Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den.
Podobnost tvrzení okolo existencí minimálních (disjunktních) rozkladů konečných uspořádaných množin na řetězce, resp. antiřetězce mě navedla k některým nejasným otázkám.
Buď uspořádaná konečná množina. Buď její (minimální) rozklad na antiřetězce. Uspořádejme antiřetězce z podle mohutnosti a označme počet antiřetězců z rozkladu, jež mají mohutnost , kde stačí vzít .
Dostaneme posloupnost , tak že
1) Je ?
Vyřešeno v ↑ Andrejka3:, odpověď
↑ Andrejka3:
Nevěděla jsem, kdy a jestli vůbec nějakou otázku vyřeším.
ad 1,3:
↑ Andrejka3:
ad 4:
↑ Andrejka3:
Ahoj, ad 5) Ano, ale asi Ti jde o nějaký algoritmus, který neprochází všechny možnosti, že?
↑ check_drummer:
Ahoj, ano. Měla jsem to specifikovat. Ale pokud máš nějaký míň brutální než udělej všechny možné rozklady do množin, budu za něj ráda.
Je to zvláštní. Když máme Hasse diagram, je jednoduché použít ten algoritmus na rozklad do antiřetězců, protože minimální prvky se hledají snadno.
A myslíš si něco o 6)?
↑ Andrejka3:
Ad 6) zatím nevím. :-)
Ad 5) A co třeba hladový algoritmus? Začni s nějakým minimálním prvkem a prodlužuj řetězec libovolně dokud to lze. Tím získáš řetězec. Stejným způsobem tvoř další řetězce, dokud je to možné. Ani jsem se ale nepokoušel dokázat správnost ani najít protipříklad.
↑ Andrejka3:
Jen takový nápad:
Pokud mám nějaký maximální antiřetězec B a v nějakém minimálním rozkladu na antiřetězce se bude vyskytovat B (resp. jeho prvky) v aniřetězcích B1,..,Bk, pak pokud vezmu B1 a jako Ci (i=2,..,k) označím ty prvky z B1, které jsou porovnatelné s Bi. pak bych mohl v B1 zaměnit prvky Ci a Bi (pokud se nějaký prvek vyskytuje ve více Ci, pak ho zařadím jen do jednoho Bi). Přesněji - zaměnit prvky zanmená vyměnit je mezi jimi odpovídajícími antiřetězci. Po této záměně tedy bude B1 obsahovat všechna Bi, tj. celý B.
Otázka je, zda je to postup korektní.
↑ check_drummer:
Zajímavý nápad!
Zkoušela jsem si ověřit, jestli rozumím tomu postupu.
Existuje jediný 3 prvkový antiřetězec. Ten je obsažen v červeném a modrém antiřetězci - B_1 a B_2.
C_2 = modrá kulička nahoře. Tu obarvím na červeno a ty spodní dvě na modro.
Skvělé je, že takto opravdu získám opět antiřetězce.
Vždy musí dojít k netriviální výměně, jinak by ty dva antiřetězce šly sjednotit do jednoho, že? To by byl spor s minimalitou rozkladu.
Edit: Budu o tom přemýšlet. Jsem moc ráda, žes o tom přemýšlel.
Myslím, že to je dobře. :)
↑ Andrejka3:
Ještě je potřeba to doladit - ve Tvém případě bys také mohla začít s dvěma červenými prvky jako B1 a pak bys už neměla je za co vyměnit s tím modrým (B2) vpravo dole (tentokrát bychom sestavovali maximální antiřetězec v červené barvě). Ale to prostě vyřešíme tak, že je-li Ci prázdná, tak prostě Bi přesuneme do B1 bez výměny. Spor s minimalitou rozkladu to není, protože minimalita rozkladu a minimalita délky konkrétního antiřetězce jsou dvě různé věci.
Nerozumím Tvé otázce:
"Proč ale musí k sobě přijít ty prvky onoho maximálního antiřetězce...?"
↑ check_drummer:
Jo, to jsem editovala pryč. Musím si to promyslet, jsem pomalá.
Ad 6)
Řešení 6) ještě nabídlo další záhadu, ale to už možná zacházím moc daleko.
Kdyby někoho ještě něco napadlo, nebo měl otázky, prosím, neváhejte napsat. Jinak, na hlavní otázky mám odpovědi, takže téma označím jako vyřešené.
↑ Andrejka3:
Hladový alg. bere co nejvíc může a moc neplánuje. :-) Takže poté co zvolím libovolný maximální řetězec, tak ho odstraním a dále vyberu další řetězec stejným způsobem, tak pokračuju dokud nenajdu celý rozklad.
Ale vidím, že máš protipříklad... Možná by tedy bylo vhodné volit takový řetězec, na který je "napojeno" co nejméně dalších prvků...
↑ check_drummer: Díky za milé vysvětlení :)
K těm posets, které nemají minimální rozklad s "největším (anti)řetězcem". Vlastně jsem to pozorování už učinila, ale nenapsala ho.
Umluva / omluva: Zaměňuji mezi sebou nosnou množinu X a název struktury P, jak mi to přijde pod ruku.
Edit: nějaké úvahy. Vyplynula z nich charakterizace množin, jež nemají mini. rozklad s max objektem.
↑ Andrejka3:
Jaké podstruktury musí nutně mít posets, které nemají minimální rozklad do antiřetězců s antiřet. s moh. ?
1) .
2)Volme antiřetězec, .
3) Dle charakterizace v předchozím příspěvku existuje řetězec, .
Označme , .
není antiřetězec, tedy existuje
Jistě musí být a .
Kdyby , z maximality musí být . Nyní můžeme postupovat po bezprostředních následnících řetězce. Tak pro plyne, že nemůže být , byl by to spor s maximalitou řetězce. Musí být buďto anebo jsou neporovnatelné. Kdyby ovšem , můžeme stejně argumentovat pro . Takhle se lze dostat až k , kde ovšem již nemáme jinou možnost než aby byly neporovnatelné. Souhrnně, .
Stejně lze postupovat zvrchu dolů, takže dostaneme . Je a tak (opět z maximality řetězce) rovněž existuje něco mezitím, . Pak je neporovnatelné s . Do P pak lze vnořit struktura
Kdyby , pak musí poset obsahovat strukturu
Tady je problém s barevnými čarami. O nich nic nevím. Pokud tam je aspoň jedna, pak lze převést na případ první. Pokud není ani jedna, nutno řešit zvlášť:
, . Z nezávislosti plyne , tedy do P lze vnořit
Přidám jen ještě, že je nutná podmínka pro to, aby poset neměla min rozklad s max antiř. To je intuitivní.
Ke spokojenosti chybí vyvrátit domněnku o vnoření M_3 a N_5 nějakým protipříkladem.
Závěr: Poset nemá min. rozklad do antiř. obsahující alfa antiřet, pak aspoň jedna z dvou struktur (bez barevných čar) do ní lze vnořit.
Edit: Update.
Edit: Úplně stejnou věc dostanu pro rozklady na řetězce, protože z těch charakterizačních tvrzení jsem použila pouze existenci dvojice A,C antiř a řet s mohutností alpha, resp omega takové, že mají prázdný průnik. Jak využít tvrzení v celém znění, to nevím.
Myslím, že docela zajímavý update ohledně podstruktur v předchozím příspěvku.
Hlavní výsledek je charakterizace posets, které nemají rozklad do minim. antiřetězců s \alpha(P)-prvkovym antiřetězcem a jeji analogie pro retezce.
Podstruktury, které jsem dostala a které musí obsahovat každá taková poset (neexistence min rozk do anti. s alfa antir.) jsou moc titěrné. Kromě toho je to jen nutná podmínka, takže to je chabé.
Stránky: 1