Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Anketa

Mám odpověď dobře nebo blbě?

Ano

100% - 3
Ne

0% - 0
Počet hlasujících: 4

#1 15. 01. 2013 18:04 — Editoval počtář98 (15. 01. 2013 18:06)

počtář98
Místo: České Budějovice
Pozice: Student
Reputace:   

slovní úloha

Ahoj dneska jsem psal test a byla tam slovní úloha o pohybu. Otázkou bylo za jak dlouho dožene auto, které vyjelo o 30 minut déle motorku. Spočítal jsem čas, do odpovědi jsem napsal čas, za který dožene auto motorku, ale přičetl jsem k tomu těch 30 minut. Já jsem teda vlastně napsal čas za který dožene auto motorku od výjezdu motorky. Uvědomil jsem si to až po testu, ale i tak si myslím že je moje odpověď správná stejně jako kdybych tam napsal tu od výjezdu auta. Jenomže učitel říkal, že správná odpověď  jo to bez těch 30 minut, neboli od výjezdu auta, chci se zeptat zda mám svou odpověď dobře nebo blbě.

• (téma jako vyřešené označil(a) Hanis)

#2 15. 01. 2013 18:13

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

Re: slovní úloha

↑ počtář98:
2 poznámky.

a) Pravidlo č.1: Učitel má vždycky prvdu
Pravidlo č. 2: Nemá-li učitel pravdu, řídíme se pravidlem č. 1.

b) Otázka, kterou jsi položil ("Mám odpověď dobře nebo blbě?"), je naprosto k ničemu, protože odpověď na ní je "Ano" bez ohledu na správnost tvé odpovědi v testu.

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#3 15. 01. 2013 18:18

počtář98
Reputace:   

↑ zdenek1:

Jo jenomže řekl jsem mu, že jsem tam dal těch 30 minut a řekl mi že to mám špatně, tak jak to mám teď teda chápat. a to že má učitel vždy pravdu se nedá brát jako pravidlo :)

#4 15. 01. 2013 18:34

((:-))
Dana
Místo: Bratislava
Reputace:   285 

↑ počtář98:

Auto dobehne motorku za ten čas, počas ktorého sa samo hýbe až do dobehnutia motorky.

Ale ja by som Ti možno nejaký bodík dala - tiež by záležalo na tom, čo ste si o podobných úlohách hovorili a ako vypracovali úlohu ostatní žiaci.

Motorka sa stretne s autom po dlhšom čase svojho pohybu ako auto stretne motorku.

Ja žiakov upozorňujem na tieto veci a vždy im radím, že ak sa dá, nech svoju odpoveď komentujú (trvá to ... minút od štartu auta a ... minút od štartu motorky).

#5 15. 01. 2013 18:48

počtář98
Reputace:   

Takže to mám asi špatně, když jsem napsal pouze: Auto dožene motorku za x minut.

Zápatí