Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Did you get it?
Nakreslil jsi to divně. Jestli ta černá linka představuje stěny nádoby, tak je to celé neprodyšně uzavřené. Můžu ti říct dopředu, že to nebude fungovat, ale kdyby sis chtěl poslechnout proč, oprav ten obrázek, ať vidím, kde přesně to porušuje fyzikální zákony.

Nechci nad tím teď přemýšlet. Snad jindy. Navazuje to na obrázky předtím, takže se to dá dovodit a nalézt. Díky za ochotu.
Na obrázky předtím jsem se díval, ale žádné zobáčky tam nejsou. BTW, konstrukce z předešlých obrázků fungovat nebudou proto, že kapilární elevace nebude dost silná, aby vodu zvedla dostatečně vysoko, a kdyby náhodou byla dost silná, tak povrchové napětí zabrání vodě vytéct na druhém konci z té úzké trubky.
Pro příště: Libovolné zařízení bez příkonu energie, které zvyšuje polohu čehokoliv, v tomhle případě vody, nemůže nikdy fungovat. Porušovalo by zákon zachování energie.
EDIT: S výjimkou nevýznamných slabých kapilárních jevů, které se nedají využít ke stavbě ničeho podobného. (Tam by bylo zdrojem energie to zvíře a stěny nádoby).
EDIT: Ještě se na to podívám.

V zásadě jde o otázku zda-li si jste jistí, že to nemá žádné využití, a pokud ano stačí říct, že to taky nebude fungovat, a neodpovídat jen otázkou. Nejsem fyzik, abych si jí mohl dešifrovat. Pokud to využití má, potom mě zajímá v čem a jak, případně s jakou obměnou a nezajímá mě až tak jestli to může nebo nemůže fungovat.
V mojí povaze je občas nad něčím uvažovat. Mohu se mýlit, a pokud se mýlím, tak nejdřív vyčerpám všechny alternativy, na které jsem schopný přijít, abych se nemýlil. Což jsem udělal a ten obrázek už nevím jak zlepšit.
Takže to teď stojí jak to je, a dál s tím hýbat nebudu ani nechci. A pokud to má nějaký smysl, tak je na vás, abyste ho našli, pokud ne, tak to tu klidně může admin celé smazat. A bude to pro mě i pro ostatní uzavřená záležitost.
Svojí tezi jsem popsal. Síla podtlaku působící z vrchního úzkého vstupu na vodní těleso zformované do tvaru, který odpovídá drahám podtlakové, tažené síly ze vstupu do nádoby, čímž je celý obsah nadlehčován a síly se vyrovnají. Ten tvar nemusí být přesný, a možná žádný takový tvar neexistuje. Pokud jste si tím jisti, že žádný takový tvar, do kterého je kapalina zformovaná, a který by dokázal spotřebovat podtlakovou sílu neexistuje, potom se není dál o čem bavit. Pokud tvarem nelze vyrušit podtlakovou sílu z vrchu, tak mi je jasné, že si najde cestu až na konec systému, a je to v podstatě totéž, jako byl ten konus. O tom bylo celé snažení "po konusu", který byl jen skutečně naivní prvotní ideou, snem, chcete-li. Má však pokračování a to jsem nakreslil. Pokud i pokračování toho snu je nesmysl, tak mi to nevadí. Prostě Sen Nr. 2. Já to pustím z hlavy a použiju to třeba v logu nějaký firmy, nebo ve fantasy příběhu.
Vy jste fyzikové, tak víte, co kapalina svými vlastnostmi dokáže a nedokáže. Znáte ji lépe než já.
Odpovím ti velice jednoduše:
Pokud bude výtok pod úrovní hladiny odkud chceš čerpat, tak to poteče samospádem (samozřejmě pokud trasu nezavzdušníš).
Pokud ovšem budeš mít "výtok" nad úrovní hladiny (jakože to máš), pak pak se celý objem vypustí zpět do nejnižšího místa (tam kam nechceš). A nepomůžou ti žádné speciální tvary nádob, potrubí atd..
Funguje to na principu spojených nádob a na výšce hydrostatického sloupce (vůbec to nezávisí na objemu nádrží, potrubí, nebo tvarech - pouze na výšce - ta je rozhodující).
To znamená pokud budeš mít nejvyšší místo třeba 5 metrů vysoko od úrovně hladiny, budeš mít v tomto místě podtlak 0.5 atmosféry. Aby si překonal tento podtlak, musíš mít trubku (na výšku) delší než 5 metrů. Ty ji nemáš, takže musíš dodat energii, třeba vývěvou (nebo čerpadlem).
Perpetum mobile z toho neuděláš.
Mimochodem do vyšší výšky jak 10 metrů to stejně nevyčerpáš - nedovolí ti to atmosferický tlak.
Pokud to využití má, potom mě zajímá v čem a jak, případně s jakou obměnou a nezajímá mě až tak jestli to může nebo nemůže fungovat.
To ale spolu dost souvisí, ne? :) Mezi námi, určitě jsem se tě neptal na ten podtlak proto, abych tě zkoušel z fyziky. Viděl jsem nakreslenou šipku nahoru bez viditelného zdroje, tak jsem se zeptal.
V závislosti na parametrech té konstrukce bys mohl získat vlhké stěny v cílové nádobě. Ale nenaplní se vodou. (Předtím jsem napsal povrchové napětí zabrání vodě vytéct na druhém konci z té úzké trubky, což není nezbytně pravda).
Podtlak se nemůže "vzít z adheze", protože tam žádná adheze není, protože nad tou vodou je další voda (a ne vzduch). Adheze je třeba v kapiláře (kde voda přilne ke stěnám).
↑ mák:
se celý objem vypustí zpět do nejnižšího místa
Téměř celý objem. Část vody by mohla zůstat na stěnách konstrukce (kapilární elevací), ale tak málo, že na tom nezáleží.

Nebaví mě poslouchat, že něco nejde.
Tak, jak je to nakreslené teď, ty zobáčky poruší vrstvu povrchového napětí vody a celý obsah horní nádoby se vylije. Jako další problém bych viděl, že se ta horní nádoba nenaplní vodou tak, jak jsi to namaloval.

Tak by měla odvzdušňovák... :-)

Ty zobáčky by musely dělat v místě vnoření to povrchové napětí nerušit, být s tím "kompatibilní" po jejich obvodu, to by byl takový asi jediný trik, který by se tam musel doplnit... kouzelnický.

Spirálový odvzdušňovací systém.
Tak by měla odvzdušňovák... :-)
To je na nic, protože ten vzduch je venku, ne vevnitř. Ve skutečnosti bude vzduch hlavně uvnitř, ale tlak vody bude menší, takže to nijak neodvzdušníš.
být s tím "kompatibilní" po jejich obvodu, to by byl takový asi jediný trik, který by se tam musel doplnit... kouzelnický.
Tak by se to vylilo vlastní vahou.
BTW, už jsme párkrát zopakovali, že přepravit tou kapilární elevací jakékoliv větší než zanedbatelné množství vody je nemožné, takže já to tady vzdávám. Jestli někdo chcete, vezměte to za mě.

Klidně to celý smažte. Netrapte se tím/mnou.
A tam, jde jsi ten ventil nakreslil, bude voda, ne vzduch.

No to ano, ale pokud by se dovnitř dostal vzduch, tak tam bude vzduch, protože nemá kam jinam doputovat, než k tomu ventilu.
Jenže jestli je to jak říkáš, že to spojení zobáčků s otevřenou visící kapkou nejde udělat, tak potom to je stejně nanic.

Anebo, co se vykašlat na ptáčky, a spojit to prostě sprostě takhle: