Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,chtěla bych se zeptat na příklad který zní: Jsou dány přímky p: 2x +3y -11=0 q=:4x+6y+5=0.Určete obecnou rovnici přímky,která je rovnoběžná s danými přímkami a má od obou přímek stejnou vzdálenost.
Příklad jsem řešila tak, že jsem si na přímce p určila bod P [1;3] dosadila ho do druhé přímky q a dle známého vzorečku pro vzdálenost...vypočítala dálku. Vypočítanou dálku jsem vydělila dvěma a určila si přímku k,která je rovnběžná s danými přmkami. Vydělenou vzdálenost jsem dosadila do vzorce a do přímky k jsem opět dosadila vypočítaný bod P a pak upravila a vypočítala koeficient c. Podle výsledků mi to ale nevyšlo, mohl by mi někdo říct, kde dělám chybu?
jsem si na přímce p určila bod P [1;3] dosadila ho do druhé přímky q
Dosadila do druhej priamky? Možno len neobratné vyjadrenie...
.................................................................................................................................
Napíš aspoň, ako Ti vyšla vzdialenosť alebo iné konkrétnejšie veci ...
↑ domin.a:
Ale bod P na priamke q neleží ... Možno máš na mysli dosádzanie do "vzorca" pre vzdialenosť bodu od priamky ...
Napíš aspoň, ako Ti vyšla vzdialenosť alebo iné konkrétnejšie veci ...
↑ domin.a:
bod P do vzorce pro vzdálenost a tam jsem taky dala tu přímku q