Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 01. 2013 13:54

liamlim
Škola: MFF UK
Pozice: student
Reputace:   

x - f(x) kde f(x) = počet dělitelů x

zdravím všechny matematiky, před nějakým časem jsem se zabýval jedním problémem, který sem si vymyslel, i když možná už někde byl řešený. Ten problém byl takový.

- Nechť f(x) je funkce která vrací počet kladných dělitelů čísla x

1) Jak co nejefektivněji zjistit jestli pro zadané číslo x existuje nějaké y takové, že $y-f(y) =x$
2) Je zřejmé, že existuje nekonečně mnoho čísel x, pro které exustuje y takové, že $y-f(y) = x$ ale lze nějak dokázat, zda existuje nekonečně mnoho x, pro které takové y neexistuje?

to jsou dvě otázky nad kterými jsem si před nedávnem lámal hlavu. Dokonce sem dělal číselné mapy pro prvních 150 čísel, a podle nich to vypadalo, že by tvrzení 2 mělo platit, tzn mělo by existovat hodně (nevím jestli nekonečně mnoho) čísel pro která takové y neexistuje.

pokud bych věděl, jak efektivně řešit bod 1, mohl bych tyto mapy mnohem lépe propracovat, protože bych u každého čísla věděl, jestli bude někde dále číslo, které za ním bude následovat.

kdyby někoho něco napadlo, byl bych velmi vděčný.

#2 23. 01. 2013 01:51

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Re: x - f(x) kde f(x) = počet dělitelů x

Numericky popsáno zde: http://oeis.org/A049820

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#3 26. 01. 2013 13:05

liamlim
Škola: MFF UK
Pozice: student
Reputace:   

Re: x - f(x) kde f(x) = počet dělitelů x

↑ Kondr:

děkuji za odověď, moc tomu sice nerozumím, ale budu to brát tak, že je to na mě zatím moc složité, třeba někdy později. s jazyky ve škole hodně bojuju už tak, a nějaký odborný článek, na to si netroufám.

to co sem pospal mi nikam neuteče, mě s ejenom líbilo, jak některé větve toho příkladu mizely, druhé rostly, rozšiřovaly se, atd.

Zápatí