Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
marně se pokouším počítat tento příklad, nad jehož úpravou jsem strávila hodiny a stále nevím, jak ho dokončit. Došla jsem až sem, ale i když pak sečtu f(x) a g(x), tak stále nevím, co s tím mám dělat dále. Asi tam dělám nějakou chybu, protože mi nevychází ani další příklady, vždy se jen přiblížím správnému výsledku. 
Tento příklad má vyjít
(jako zlomek), kdy x
(0,1)
Děkuji za každou radu.
ja bych ve jmenovateli nechal
, neumocnoval, ale zkratil s citatelem v prvnim zlomku, potom vynasobil zlomky a pouzil vzorec (a+b)*(a-b) ...
treba to vyjde, jeste je brzo hazet flintu do kose. Na prvni pohled chybu v derivovani nevidim.
↑ kaja.marik:
Nevím, co přesně myslíš, já tam nevidím žádnou závorku na druhou... a krátit nemůžu, kdy je v druhém zlomku +
Znovu jsem ten příklad počítala a vyšel mi celkový výsledek 
↑ Bamee:
Zdravím,
zkoušela jsi zkontrolovat výsledek v některém z nástrojů?
já tam nevidím žádnou závorku na druhou
při derivaci vnitřní funkce logaritmu je derivace podílu a v jmenovateli derivace je (...)^2. Neupravovat dle vzorce, jelikož se vykratí s čitatelem 1. zlomku v
a výsledek společně s jmenovatelem dává jen
- viz doporučení (a+b)*(a-b).
Ještě bych doporučovala přepsat logaritmus podílu na rozdíl logaritmů (potom je snadnější úprava a derivace). Tato úprava ovlivňuje definiční obor funkce, ale je technicky vhodná.
kaja.marik napsal(a):
hazet flintu do kose
OT: EU v Lážově zavedla i koše na flinty - pokrok, однако. Ve společně spravované sekci visí dotaz na asymptoty v MAW (zamaskováno pod téma "Určitý integrál") - děkuji, pokud se podaří najít čas.
↑ jelena:
Ty nástroje jsem zkoušela, ale ve srep by step mi pak vycházejí jiné výsledky...
Ale pocitala jsem znovu ten priklad a uz jsem tam nasla tu zavorku na druhou a udelala to presne tak, jak jste mi poradili, ale vyslo mi 
Tak nevím co ještě dělám špatně. A f(x)` jsem vynasobila "chytrou" jednickou.
↑ Bamee:
děkuji, mně vychází Tvůj poslední řádek z papíru po všech úpravách
(to je výsledek derivování logaritmu) + ještě přečteme výsledek f(x)
už dokončíš? Děkuji.
Také si to můžeš překontrolovat před úpravů logaritmů na rozdíl a také přes MAW, případně výstup z WA prokonzultovat vsekci nebo přímo v tématu.
A f(x)` jsem vynasobila "chytrou" jednickou.
jestli v tom nebude potíž?