Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

• Hlavní strana
  • » Ostatní
  • » Statistické hodnocení výsledků (enkodér-tiky) do bakalářské práce (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

#1 04. 01. 2013 21:23 — Editoval jelena (06. 01. 2013 11:05)

graviton
Zelenáč
Reputace:   
Web

Statistické hodnocení výsledků (enkodér-tiky) do bakalářské práce

Jelena - změna názvu tématu.

Zdravím
jenom se potřebuju ujistit, jestli řešení které je zde
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=110841
můžu aplikovat, protože to mám do bakalářky.

měřil jsem tiky při jedné otočce kola

( otáček kola = váha ) x ( počet opakování měření )
10x10
5x10
1x5

u každé jsem vydělil počtem otáček kola a potom jsem udělal vážený průměr - jasné..
ale když chci napsat výsledek ve tvaru
= vážený průměr +- směrodatná odchylka

tak..
můžu použít to řešení viz odkaz?
tedy:
u prvního měření vezmu první prvek a přenásobím váhou
= x1*10
a odečtu od toho průměr.. vážený? nebo jenom z toho prvního souobru hodnot ? (průměr z 10x10)

další to samé vše sčítám

a nakonec to vydělím počtem všech měřen = 25
a odmocním..

je to tak správně?

a nebo mám udělat normálně vážený průměr směrodatných odchylek jednotlivých souborů měření?

(: SMILE :)

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 05. 01. 2013 11:51

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Statistické hodnocení výsledků (enkodér-tiky) do bakalářské práce

Zdravím,

metodu zkoušení a vyhodnocení výsledků by bylo vhodnější probrat s vedoucím práce a navíc ještě před zahájením práce, než na nějakém internetu. Pro upřesnění - povídání o "váženém průměru" je trochu matoucí. Máš soubor výsledků a některý výsledek se vyskytuje opakovaně, tedy při výpočtu nepočítáš součet jednotlivých stejných výsledků, ale násobíš hodnotu výsledku absolutní četnosti jeho výskytu.

Projdi si, prosím, materiály k popisné statistice a potom se rozhodní, co chceš vyhodnotit. Rozumím tomu, že v pokusu sleduješ počet "tiků" - "zaškubnutí, skoků" nebo jaký je odborný název po takový pohyb kola? Pro pohodlnější sledování pozoruješ počet výskytu během 10 otáček (na jedné otáčce je špatně viditelné) a přepočteš na počet tiků na 1 otáčku. Potom měníš podmínky zkoušky? Jak?

K samotnému výpočtu popisných charakteristik - viz odkaz, ale chtělo by to udělat jasno, co vůbec chceš hodnotit. zdar přeji.

#3 05. 01. 2013 15:31

graviton
Zelenáč
Reputace:   
Web

↑ jelena:
jdu to přelouskat,
není to hlavní náplň práce, jenom doplňkové měření, ale nechci tam napsat úplnou hloupost..

ano správně
zjednodušeně řekněme že na kole je enkodér, který vysílá 0 a 1.. každý přechod z 0 do 1 nebo z 1 do 0 = 1 tik..
a já měřím kolik má tiků na otáčku.
- Tak jsem měřil při jedné otáčce 5krát opakoval
a vypočítal aritmetický průměr
-při 5ti otáčkách 10krát opakoval
a podělil aritmetický průměr pěti
-při 10ti otáčkách 10krát opakoval
a podělil aritmetický průměr deseti
..
pak jsem spočítal vážený průměr z jednotlivých aritmetických průměrů s tím že počet otoček je váha (čím víc otáček tím větší váha)

a teď asi vidím že jsem to měl udělat jinak
pro každou hodnotu vypočítat počet tiků na otáčku a potom z celého souboru udělat aritmetický průměr a normální rozptyl..
ale v tom pak nebude zaneseno že měření s jednou otočkou jsou méně podstatná (více neurčitá) než ta s více otáčkami..

#4 06. 01. 2013 11:03

jelena
Jelena

↑ graviton:

To jsou 2 pohledy (možná i více :-)

a) Pokud enkodér vysílá náhodně 11111000110000001, potom nevím, co takové zprůměrování dává,

b) pokud vysílá dle nějakého systému, tak co je účelem - zaznamenat, že přechod byl (odezvu?).

Pořád mi nedochází, proč by měl zajímat průměr na otáčku. Pokud pominu, že nedochází, tak vyhodnotím měření na 10 otáček, potom "počet tiků"/"počet otáček" dává "průměrnou hodnotu tiků na otáčku".

"součet průměrných hodnot tiků na otáčku"/"počet opakovaných měření" dává průměrnou hodnotu "tiků na otáčku", kterou už můžeš nějak statisticky zpracovávat. Protože každé měření opakuješ za stejných podmínek - systémem "start záznamu, průběh, konec záznamu". Není to totéž, pokud bys naměřil počet tiků za 100 otáček v jednom měření.

Pokud porovnáš "průměr tiků na otáčku" vypočtené z měření na 1 otáčce, na 5 otáčkách a na 10 otáčkách, může to dávat nějaký výstup pro případné plánování kontrol, např. aby testování nebylo zbytečně prodlouženo, že již 5 otáček v jednom pokusu dává srovnatelný výsledek jako 10 otáček.

Téma přesunu do Ostatního, třeba to někoho osloví více.

#5 06. 01. 2013 17:08

graviton
Zelenáč
Reputace:   
Web

díky za podporu.. a omlouvám se za nedostatečnou schopnost to popsat
stejně jsem se nevyjádřil úplně jasně.. zase jsem zapomněl popsat jeden mezikrok :), no jo zkouškové..

posílá nuly a jedníčky. ty se zpracují a dostanu tiky..
enkodér je nevysílá náhodně ale pořád dokola
zjednodušeně 01010101 = 8 přechodů 8 tiků

no a měřím ten počet tiků na otáčku
protože enkodér je zařízení ktere mi má řikat (podle počtu tiků které jsem přijal) okolik se otočilo kolo

no a průměr na otáčku mě zajímá protože potřebuju vědět kolikrát či okolik se kolo otočilo když mám nějaký počet napočítaných tiků

no a já právě mám ty jednotlivé měření.. kde to kde jsem otočil kolo v jednom měření 10x je přesnější než to kde jsem otočil kolo v jednom měření pouze 1x..

no a chtěl jsem všechna ta měření zkloubit..
abych nezahodil ani ty měření s 1x otočkou.. ale aby měli menší váhu -> proto jsem zvolil vážený průměr..

no ale nevěděl jsem jak potom spočítat směrodatnou odchylku..

abych mohl ten celkový výsledek zapsat ve tvaru
tiků na otočku .= (vážený průměr +- směrodatná odchylka)

děkuji za snahu porozumět ;)

#6 07. 01. 2013 09:01

jelena
Jelena

↑ graviton:

děkuji, již bych řekla, že rozumím.

Určitě není dobré dávat do jednoho společného vyhodnocení "měření metodicky různá" a žádné váhy tomu neprospěji. Samostatně bych sestavila tabulku výsledků pro:

a) počet tiků na jednu otáčku, měřeno na 1 otáčce. Zde se dá vyhodnotit "průměrný počet tiků na 1 otáčku" jako průměrná hodnota ze všech měření + směrodatná odchylka k tomu.

b) počet tiků na 5 otáček, vypočíst "průměrný počet tiků na 1 otáčku v každém měření" a to bych brala jako číselný výsledek samotného měření - těch bude 10 dle počtu opakování měření . Z těchto číselných výsledků vypočíst "aritmetický průměr počtů tiků na 1 otáčku" a směrodatnou odchylku k tomu,

c) stejně jako b) jen pro 10 otáček v jednom pokusu a 10 měření.

Technika výpočtu je dostatečně podrobně pro Tvé účely je tady - příklad 1 "Měření délky" na str. 11 + povídání okolo. Řekla bych, že i jako odkaz do práce je tento materiál vhodný.

Do komentáře uvést, že navýšením počtu otáček v jednom měření vyhlazujeme nedokonalost záchytu tiku na začátku/konci otáčky. Pro 5 otáček v jednom pokusu a pro 10 otáček v jednom pokusu bych snad jen slovně uvedla, že zde se již sleduje návrh racionálního postupu měření (přeci nebudeme točit do nekonečna). A pro postup měření se nakonec zvolí časově přijatelná varianta. To bys měl ještě projít s vedoucím práce, zda je vhodné se snažit více a provádět statistické porovnání výstupů z měření na 5 a na 10 otáček, nebo stačí jen slovně (za které bych se přimlouvala).

Tak bych to viděla.

#7 13. 01. 2013 15:36

graviton
Zelenáč
Reputace:   
Web

Úplně geniální :), přesně to jsem potřeboval vědět, zda ta metoda reprezentace výsledků je logická, ->nebyla a proto jsem dal na vaši radu a nechal výsledky pro jednotlivá měření zvlášť a zhdontil, které je nejvíce relevenatní.

Práci jsem odevzdal minulý týden, čekám na výsledek myslím, že bude pozitivní a to taky díky Vám :)

A ještě jednou děkuji!

#8 13. 01. 2013 19:30

jelena
Jelena

↑ graviton:

děkuji za zprávu a ať je výsledek pozitivní. Téma označím za vyřešené.

• Hlavní strana
  • » Ostatní
  • » Statistické hodnocení výsledků (enkodér-tiky) do bakalářské práce (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

Zápatí