Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 01. 2013 18:18

Optix
Pozice: Student
Reputace:   

Limita

Dobrý večer,
Ach ty limity nějak s nimi bojuji doufám že mi prosím poradite s tou to:
$\lim_{a\to\infty } \frac{1}{\sqrt{n^{2}+2n+5}-\sqrt[3]{n^{3}+5}}$

Snažil jsem se vytýkat "silnější" člen, usměrňovat a další věci ale dělám tam něco špatně, kdyby se někdo našel kdo by mi to o trošku více rozepsal byl bych strašně vděčný!!! předem děkuji :))

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 13. 01. 2013 18:40

Brano
Reputace:   232 

Re: Limita

Dalo by sa to snad aj nejak cez vzorec pre $a^6-b^6$ ale to by bola fakt strasna otrava - ja navrhujem Taylorov rozvoj tych odmocnin, t.j. najprv vyjmes veduci clen a potom rozvinies funkciu.

$(1+x)^p=1+px+o(x)$

cize $\sqrt[3]{n^3+5}=n\left(1+\frac{5}{n^3}\right)^{1/3}=n+\frac{5}{3n^2}+o\left(\frac{1}{n^2}\right)$.
podobne druhy (teda vlastne prvy:) clen, odcitas a ak ti nevyjde 0 (co nevyjde) tak dosadis a mas.

#3 14. 01. 2013 08:56

Optix
Reputace:   

děkuji, Taylorův rozvoj si nějak nevybavuji ale asi si ho tedy budu muset doplnit :D, jenom prosím tě nemohl bys mi ještě nějakým způsobem lehce dovysvětlit jak jsi získal z
$n(1+\frac{5}{n^{3}})^{1/3}$

toto
$n+\frac{5}{3n^{2}}+o(\frac{1}{n^{2}})$

a co to "o" vlastně značí?
Předem moc děkuji!

#4 14. 01. 2013 15:12 — Editoval Brano (14. 01. 2013 15:13)

Brano
Reputace:   232 

$o(f)$ znaci, ze sa jedna o nejaku funkciu co klesa k nule este rychlejsie ako $f$ - toto znacenie sa dost casto pouziva pri rozvojoch na to aby sme mali predstavu aky je asi zvysok.
http://en.wikipedia.org/wiki/Big_O_nota … o_notation
tu mas k Taylorovi
http://en.wikipedia.org/wiki/Taylor_series
ku koncu tam pouzivaju velke $O$ ale to nie je az taky rozdiel
a k otazke - z Taylorovho rozvoja mame
$\left(1+\frac{5}{n^{3}}\right)^{1/3}=1+\frac{1}{3}\cdot\frac{5}{n^3}+...$
kde tie tri bodky su za cleny co maju v menovateli $n$ na cosi vyssie ako na tretiu a preto ich znacim $o(1/n^3)$
- no a potom staci celu rovnost prenasobit $n$ a mas to (lahko nahliadnes, ze $n\,o(1/n^3)=o(1/n^2)$, kedze cleny s mocninou aspon 3 v menovateli sa zmenia po prenasobeni $n$ na cleny s mocninou aspon 2)
skus to zopakovat a napisat sem pre ten druhy clen, aby si si to vyskusal a rovno ti to mozem opravit, ak by tam bola chyba.

#5 15. 01. 2013 17:11

Optix
Reputace:   

Děkuji moc i za odkazy, dost pomohly :) , stejně jsem to nakonec bral přes ty 6-té mocniny a docela to odsýpalo, děkuju!

Zápatí