Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 01. 2013 18:36

pupicek
Zelenáč
Reputace:   

Syntetická geometrie.

Ahoj, nějak si nevím rady z geometrií, která mi dělá opravdu problémy. Chtěla bych poprosit o pomoc! Opravdu nevím jak na tyto příklady. Poradíte mi s tím? Díky :)

Sestrojte trojúhelník ABC, je li dáno:a + b, c, tb. Udělejte náčrtek, napište počet řešení a určete počet možných řešení.

Je dán trojúhelník ABC a uvnitř bod M. Sestrojte úsečku, jejíž krajní body leží na hranici trojúhelníka ABC a     kterou bod M dělí v poměru 2:3. Udělejte náčrtek, napište počet řešení a určete počet možných řešení.

Do trojúhelníku ABC o straně c (upozornění: trojúhelník je libovolný, rozhodně nemusí být rovnostranný) je vepsán obdélník KLMN o obvodu 2p. Strana KL leží na straně AB. Určete velikost stran obdélníku.

Je dán čtverec ABCD. Bod A1 je středem strany BC, bod A2 je středem strany CD, bod C1 je středem strany DA, bod C2 je středem strany AB. Úsečky AA1, AA2, CC1, CC2 vytvářejí rovnoběžník. Určete obsah rovnoběžníku v poměru k obsahu čtverce.

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 15. 01. 2013 19:44

pupicek
Zelenáč
Reputace:   

Re: Syntetická geometrie.

Mám ještě další příklady, s kterými bych  potřebovala pomoc. :) pokud to bude možno :) ještě jsem některé zašlu :)

Je dán rovnoběžník ABCD a uvnitř úhlopříčky BD bod P. Přímka AP protne přímky BC, CD v bodech Q,R. Dokažte, že platí: $|AP|^{2}= |PQ|.|PR|$

V rovnostranném trojúhelníku ABC jsou výšky AH, BI, CJ a průsečík výšek V. Paty výšek z bodu J na úsečce AC, AH, BI a BC označme postupně K, L, M a N. Dokažte, že body K, L, M a N leží na jedné přímce. Průsečík této přímky s výškou CJ označme P. Určete dvojpoměr (JVPC).

#3 15. 01. 2013 20:49

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Syntetická geometrie.

Zdravím,

máš pouze jedno téma na fóru, doporučuji ještě prostudovat pravidla. Téma jsem zamkla - zdůvodnění a nápravy. Děkuji za pochopení.

Zápatí