Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, potřebuju se ujistit jestli mam tyto tři příklady správně a zároveň se zeptat na příklad s podobností ,protože to upřímně moc nechápu
1)Kolika procentní roztok dostaneme, smícháme-li 1,5litru 8%octa a 0,5 litru 4% octa
už jsem to tu řešil a poradili jste mi, ale pomocí rovnice já se chci jen ujistit, že to mám správně pomocí tabulky, protože si nejsem uplne jist ( Každopádně výsledek je stejný)
Vypočítal jsem 1,5 x 0.08 potom 0,5 x 0.04 celkový objem jsou tedy 2litry a výsledky jsou 0,12 a 0,02, a když celkový objem jsou 2litry tak je vynásobím stem a 0,12 i 0,02 vydělím 0,02 a to je těch 7% - opravdu se zde jen chci ujistit, že je správný postup
2)Pak příklady na podobnost
Trojúhelníky ABC a EFG jsou podobné,k je poměr podobnosti. Doplň zbývající údaje
a=6cm , b=4cm , c= 8cm , k=0.5 a doplnil jsem : e=3cm , g= 4cm , f = 2cm
a=6cm , c= 5cm, e = 24cm , f = 12cm a doplnil jsem : k = 4 , b = 48cm , g= 20cm
a tento příklad opravdu nechápu mám tam tyto dva trojúhelníky http://screenshot.cz/REHCA/
a mam zapsat jejich podobnost neznám strany a měřit se to určitě nemá, takže jediný co mě napadá je jednoduše Napsat ABC ~ KLM, ale možná to má být v jiném pořadí u tohoto příkladu fakt netuším
a=6cm , c= 5cm, e = 24cm , f = 12cm a doplnil jsem : k = 4 , b = 48cm , g= 20cm
Myslím, že b = 3 cm, treba to vždy celé načrtnúť (ABC je menší).
Ten obrázok: najmenšej strane v 1 trojuholníku zodpovedá najmenšia v druhom, rovnako strednej stredná a najväčšej najväčšia ...
↑ Mazarini:
Roztok nejako nepoberám, to daj radšej do vlastnej témy.
Obrázok - označ si strany písmenkami a priraď ich k sebe podľa veľkosti.
Tak ako si zodpovedajú malé písmenká, tak isto si zodpovedajú aj veľké...
Podľa mňa si to nenapísal dobre.
↑ Mazarini:
Podľa mňa: najmenšie strany sú a,l
najväčšie b,m
stredné c,k
↑ Mazarini:
Ale mne sa zdá, že je to tak, ako som napísala.
ABC ~ LMK
Lebo b má najväčšiu dĺžku v ABC a m má najväčšiu dĺžku v KLM
↑ Mazarini:
Proste tú podobnosť musíš zapisovať v poradí, v ktorom si zodpovedajú dĺžky strán, lebo podobný trojuholník vznikne tak, že každá strana sa vynásobí rovnakým číslom a v novom trojuholníku pôvodnej najmenšej strane bude zodpovedať najmenšia, strednej stredná a tak ďalej ...
A tak, ako si zodpovedajú strany (malé písmená), presne tak isto si zodpovedajú vrcholy(veľké písmená), lebo strany sa volajú podľa oproti ležiacich vrcholov.
Jo už to vidim, spletl mě ten bod C děkuju, a teď todle : a=6cm , c= 5cm, e = 24cm , f = 12cm a doplnil jsem : k = 4 , b = 48cm , g= 20cm
Načrtl jsem si to a v menším trojúhelníku tedy ABC vidim b jako 3 ne jako 12 ani 48
↑ Mazarini:
Áno, pomýlila som sa - :-), b musí byť 3 (omylom som opísala znova stranu f, chcela som napísať 12:4...).
↑ Mazarini:
Radšej áno, ja to dáko nevládzem prejsť ...