Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Jelena - změna názvu tématu.
Zdravím
jenom se potřebuju ujistit, jestli řešení které je zde
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=110841
můžu aplikovat, protože to mám do bakalářky.
měřil jsem tiky při jedné otočce kola
( otáček kola = váha ) x ( počet opakování měření )
10x10
5x10
1x5
u každé jsem vydělil počtem otáček kola a potom jsem udělal vážený průměr - jasné..
ale když chci napsat výsledek ve tvaru
= vážený průměr +- směrodatná odchylka
tak..
můžu použít to řešení viz odkaz?
tedy:
u prvního měření vezmu první prvek a přenásobím váhou
= x1*10
a odečtu od toho průměr.. vážený? nebo jenom z toho prvního souobru hodnot ? (průměr z 10x10)
další to samé vše sčítám
a nakonec to vydělím počtem všech měřen = 25
a odmocním..
je to tak správně?
a nebo mám udělat normálně vážený průměr směrodatných odchylek jednotlivých souborů měření?
Zdravím,
metodu zkoušení a vyhodnocení výsledků by bylo vhodnější probrat s vedoucím práce a navíc ještě před zahájením práce, než na nějakém internetu. Pro upřesnění - povídání o "váženém průměru" je trochu matoucí. Máš soubor výsledků a některý výsledek se vyskytuje opakovaně, tedy při výpočtu nepočítáš součet jednotlivých stejných výsledků, ale násobíš hodnotu výsledku absolutní četnosti jeho výskytu.
Projdi si, prosím, materiály k popisné statistice a potom se rozhodní, co chceš vyhodnotit. Rozumím tomu, že v pokusu sleduješ počet "tiků" - "zaškubnutí, skoků" nebo jaký je odborný název po takový pohyb kola? Pro pohodlnější sledování pozoruješ počet výskytu během 10 otáček (na jedné otáčce je špatně viditelné) a přepočteš na počet tiků na 1 otáčku. Potom měníš podmínky zkoušky? Jak?
K samotnému výpočtu popisných charakteristik - viz odkaz, ale chtělo by to udělat jasno, co vůbec chceš hodnotit. zdar přeji.
↑ jelena:
jdu to přelouskat,
není to hlavní náplň práce, jenom doplňkové měření, ale nechci tam napsat úplnou hloupost..
ano správně
zjednodušeně řekněme že na kole je enkodér, který vysílá 0 a 1.. každý přechod z 0 do 1 nebo z 1 do 0 = 1 tik..
a já měřím kolik má tiků na otáčku.
- Tak jsem měřil při jedné otáčce 5krát opakoval
a vypočítal aritmetický průměr
-při 5ti otáčkách 10krát opakoval
a podělil aritmetický průměr pěti
-při 10ti otáčkách 10krát opakoval
a podělil aritmetický průměr deseti
..
pak jsem spočítal vážený průměr z jednotlivých aritmetických průměrů s tím že počet otoček je váha (čím víc otáček tím větší váha)
a teď asi vidím že jsem to měl udělat jinak
pro každou hodnotu vypočítat počet tiků na otáčku a potom z celého souboru udělat aritmetický průměr a normální rozptyl..
ale v tom pak nebude zaneseno že měření s jednou otočkou jsou méně podstatná (více neurčitá) než ta s více otáčkami..
↑ graviton:
To jsou 2 pohledy (možná i více :-)
a) Pokud enkodér vysílá náhodně 11111000110000001, potom nevím, co takové zprůměrování dává,
b) pokud vysílá dle nějakého systému, tak co je účelem - zaznamenat, že přechod byl (odezvu?).
Pořád mi nedochází, proč by měl zajímat průměr na otáčku. Pokud pominu, že nedochází, tak vyhodnotím měření na 10 otáček, potom "počet tiků"/"počet otáček" dává "průměrnou hodnotu tiků na otáčku".
"součet průměrných hodnot tiků na otáčku"/"počet opakovaných měření" dává průměrnou hodnotu "tiků na otáčku", kterou už můžeš nějak statisticky zpracovávat. Protože každé měření opakuješ za stejných podmínek - systémem "start záznamu, průběh, konec záznamu". Není to totéž, pokud bys naměřil počet tiků za 100 otáček v jednom měření.
Pokud porovnáš "průměr tiků na otáčku" vypočtené z měření na 1 otáčce, na 5 otáčkách a na 10 otáčkách, může to dávat nějaký výstup pro případné plánování kontrol, např. aby testování nebylo zbytečně prodlouženo, že již 5 otáček v jednom pokusu dává srovnatelný výsledek jako 10 otáček.
Téma přesunu do Ostatního, třeba to někoho osloví více.
díky za podporu.. a omlouvám se za nedostatečnou schopnost to popsat
stejně jsem se nevyjádřil úplně jasně.. zase jsem zapomněl popsat jeden mezikrok :), no jo zkouškové..
posílá nuly a jedníčky. ty se zpracují a dostanu tiky..
enkodér je nevysílá náhodně ale pořád dokola
zjednodušeně 01010101 = 8 přechodů 8 tiků
no a měřím ten počet tiků na otáčku
protože enkodér je zařízení ktere mi má řikat (podle počtu tiků které jsem přijal) okolik se otočilo kolo
no a průměr na otáčku mě zajímá protože potřebuju vědět kolikrát či okolik se kolo otočilo když mám nějaký počet napočítaných tiků
no a já právě mám ty jednotlivé měření.. kde to kde jsem otočil kolo v jednom měření 10x je přesnější než to kde jsem otočil kolo v jednom měření pouze 1x..
no a chtěl jsem všechna ta měření zkloubit..
abych nezahodil ani ty měření s 1x otočkou.. ale aby měli menší váhu -> proto jsem zvolil vážený průměr..
no ale nevěděl jsem jak potom spočítat směrodatnou odchylku..
abych mohl ten celkový výsledek zapsat ve tvaru
tiků na otočku .= (vážený průměr +- směrodatná odchylka)
děkuji za snahu porozumět ;)
↑ graviton:
děkuji, již bych řekla, že rozumím.
Určitě není dobré dávat do jednoho společného vyhodnocení "měření metodicky různá" a žádné váhy tomu neprospěji. Samostatně bych sestavila tabulku výsledků pro:
a) počet tiků na jednu otáčku, měřeno na 1 otáčce. Zde se dá vyhodnotit "průměrný počet tiků na 1 otáčku" jako průměrná hodnota ze všech měření + směrodatná odchylka k tomu.
b) počet tiků na 5 otáček, vypočíst "průměrný počet tiků na 1 otáčku v každém měření" a to bych brala jako číselný výsledek samotného měření - těch bude 10 dle počtu opakování měření . Z těchto číselných výsledků vypočíst "aritmetický průměr počtů tiků na 1 otáčku" a směrodatnou odchylku k tomu,
c) stejně jako b) jen pro 10 otáček v jednom pokusu a 10 měření.
Technika výpočtu je dostatečně podrobně pro Tvé účely je tady - příklad 1 "Měření délky" na str. 11 + povídání okolo. Řekla bych, že i jako odkaz do práce je tento materiál vhodný.
Do komentáře uvést, že navýšením počtu otáček v jednom měření vyhlazujeme nedokonalost záchytu tiku na začátku/konci otáčky. Pro 5 otáček v jednom pokusu a pro 10 otáček v jednom pokusu bych snad jen slovně uvedla, že zde se již sleduje návrh racionálního postupu měření (přeci nebudeme točit do nekonečna). A pro postup měření se nakonec zvolí časově přijatelná varianta. To bys měl ještě projít s vedoucím práce, zda je vhodné se snažit více a provádět statistické porovnání výstupů z měření na 5 a na 10 otáček, nebo stačí jen slovně (za které bych se přimlouvala).
Tak bych to viděla.
Úplně geniální :), přesně to jsem potřeboval vědět, zda ta metoda reprezentace výsledků je logická, ->nebyla a proto jsem dal na vaši radu a nechal výsledky pro jednotlivá měření zvlášť a zhdontil, které je nejvíce relevenatní.
Práci jsem odevzdal minulý týden, čekám na výsledek myslím, že bude pozitivní a to taky díky Vám :)
A ještě jednou děkuji!
↑ graviton:
děkuji za zprávu a ať je výsledek pozitivní. Téma označím za vyřešené.
Stránky: 1