Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Geronimo:
Moc děkuji. Jsem úplně blbá a to mám před zkouškou. Ještě jenou moc díky.
↑ Geronimo:
Prosím, napiš, zda je možné také použít srovnávací pravidlo.
Předem děkuji
Musela bys najit konvergentni posloupnost
, kde od nejakeho indexu bude pro vsechny prvky teto posloupnosti platit, ze budou vetsi nebo rovny prvkum z posloupnosti
.
Konkretne ta tvoje rada
diverguje, takze musis hledat dal vhodnou radu.
Pokud můžeš použít řadu
, tak si stačí uvědomit například:
A protože nezáleží na vynechání konečného počtu členů, tak řada diverguje.
Co se týká odhadu, tak je vždy potřeba odhadnout zdola divergentní pro divergenci. A shora konvergentní pro konvergenci.
Pozn. K prvnímu příspěvku ↑ terezka-1:, limitu jsi počítala správnou, je to použití Raabeova kritéria. Je to v tomto případě zbytečné. (Samotný výpočet se mi nezdá)
↑ user:
Spočítala jsem to ještě jednou. Pokusím se to tady vypsat a prosím o kontrolu. Nejprve jsem použila podílové kriterium.
\frac{n+100}{n+101}
lim_{n=\infty }\frac{n(n+101)-n-100}{n+101}=\frac{2n+100}{1}=\infty $. Takže jsem usoudila, že řada je konvergentní. Je to správně?
↑ terezka-1:
Neobjevila se mi druhá část výpočtu, takže ji napíši ještě jednou. Použila jsem Raabeho kriterium:
Takže jsem usoudila, že řada je konvergentní. Je to tak správně?
↑ terezka-1:áno Raabe tu nepomôže tu skutočne je odhad napr.
od indexu n=100 je
prípadne integrálne kritérium ten rad je divergentný
čo sa týka toho tvojho výpočtu tak nechápem ako si to počítala vôbec tak ani nemôže odhaliť chybu