Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, letos se chystám maturovat a hodně moc mě baví matematika. Jako hodně lidí jsem ale narazila na problém, jakou školu zvolit. :(
Na matfyzu se mi líbí hloubka probíraného učiva, na jaderce zase široký výběr zaměření od matiky, přes fyziku po informatiku (ve které se dá mimochodem výborně uplatnit). Jenže pocházím z Ostravy a tak by mě zajímalo jestli se dá podobně kvalitně studovat i jinde.
Odpovězte mi proto tedy zkušenější na pár otázek.
1) Dá se srovnávat matematika vyučovaná na matfyzu a na jaderce?? (myslím porovnání matematiky A a B, jestli vůbec Béčková matematika na FJFI se dá považovat za plnohodnotné studium matematiky)
2) Pokud bych se dostala jen na Béčkovou matematiku, není lepší jít studovat rovnou jinam?? (Jak moc je matematika B jednoduchá??)
3) Jak si stojí oproti těmto dvěma školám ostaní matematiky v ČR?? (srovnávají se spíše s matematikou B??)
4) Pokud bych šla třeba studovat na mff informatiku, je na tomhle oboru matematika slabá??
5) Jak se dá na FJFI studovat informatika?? (všimla jsem si oborů matematická informatika, aplikovaná informatika, informatická fyzika...jsou to obory srovnatelné se studiem informatiky jinde??)
Děkuju za odpovědi :))
↑ Matynka:
1. Ano. Nevím čemu říkáš plnohodnotné studium matematiky.
2. Nevím, a nebude to vědět nikdo. Jak tu má někdo vědět, co je pro tebe lepší?
3. Nevím čemu říkáš ostatní matematiky.
4. Nemám osobní zkušenost, ale mám tam bratrance a myslím, že ke slabé matematice to tam má hodně daleko.
5. Podáš si přihlášku, přijdeš k zápisu a pak zvolíš informatický obor. Jak je to s čím srovnatelné nevím.
Nejsem si jistý, jestli jsi výběr školy vzala za ten správný konec.
↑ Matynka:
Pokud je to ironie, tak si jí můžeš nechat. Ono totiž na tyhle otázky odpovědět není zas tak jednoduché. Navíc se tu podobné opakují celkem často, dej nahoře hledat, napiš FJFI a uvidíš. Třeba v tomhle vlákně jsem poslal několik odkazů na jiná vlákna, ve kterých jsem se jak já, tak jiní lidé, rozepsali víc. A psát to znova a znova mně baví míň a míň.
Celkem často sem někdo takhle přijde, ptá se co je kde "lepší" apod., a většinou z toho pak vyjde, že dotyčný prostě neví co chce dělat a čeká, že to tady někdo vyřeší za něj.
Pokud máš konkrétní otázky, rád na ně jako student FJFI odpovím. Ty nahoře za konkrétní nepovažuju.
Ahoj,
Matynka napsal(a):
Na matfyzu se mi líbí hloubka probíraného učiva, na jaderce zase široký výběr zaměření od matiky, přes fyziku po informatiku
Dle čeho prosím soudíš, že to, co tvrdíš o jaderce, o matfyzu (s obory matematika, fyzika, informatika) neplatí?
↑ LukasM:
Na to jsem koukala, ale nikde se neřeší ten rozdíl mezi matematikou B a A. Prostě by mě jen zajímalo, jestli se dá srovnat studium matematiky B na FJFI a studium matematiky třeba na Palackého univerzitě (přece jen bych to tam měla blíž než do Prahy)
↑ check_drummer:
No psalo se tu hodně, že na jaderce si můžeš vybrat zaměřeni až po dvou letech studia :)
↑ Matynka:
A jak souvisí výběr zaměření po dvou letesch s šířkou výběru zaměření?
↑ Matynka:
Mám zkušenost jen s FJFI, takže s UP to nesrovnám. Rozhodně ale platí, že absolvent matematiky B se za svoje vzdělání nemusí nijak stydět. Na Ačku se klade víc důraz na teorii a důkazy, což ale rozhodně neznamená, že by to na Bčku vůbec nebylo. Já osobně jsem prošel A a jsem za to moc rád. Mám pocit, že to patlání se v důkazech a věčné přemýšlení co z čeho plyne a co ne člověka tak nějak naučí správně přistupovat k problémům. Jak bych ale mluvil po absolvování větve B, to se nikdy nedozvíme. V některých oblastech praktického počítání jsou Bčkaři možná vybaveni lépe než Ačkaři, kteří to kvůli spoustě teorie někdy úplně nestíhají (kromě těch co aktivně počítají doma navíc, ale to už není porovnání škol, ale lidí). Ale stejně hlavně záleží na tom co chceš dělat, a tos zatím nenapsala.
Kdybys věděla, že chceš být matematik-teoretik a nic jiného, pak bych na FJFI nechodil, kvůli spoustě fyziky v prvních dvou ročnících. Sice se v ní ta matematika aplikuje, a jistě si z toho i nefyzik něco odnese, ale asi by ten čas mohl strávit účelněji. Pokud ale tak úplně nevíš (což je podle všeho tvůj případ), je FJFI fajn právě kvůli tomu výběru oboru po dvou letech. Když přitom zjistíš, že ta matematika vlastně není tak úplně pro tebe, máš spoustu možností. Přecházet mezi obory jistě půjde i na MFF a jinde, ale ne všude to půjde bez prodloužení doby studia.
Trochu nechápu co myslíš otázkou jestli není lepší jít studovat jinam, když se dostaneš jen na Bčko. To je trochu nelogické, protože když se dostaneš jen na B, tak to znamená, že na to prostě nemáš, a změnou školy se tvoje schopnosti nijak nezmění.
Ahoj, já jsem například v prváku skončil se známkou D z analyzy A a nijak zvlášt jsem se na tu zkoušku neučil prostě 7 dní, taková klasika když toho přes rok moc navíc nedeláš a pak doháníš. No a teď jsem do druháku umyslně přešel na matematiku B protože mě ta áčková moc nebavila a byla objektivně o něco těžší. Největší rozdíl mezi A a B je jak píše LukasM v důkazech, ale upřesnil bych, na Béčku jsou také potřeba skoro všechny dukazy ze skript ale na Áčku ti předhodí tvrzení které jsi nikdy neviděl a to máš za úkol dokázat.
AHoj.
Nevím, jestli to borci pomůže :)
VŽDYCKY záleží na člověku a na tom, co má v hlavě.
Vlastní zkušenosti:
Člověk, který přešel z A na B, aniž by musel, umí matemaitku i po letech líp než já z A, i když je to fyzik.
B mi přišlo víc prakticky zaměřené a v mnoha ohledech lepší. Na Áčku je větší sranda. (Učí ještě Vrána?)
Člověk, který má vystudovanou analýzu z Olomouce umí matematiku velmi dobře, ačkoli tam nedělali věci, které se na FJFI dělají (na A i B).
Člověk, který má vystudovanou v Olomouci statistiku, umí matematiku velmi dobře.
Další člověk, ze stejného oboru v Olomouci dělá v matematice neuvěřitelné boty, ale prošel :)
↑ Kittie:
S tím souhlasím, hlavně po letech je nějaké srovnávání už k ničemu, to je pak závislé na tom co člověk konkrétně dělá.
B je skutečně v některých ohledech praktičtější, ale podle mých zkušeností A naučí lépe přemýšlet. I tady je ale zobecňování těžké.
Vrána ještě učí, a zábava s ním je, ale konkrétně v mém případě to bylo trochu zkaleno tím, že jsem většinou naprosto nechápal o čem mluví :-)
↑ Matynka:
Nejen Prahou živ jest člověk. Slyšela jste někdy o matematickém inženýrství? Pokud ne, podívejte se na
http://www.math.fme.vutbr.cz/default.aspx?section=2
a možná, že se příští rok potkáme v některé z našich učeben :-)