Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 01. 2013 14:21

keNN
Reputace:   

Vypocty z genetiky

Ahoj.

Vim ze to je spis biologie, ale fakt nevim kam se obratit.

Studuju dalkove a mam jit na test z prikladu z genetiky, priklady na procviceni ale nejsou s vysledky. Vsechno co jsem nasel na netu jsou materiali na vyssi urovni, asi na vejsku ci co.

Takhle vypada ten typ prikladu ktery jsme dostali, vsehcny si jsou vcelku podobny

1/Tmavá barva srsti křečka je úplně dominantní nad světlou. Jaké potomstvo může vznikat při křížení dvou
   tmavých jedinců? Uveďte všechny možnosti křížení.

2/Červená barva květu je neúplně dominantní na bílou.
    a) Jaké potomstvo může vznikat při křížení dvou jedinců s různým fenotypem?
    b) Při jakém křížení budou všichni potomci odlišní od obou rodičů?

Muze mi prosim nekdo trosku objasnit jak to funguje nebo neaky materiali kde je neco takovyho vystvetleny, problem je ze nemam k zadnymu prikladu reseni takze si to nemuzu ani zkontrolovat

#2 13. 01. 2013 15:30

Hanis
Veterán
Místo: Brno
Škola: PřF MUNI - Statistika a analýza dat
Pozice: Děvče pro všechno
Reputace:   148 

Re: Vypocty z genetiky

Ahoj,
taky jsem se to kdysi učil, nechci se k tomu moc vracet, ale mohu ti na mail poslat materiály, pokud chceš.

#3 13. 01. 2013 15:45

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Vypocty z genetiky

Zdravím,

ještě to můžeš psát do zajímavých úloh z pravděpodobnosti :-)

např. z těchto knih je dobrá Biologie pro gymnázia (s motýlem na obálce) - měla by být k dostání a Genetika (mám toto vydání). Nemůžeš si sehnat? Kterou knihu vám doporučuji pro dálkové studium?

Z online - snad tento materiál pro SŠ(můžeš i pro VŠ - také berou od začátku).

1/Tmavá barva srsti křečka je úplně dominantní nad světlou. Jaké potomstvo může vznikat při křížení dvou
   tmavých jedinců? Uveďte všechny možnosti křížení. ]

Pokud je úplně dominantní, tak tmavý (fenotyp) křeček může být TT nebo Ts (genotypy). Při křížení berem písmeno od jednoho a písmeno od druhého
Když křížíme TT a TT, máme jen TT, TT, TT, TT - všechno tmavé
TT a Ts máme TT, TT, Ts, Ts - všechno tmavé
Ts a Ts máme: TT, Ts, sT, ss - přepíšeme, aby bylo vidět dominanci TT, Ts, Ts, ss - 3 tmavých a 1 světlý.

2/Červená barva květu je neúplně dominantní na bílou.
    a) Jaké potomstvo může vznikat při křížení dvou jedinců s různým fenotypem?
    b) Při jakém křížení budou všichni potomci odlišní od obou rodičů?

neúplně dominantní, to znamená, že znak se zcela projeví jen u 2x dominanty, tedy CC je opravdu červena, Cb je růžová a recesivní bb je bílá.

a) křížení jedinců s různým fenotypem (na pohled vypadá jinak), tedy červený s bílým nebo červený s růžovým, nebo růžový s bílým. Zkus zapsat, co bude.

b) zapsat do tabulky všechna možná křížení do tabulky  - potomek je odlišný od rodiče se rozumí vzhledově (fenotyp).

Podaří se tak zorientovat? Děkuji.

Z náhledu vidím kolegu Hanise, už to zde nechám a jdu se věnovat tam, jednou mne bude odtud tepat :-)  Mám to, prosím, dobře? Děkuji.

Zápatí