Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 01. 2013 14:13

vojtek
Zelenáč
Reputace:   

Je koule homogenní?

Dobrý den,

můžete mi prosím vysvětlit, proč se do výpočtu vyjadři ze vzorce Fg objem V, když mi předem nevím jakou hustotu má koule, když bude nehomogenní (hliník+dutina), tak hustota bude nižší nebo vyšší (podle toho co bude v dutině) než hustota hliníka. Tak to ovlivní  objem koule.

Příklad:
Hliníková koule má tíhu na vzduchu 5,4 N, ve vodě 2,4 N. Je koule homogenní?
Výsledek je, že je nehomogenní.

Existuje i jiný způsob, např. vypočítáme hustotu koule, či se bude rovnat 2700kg.m-3. Vyšel mi výsledek 1800kg.m-3.
Ale ptám se na tenhle postup.

Předem Vám moc děkuji za odpověď.
Vojtek

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-01/08345_vypocet.jpg

• (téma jako vyřešené označil(a) LukasM)

#2 11. 01. 2013 14:19

LukasM
Reputace:   193 

Re: Je koule homogenní?

↑ vojtek:
Celou dobu předpokládáš, že koule je homogenní, a vypočítáš výslednou sílu. Tu pak porovnáš s tou skutečně použitou koulí.

#3 11. 01. 2013 17:53

vojtek
Zelenáč
Reputace:   

↑ LukasM:

Děkuji Vám pane Lukáš za odpověď.

Ale tomu nerozumím.
Když celou dobu předpokládáme, že koule je homogenní, tak proč nepředpokládáme, že i tíha na vzduchu by měla odpovídat homogenní koulí.

Bude výsledek objektivní?

Když sílu F2 počítame s tíhou Fg(která je pro nehomogenní koulí, tj. 5,4 N) a současně počítáme s objemem, který je pro homogenní kouli.

Můžete mi to prosím vysvětlit.
Děkuji

#4 12. 01. 2013 10:23

LukasM
Reputace:   193 

↑ vojtek:
Předpokládáme. Tíha je zadaná a pro homogenní i nehomogenní kouli se spočítá ze vztahu F=mg.

Prostě vyřeš úlohu "Homogenní hliníková koule má tíhu na vzduchu 5,4 N. Jaká je tíha ve vodě?" Když ti vyjde 2,4 N, je i koule z původního zadání homogenní. Když ne, tak není.

Zápatí