Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím o pomoc při výpočtu.
Rovina α prochází body B[4;0;-2] a C[5;1;7] a je rovnoběžná s osou z. Napište její
vektorovou, parametrické a obecnou rovnici.
a) Určete úhel, který svírá přímka BC a osa x.
b) Vypočítejte objem čtyřstěnu určeného body O[0;0;0], A[1;1;1], B[4;0;-2] a C[5;1;7].
Děkuji

↑ jurasecek:
osa x je jeden vektor, druhý zjistíš pomocí bodů BC a pak už plníš jednotlivé úkoly

↑ jurasecek:
osa x je vektor třeba (1;0;0) Vytvořil jsem ho ze dvou bodů, které leží na ose x 0;0;0 a 1;0;0
a) musíš najít normálový vektor roviny ( vektorový součin dvou uvedených vektorů) a pak jen dosazení do vzorce.
↑ jurasecek:
Aha, takže na ose x si vlastně můžu v tomto případě vymyslet vektor jaký chci? Jak tedy bude vypadat bod A[x, y, z], který bude potřeba pro napsání obecné i parametrické rovnice. Dopočítat úhel a objem už nebude problém. Ještě se zeptám, jak se z tohoto příkladu vlastně pozná, že vektor leží na ose x?
Jak by to tedy bylo v tomto příkladu:
Rovina r prochází bodem B[4;0;2] a je rovnoběžná s půdorysnou. Načrtněte ji a napište její
vektorovou rovnici, parametrické rovnice a obecnou rovnici.
b) Určete úhel, který svírá normálový vektor roviny r s osou y.
c) Vypočítejte vektor kolmý na přímku AB (A[1;1;1], B[4;0;2]) a osu x.
Zde si také můžu vektor na ose x vymyslet? Potom mi ale v pčíkladu B) chybí dva vektory na dopočítání úhlu.
A jak postupovat v c)
Děkuji

↑ jurasecek:
Pozor - půdorysna je rovina ve které leží zároveň osa x i osa y. Je to vlastně "podlaha"
buď si vytvoříš dva vektory, které leží v podlaze (různé), třeba (1;0;0) a (0;1;0) a vektorovým součinem vytvoříš vektor kolmý, nebo to znáš a víš, že tato rovina má normálový vektor (0;0;1) a dopočítáš d z obecné rovnice.
c) pokud máš najít vektor kolmý ke dvě různým vektorům, tak je to vektor, který vznikne vektorovým součinem
b) nechybí. Normálový vektor zjistíš a vektor který určuje osu y také umíš vytvořit (0;1;0)

↑ jurasecek:
Tak tady řeš a piš konkrétní situaci a bude se o konkrétních věcech diskutovat. Ty chceš řešit plno věcí naráz a přitom nemáš asi ani obrázek situace a zřejmě trochu plaveš i v teorii
U to↑ jurasecek:
u toho prvního příkladu, co jsem psal chápu, vektor si určím na ose x..tam mi snad jen není jasný, jaký bude bod A[x, y, z], zda 0,0,0, který bude potřeba pro napsání obecné i parametrické rovniceho.pak by to vypadalo
X=0+r.u+s.v
U toho druhého příkladu, co jsem psal...tam si vůbec jistý nejsem

↑ jurasecek:
Splň nejdříve toto
Rovina α prochází body B[4;0;-2] a C[5;1;7] a je rovnoběžná s osou z. Napište její
vektorovou, parametrické a obecnou rovnici.
vektor BC = u
vektor určující osu z = v
vektorový součin uxv=w
rovnice....
pak se pohneme dál

↑ jurasecek:
-x -y +d=0 a kolik je d? dopočitat - dosadíš do rovnice souřadnice bodu o kterém víš, že patří rovně
x= t
y=t
y=9t+s taky chybí bod. To by platilo jen když by jsi 100% věděl, že prochází bodem 0;0;0
x= ?+t
y=?+t
y=?+9t+s

↑ jurasecek:
b) ano. Jen v absolutní hodnotě ( pro jistotu, aby byl objem kladné číslo )
příklad 2. Určitě s ním hneš. Doporučoval bych ho napsat jako samostatný dotaz, jelikož já za chvíli se odpojuji a když to bude nový dotaz, tak je větší šance, že to někdo převezme:-)