Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 01. 2013 10:12 — Editoval Bamee (15. 01. 2013 10:14)

Bamee
Reputace:   

Derivace

Dobrý den,
marně se pokouším počítat tento příklad, nad jehož úpravou jsem strávila hodiny a stále nevím, jak ho dokončit. Došla jsem až sem, ale i když pak sečtu f(x) a g(x), tak stále nevím, co s tím mám dělat dále. Asi tam dělám nějakou chybu, protože mi nevychází ani další příklady, vždy se jen přiblížím správnému výsledku.

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-01/41272_2.jpg

Tento příklad má vyjít $\sqrt{1-x}/x$  (jako zlomek), kdy x$\in $ (0,1)

Děkuji za každou radu.

• (téma jako vyřešené označil(a) Bamee)

#2 15. 01. 2013 10:53

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

Re: Derivace

ja bych ve jmenovateli nechal $(1-\sqrt{...})^2$, neumocnoval, ale zkratil s citatelem v prvnim zlomku, potom vynasobil zlomky a pouzil vzorec (a+b)*(a-b) ...

treba to vyjde, jeste je brzo hazet flintu do kose. Na prvni pohled chybu v derivovani nevidim.

#3 15. 01. 2013 12:39

Bamee
Reputace:   

↑ kaja.marik:

Nevím, co přesně myslíš, já tam nevidím žádnou závorku na druhou... a krátit nemůžu, kdy je v druhém zlomku +

Znovu jsem ten příklad počítala a vyšel mi celkový výsledek $\frac{1+x}{\sqrt{1-x}-1+x}$

#4 15. 01. 2013 13:07

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Bamee:

Zdravím,

zkoušela jsi zkontrolovat výsledek v některém z nástrojů?

já tam nevidím žádnou závorku na druhou

při derivaci vnitřní funkce logaritmu je derivace podílu a v jmenovateli derivace je (...)^2. Neupravovat dle vzorce, jelikož se vykratí s čitatelem 1. zlomku v $g^{\prime}(x)$ a výsledek společně s jmenovatelem dává jen $x$ - viz doporučení (a+b)*(a-b).

Ještě bych doporučovala přepsat logaritmus podílu na rozdíl logaritmů (potom je snadnější úprava a derivace). Tato úprava ovlivňuje definiční obor funkce, ale je technicky vhodná.

kaja.marik napsal(a):

hazet flintu do kose

OT: EU v Lážově zavedla i koše na flinty - pokrok, однако. Ve společně spravované sekci visí dotaz na asymptoty v MAW (zamaskováno pod téma "Určitý integrál") - děkuji, pokud se podaří najít čas.

#5 16. 01. 2013 10:21

Bamee
Reputace:   

↑ jelena:

Ty nástroje jsem zkoušela, ale ve srep by step mi pak vycházejí jiné výsledky...

Ale pocitala jsem znovu ten priklad a uz jsem tam nasla tu zavorku na druhou a udelala to presne tak, jak jste mi poradili, ale vyslo mi $\frac{1}{(1-x)*x}$

Tak nevím co ještě dělám špatně. A f(x)` jsem vynasobila "chytrou" jednickou.

#6 16. 01. 2013 10:57

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Bamee:

děkuji, mně vychází Tvůj poslední řádek z papíru po všech úpravách $\frac{1}{x\sqrt{1-x}}$ (to je výsledek derivování logaritmu) + ještě přečteme výsledek f(x)

$\frac{-1}{\sqrt{1-x}}+\frac{1}{x\sqrt{1-x}}=\frac{-x+1}{x\sqrt{1-x}}=\frac{(\sqrt{1-x})^2}{x\sqrt{1-x}}$ už dokončíš? Děkuji.

Také si to můžeš překontrolovat před úpravů logaritmů na rozdíl a také přes MAW, případně výstup z WA prokonzultovat vsekci nebo přímo v tématu.

A f(x)` jsem vynasobila "chytrou" jednickou.

jestli v tom nebude potíž?

#7 16. 01. 2013 11:29

Bamee
Reputace:   

↑ jelena:

Děkuji moc, už mi to vyšlo. Ten poslední krok by mě ani nenapadl nejspíš.

Zápatí