C? Mám trochu chaos mezi partikulárním řešením a obecným řešením.
- Tohle si myslím, že je partikulárním řešení, ale říkám, mám v tom trochu chaos.
- Teď mám problém s výsledky, podle výsledků je toto řešení správné, ale ještě tam mají podmínku . U této podmínky netuším, jak na ni přišli. Můj tip je nějaký průnik z def. oboru tg, arctg a obdelníku, kde hledáme řešení, ale nejsem si tím vůbec jistý a už vůbec nevím, jak bych to dohromady složil.
Teď se přiznám, že u toho za b) a c) jsem se nedostal nikam. Nějak z těch skritp nechápu, jak mám řešit NLDR (nehomogenní ...). Jediné co jsem z toho psotřehl je, že bych měl nějak řešit nejprve HLDR, řešením nakonec té původní funkce by měl být jakýsi součet partikulárního řešení a řešení HLDR. Nemohl bych Vás požádat, jestli byste mne alespoň nenavedli u prvého příkladu (rád bych to nějak zvládl vyřešit, ale musím říct, že v tom mám strašný zmatek)?
Druhý bych rád zkusil sám, ale postnul jsem ho sem, jestli by nebyl někdo, tak laskavý a pak mi to nezkontroloval?
Děkuji předem za jakoukoli pomoc.
EDIT:
Omlouvám se az psaní nekonečna jako oo a ne \infty.
PP - Počáteční Podmínka
Určit mám obecná (partikulární) řešení.
↑ lukaszh:
to jsem si nevybral zrovna dobrý příklad, na kterém bych si to vyzkoušel :)
Jinak samozřejmě díky. Jen snad otázka, tohle je tedy obecné řešení této dif. rovnice, že?
↑ O.o:
Myslím, že áno. Vieš ja som ešte diferenciálne rovnice nemal. To len tak, čo som sa naučil po mimo :-) Dík za príklad. Ja viem iba tie ľahké :-)
ad c) vypocita se y' a normalne se to zintegruje
ad b) linearni diferencialni rovnice - jeji reseni je popsano na spouste mist a da se na ni pouzit i MAW (teda aspon na to obecne reseni)
↑ O.o:
Kdyz se nakresli graf te funkce tak jde videt, ze funkce tan(pi/6-atan(x)) ma v -sqrt(3) svislou asymptotu. Proto se reseni neda prodlouzit dal doleva.
nekam (http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=5281) jsem psal, ze reseni diferencialni rovnice muze bud skoncit na kraji oblasti, kde jsou nase funkce se kteryma pracujeme spojitte, anebo tak, ze reseni v konecnem case utece do nekonecna. Ted nastal ten druhy pripad.
Tak snad to ted uz pomoze.
↑ kaja.marik:
díky moc, ač jsem překvapený z další odpovědi.
Ještě jednou děkuji
Stránky: 1