Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahojky zítra píšu test na rovnice s neznámou ve jmenovateli, na tom testu mi hodně záleží a potřebuji dostat jedničku, jenomže testy od našeho učitele bývají dosti obsáhlé a tudíž to svým tempem napíšu nejlépe na dvojku. Zajímalo by mě zda není nějaký fígl jak ty rovnice vyřešit rychleji, nebo třeba jak je co nejvíc zjednodušit abych se dostala k výsledku. Pokud znáte nějaké ulehčení prosím napište, je to moc důležité.
Podle mého názoru by nebylo od věci uvést konkrétní příklad a na něm si to ukázat.

↑ PanTau:
OK takže třeba něco takového:
a nebo 
takové to příklady, není to nic složitého, ale svým tempem jich nějakých 25, nejspíš i víc asi nestihnu
↑ xstudentíkx:
Dle mého názoru např:
Převedeš na stejný jmenovatel, lepší fígl neznám, ale třeba ostatní znají :-)
Víš jak na ten jmenovatel? Nebo potřebuješ poradit?

↑ PanTau:
takže asi nejlepší nápad bude co nejvíc počítat. Mno společný bude (4x+15)*(2x+5), ale i tak moc dík

Ahoj,
pokud píšeš test zítra, pak leda celé odpoledne počítat - samozřejmě s přestávkami na čokoládu.
Lépe by bylo každý den, celý týden, věnovat matematice chvilku, klidně si i stopovat čas a pozorovat nárůst rychlosti. Např 45 min denně, a uvidíš změnu první/pátý den.

↑ Hanis:
Mám spočítaných hodně příkladů a s velkou úspěšností, zkusím si tedy spočítat tak 25 rovnic a uvidím za jak dlouho to stihnu :)
Takže žádný fígl kromě učit a učit asi není co?

Matematiku musíš napočítat.
Jo, jsou fígly, ale většinu z nich se naučíš počítáním - např. po 100 kvadratických rovnicích budeš umět Vietovými vzorci rychle hádat kořeny bez počítání; vzorečky, které musíš odvozovat ti přejdou do krve a začneš dělat víc operací v jednom kroku - ale to se nedá předat, to se musí napočítat...
Jo, občas se najde nějaký fígl, např. substituce, která příklad zjednoduší, ale to je taky o zkušenostech.
↑ xstudentíkx:
Třeba zrovna tady je fígl - lepší než od ↑ PanTau: společný jmenovatel
Pronásobit "křížem"
tím ušetříš jeden krok. Samozřejmě pořád si hlídáš podmínky, ale to musíš u převodu na společného jmenovatele také.

↑ Hanis:
U lehkých rovnicích mnohdy taky kořeny vidím (pokud kořen není zlomek) a co se týče vzorečků, tak v testu budou i lomený výrazy a vzorce ty umím dost dobře takže výrazy nebudou problém, ono i tak počítám nejrychleji ze třídy, ale nemám zrovna silnou konkurenci :(
Zajímalo by mě co je to ten pojem: substituce, google našel že je to nahrazení složitějších výrazů, jednoduššími výrazy to si nějak moc nedovedu představit, ani u rovnic ani u výrazů.
a ještě rovnic mám spočítaných nejméně 200 a žádný vietový vzorce neznám :)

↑ zdenek1:
To je zajímavý krok a dost by mi to ulehčil, nejspíš by šel použít i u té druhé rovnice né?
↑ xstudentíkx:
Áno, po "prenesení" druhého zlomku na pravú stranu. Postup je založený na "krížovom pravidle" pre rovnosť zlomkov (základ je v spoločnom menovateli).