Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
zdravím všechny matematiky, před nějakým časem jsem se zabýval jedním problémem, který sem si vymyslel, i když možná už někde byl řešený. Ten problém byl takový.
- Nechť f(x) je funkce která vrací počet kladných dělitelů čísla x
1) Jak co nejefektivněji zjistit jestli pro zadané číslo x existuje nějaké y takové, že 
2) Je zřejmé, že existuje nekonečně mnoho čísel x, pro které exustuje y takové, že
ale lze nějak dokázat, zda existuje nekonečně mnoho x, pro které takové y neexistuje?
to jsou dvě otázky nad kterými jsem si před nedávnem lámal hlavu. Dokonce sem dělal číselné mapy pro prvních 150 čísel, a podle nich to vypadalo, že by tvrzení 2 mělo platit, tzn mělo by existovat hodně (nevím jestli nekonečně mnoho) čísel pro která takové y neexistuje.
pokud bych věděl, jak efektivně řešit bod 1, mohl bych tyto mapy mnohem lépe propracovat, protože bych u každého čísla věděl, jestli bude někde dále číslo, které za ním bude následovat.
kdyby někoho něco napadlo, byl bych velmi vděčný.

Numericky popsáno zde: http://oeis.org/A049820
↑ Kondr:
děkuji za odověď, moc tomu sice nerozumím, ale budu to brát tak, že je to na mě zatím moc složité, třeba někdy později. s jazyky ve škole hodně bojuju už tak, a nějaký odborný článek, na to si netroufám.
to co sem pospal mi nikam neuteče, mě s ejenom líbilo, jak některé větve toho příkladu mizely, druhé rostly, rozšiřovaly se, atd.