Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Mám veľmi veľký problém..V piatok ma čaká prvá veľká skúška z matiky a keďže naši milí páni Inžinieri a Inžinierky nemali zájem nam vysvetliť konvergenciu sa v tom úplne strácom. Vôbec ani len netuším ako sa to počíta... Mám tu príklad s ktorým si vôbec neviem rady. Ak by bol niekto tak dobrý mi to vysvetliť ale tak nejak trošku jednoduchšie...ďakujem
neviem či som to dobre napísala lebo nevyznám sa ako sa to zapisuje ale ak má niekto aspoň nejakú potuchu otom ako sa to počíta bola som veľmi vďačná :)

nekonečno je hore, značka sumy, a dole je "n=1.... Príklad znie (2n+3/2n-1)^n^2
tu je ten príklad
smajlickaa napsal(a):
neviem či som to dobre napísala lebo nevyznám sa ako sa to zapisuje ale ak má niekto aspoň nejakú potuchu otom ako sa to počíta bola som veľmi vďačná :)
Takto je to myslene?
Resp. takto:
Problem so zapisom "\sum_{1}^{nekonečno} (2n+3/2n-1)^n^2" je ten, ze je tam dvojity horny index, take nefunguje.
EDIT: Ak nejaky rad
konverguje, tak nutne musi platit
.
Wikipedia
Vidno, ze v tomto pripade plati
? (Teda ak som spravne desifroval zadanie.)

uplne správne si to dešifroval...len tu je ten problém že mam určit to..a to stačí toto napísat? lebo ja sa tomu vôbec ale vôbec nerozumiem
smajlickaa napsal(a):
uplne správne si to dešifroval...len tu je ten problém že mam určit to..a to stačí toto napísat? lebo ja sa tomu vôbec ale vôbec nerozumiem
Akonáhle vieš zdôvodniť, že
, tak určite nemôže platiť
, teda nie je splnená nutná podmienka a tento red nekonverguje.
Alebo ešte inak,
, z čoho vidno, že tento rad diverguje do
.